Ο πλανήτης της πυρόσβεσης (μέρος 1ο)

 

9/6/2012

Πριν συνεχίσω το γύρο στις σημαντικότερες (;) πυροσβεστικές υπηρεσίες του πλανήτη μας ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση σε ότι έχουμε μάθει μέχρι τώρα και με ποιες υπηρεσίες θα δούμε σε επόμενα άρθρα. Το 1ο μέρος αφορά Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ασίας και της Αυστραλίας και της Β. Αμερικής, το δε 2ο μέρος τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ν. Αμερικής και της Ευρώπης. Πηγή κατά κύριο λόγο το http://en.wikipedia.org
Θα επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ύπαρξης ειδικών υπηρεσιών για τα δάση, θα μιλήσουμε αργότερα και κυρίως στις περιοχές μίξης Οικισμών – Δασών (Wild land – Urban Interface) σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κροατία, η Πορτογαλία.
Το γεγονός ότι σε αυτή την αναδρομή δεν περιλαμβάνονται πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αφρικής οφείλεται στο γεγονός ότι πέραν της Ν. Αφρικής πολύ λίγα στοιχεία έχω βρει για άλλες χώρες και θα τα περιλάβω όλα σε ένα άρθρο για την πυρόσβεση στη Μαύρη Ήπειρο.

ΑΣΙΑ

1. Βιετνάμ

Το Πυροσβεστικό Σώμα του Βιετνάμ δημιουργείτε στις 27 Σεπτεμβρίου 1961 και είναι υπό τις διαταγές του Υπουργείου Λαϊκής Δημόσιας Ασφάλειας αποτελείται δε από 4 κλάδους την Πυροσβεστική Πολιτοφυλακή (Dân phòng Phòng cháy và Chữa cháy) τη Βασική Πυροσβεστική (Phòng cháy và Chữa cháy Cơ sở), την Ειδική Πυροσβεστική (Phòng cháy và Chữa cháy Chuyên ngành) και την Αστυνομική Πυροσβεστική (Cảnh sát Phòng cháy và Chữa cháy).
Κάθε επαρχία του Βιετνάμ έχει μια πυροσβεστική διοίκηση και κάθε διαμέρισμα μία πυροσβεστική υπηρεσία.


2. Ιαπωνία.

Η πρώτη πυροσβεστική υπηρεσία δημιουργείται το 1629 κατά την περίοδο «Edo» και ονομαζόταν Hikeshi (Ιαπωνικά: 火消し). Κατά τη διάρκεια της περιόδου «Meiji», όταν η Ιαπωνία κάνει άνοιγμα προς τη Δύση το Hikeshi συγχωνεύεται με την αστυνομία. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου εισάγονται αλλά και παράγονται νέα εργαλεία αλλά και καινούργιες στρατηγικές καταπολέμησης των πυρκαγιών. Μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, το 1948, το δημιουργείται μοντέλο διοίκησης από τους δήμους, όπως και σήμερα το μοντέλο είναι «πόλις – κωμόπολης – χωριό». Υπάρχουν 894 επιτελεία πυρόσβεσης (消防本部) και 3.598 εθελοντικά σώματα (消防団) . συνολικά υπηρετούν 155.000 επαγγελματίες πυροσβέστες σε 4.800 σταθμούς τους οποίους μοιράζονται με 920.000 εθελοντές πυροσβέστες διαθέτοντας 72.000 οχήματα διαφόρων τύπων.
Σημείωση: Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου χωρίζει την ιστορία της σε περιόδους έτσι η περίοδος «Edo» αναφέρεται στις χρονολογίες 1603 – 1868 η περίοδος «Meiji» αναφέρεται στις χρονολογίες Σεπτέμβριος 1868 μέχρι Ιούλιο 1912.


3. Ινδία

Οι δήμοι έχουν από το νόμο την υποχρέωση να έχουν δικιά τους πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία συμμετέχει στον αντίστοιχο σχεδιασμό της επαρχίας. Πλέον των δήμων αντίστοιχη υποχρέωση έχουν και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις.


