Η πρόταση του Μήνα, Αποστολή της Πυροσβεστικής Επιθεώρησης, τιμής ένεκεν

 

7/6/2015

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο εκάστοτε Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αγχώνεται, ψάχνει, εξαντλεί κάθε δυνατότητα, προκειμένου να έχει σε πλήρη ετοιμότητα τον στόλο των πυροσβεστικών του οχημάτων.

Είναι γνωστά το οικονομικά προβλήματα της χώρας, που δεν μπορεί παρά να αγγίζουν και τα κρίσιμα θέματα της πυροπροστασίας. Βλάβες οχημάτων, φθαρμένα ελαστικά, ελλείψεις σε είδη καθημερινής λειτουργίας καθιστούν το έργο της κάθε Π.Υ. δυσχερές και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Διοικητή, όσο και να μην είναι δική του υπαιτιότητα. Ο οποίος, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα μετέρχεται ποικίλων μεθόδων, μία από τις οποίες είναι η αποδοχή δωρεάς από ιδιώτες, επιχειρηματίες, συλλόγους, σωματεία κλπ.

Εκεί  λοιπόν που έχεις ακινητοποιημένο όχημα δασικών πυρκαγιών, λόγω πλήρους φθοράς ελαστικών  και όντας σε απόγνωση από την μη χρησιμοποίηση του, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός κάποιος και προθυμοποιείται, κατανοώντας την αναγκαιότητα, να αναλάβει την δαπάνη και να δωρίσει  υλικά στην Π.Υ., στην συνηθέστερη περίπτωση θα πρόκειται για ελαστικά. Μιλάμε για «θείο δώρο». Από την στιγμή που θα εκφράσει κάποιος σχετική επιθυμία, γίνονται ταχύτατα όλες οι απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες για την επίσημη αποδοχή της δωρεάς και σε λίγες σχετικά ημέρες το απαραίτητο πυροσβεστικό όχημα είναι στην διάθεση της Υπηρεσίας. Το τι σημαίνει αυτό, το καταλαβαίνουν καλά μόνον όσοι το έχουν ζήσει… Στην συνέχεια, αποστέλλεται μια επίσημη ευχαριστήρια επιστολή στον δωρητή κι εκεί περίπου τελειώνει μια ωραία ενέργεια προσφοράς ενός πολίτη ή μιας ομάδας ανθρώπων στην πατρίδα.

Και εδώ υπεισέρχεται η ταπεινή μου πρόταση : δεν θα μπορούσε η Π.Υ. να εγγράψει συνδρομητή για ένα έτος τον δωρητή στην διμηνιαία επίσημη έκδοση του περιοδικού του Πυροσβεστικού Σώματος «Πυροσβεστική Επιθεώρηση»; Δεν είναι όμορφη κίνηση; Δεν αξίζει η δαπάνη που έκανε ο πολίτης (για όποιον λόγο, φορολογικό ή άλλο  κι αν την έκανε) για 9 ευρώ, που κοστίζει η ετήσια συνδρομή; Θα πει κάποιος «να τ’ αναλάβει ο Διοικητής που δέχτηκε τη δωρεά». Σωστά, θα μπορούσε βέβαια να το πληρώσει  απ’ τα δικά του χρήματα, διότι δεν προβλέπεται  άλλος τρόπος, αλλά είναι το σωστό αυτό; Είναι το ίδιο να γράφει επάνω ο φάκελος «Τιμής Ένεκεν στον κ…..από το Αρχηγείο Π.Σ.» και το ίδιο απλά και μόνο την διεύθυνση του παραλήπτη;

Επίσης θεωρώ ότι το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στους Εθελοντές Πυροσβέστες.

Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν τόσα πολλά στην πατρίδα (χρόνο, ενέργεια, διάθεση, προσφορά…) μέσω του Π.Σ., που η αποστολή του επίσημου περιοδικού του Σώματος στον καθένα τους, θα ήταν η μικρότερη, συμβολική σε κάθε περίπτωση ανταμοιβή και ένδειξη ευγνωμοσύνης προς αυτούς. Είναι τόσο δύσκολο, άραγε ;

Κατανοώ ότι δεν είναι μεγάλα, δεν είναι σπουδαία, δεν είναι σοβαρά προβλήματα αυτά. Είναι μικρά, καθημερινά, απλά. Που κι απ’ αυτά όμως κρινόμαστε. Και σ’ αυτά τα απλά, χανόμαστε.

Καλό καλοκαίρι , αδέρφια!

Υ.Γ. Το πνεύμα του συγκεκριμένου άρθρου-πρότασης αντιπαρέρχεται την όποια πιθανόν κριτική ήθελε ασκηθεί στο ίδιο το περιοδικό για την ποιότητά του, τα περιεχόμενα κλπ. Ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο καθένας, σήμερα (και για όσο καιρό αντέξει η έντυπη έκδοση του) αποτελεί το μοναδικό επίσημο έντυπο που εκδίδει το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου Π.Σ. και απευθύνεται σε όλους, ενώ -εν δυνάμει- γράφεται και από όλους.

Γιάννης Γαϊτανίδης

* Την πρόταση του Μήνα, επιμελείται ο Ιωάννης Ρέτσιος, αν επιθυμείτε να στείλετε την δική σας πρόταση αναφορικά με θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης, μπορείτε να μας την αποστείλετε σε κείμενο Word μέσω του email μας στο fire@fire.gr.

2 Comments

  1.  

    Γιάννη όπως πάντα παρά πολύ εύστοχος.
    Ειναι πολύ καλή πρόταση και νομίζω θα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα.

  2.  

    Συμφωνώ απόλυτα και στα δύο μέρη της πρότασης.
    Τόσο στους πάσης φύσεως δωρητές, όσο και στους εθελοντές του Π.Σ., αξίζει ένα ελάχιστο έμπρακτο ευχαριστώ για αυτά που προσφέρουν και η ετήσια συνδρομή τους στην Πυροσβεστική Επιθεώρηση, είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.