4. Ισραήλ

Οι Πυροσβεστικές και Διασωστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν την αποκλειστική ευθύνη πυρόσβεσης – διάσωσης σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δυνάμεις χωρίζονται σε 24 διοικήσεις κάτω από την κεντρική διοίκηση και υπάρχουν πυροσβεστικοί σταθμοί σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Σήμερα υπηρετούν 1.200 επαγγελματίες και 200 – 400 εθελοντές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι πυροσβέστες είναι εκπαιδευμένοι στο χειρισμό επικινδύνων ουσιών.


5. Κίνα

Πολύ λίγες οι πληροφορίες για το ασιατικό γίγαντα, γενικά το σύστημα τους βασίζεται στις επαρχιακές υπηρεσίες.


6. Μακάο

Η ιστορία του Corpo de Bombeiros του Μακάο (πρώην Πορτογαλική αποικία) αρχίζει επισήμως το 1999 αλλά από το 1851 υπάρχουν εθελοντικές υπηρεσίες πυρόσβεσης και από το 1883 επαγγελματική πυροσβεστική υπηρεσία ενώ πριν από 1851 την πυρασφάλεια φρόντιζε ο πορτογαλικός στρατός. Το Corpo de Bombeiros είναι τμήμα του σχεδιασμού της «Δύναμης Ασφαλείας του Μακάο».


7. Σιγκαπούρη

Η Δύναμη Πολιτικής Προστασίας της Σιγκαπούρης (SCDF) (新加坡民防部) είναι η κυρίως δύναμης πυρόσβεσης – διάσωσης στη χώρα.


8. Σρι Λάνκα

Οι πυροσβεστικές μονάδες της χώρας βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις υπό το Δημοτικό Συμβούλιο. Μικρές μονάδες υπάρχουν και σε μικρές πόλεις, τέλος τα αεροδρόμια και τα λιμάνια έχουν τις δικές τους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.


9. Χονγκ Κόνγκ

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ πέραν της πυρόσβεσης έχουν και τις Υπηρεσίες Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας. Στις 14 Μαΐου 2005 απογραφή έδειξε ότι υπηρετούσαν 8.675 ένστολοι και 676 πολίτες.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

1. Αυστραλία

Η Αυστραλία (το όνομα της οποία προέρχεται από το λατινικό «australis» που σημαίνει νότιος) είναι χωρισμένη σε πολιτείες – εδάφη σήμερα θα αναφερθούμε μόνον ονομαστικά στις υπηρεσίες, διότι, υπάρχουν πολλά να πούμε λίγο αργότερα.

Εδαφική Περιοχή Πρωτευούσης:

 • Australian Capital Territory Fire Brigade
 • ACT Rural Fire Service
  Νέα Νότια Ουαλία:

 • Fire and Rescue NSW
 • NSW Rural Fire Service
  Βόρεια Εδαφική Περιοχή:

 • Northern Territory Fire and Rescue Service
 • Bushfires NT
  Queensland:

 • Queensland Fire and Rescue Service
 • Rural Fire Service Queensland
  Νότια Αυστραλία:

 • Metropolitan Fire Service
 • Country Fire Service
  Τασμανία:

 • Tasmania Fire Service
  Βικτώρια:

 • Country Fire Authority
 • Metropolitan Fire Brigade (Melbourne)
 • Department of Sustainability & Environment
  Δυτική Αυστραλία

 • Career Fire and Rescue Service – salaried staff.
 • Volunteer Fire and Rescue Service.
 • Volunteer Bush Fire Service.
 • Volunteer Fire Service.
 • Volunteer Emergency Service Brigades


  2. Νέα Ζηλανδία

  Υπάρχει η Επιτροπή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει υπό τας διαταγές της τις Πυροσβεστικές – Διασωστικές Υπηρεσίες του κράτους. Η αναδιοργάνωση έγινε το 1975 όταν ενώθηκαν οι διάφορες υπηρεσίες πυρόσβεσης – διάσωσης που ήταν, μέχρι τότε υπό την εποπτεία των δήμων. Στη σύντομη αναφορά, διότι και εδώ έχουμε πολλά να πούμε, οφείλω να σημειώσω ότι το προσωπικό στην πλειοψηφία του είναι εθελοντικό. Τέλος θα σημειώσω την ύπαρξη Στρατιωτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ειδικής υπηρεσίας προστασίας των Εθνικών Πάρκων (δρυμών) με εξειδικευμένους στις μέγα-πυρκαγιές που συχνά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο εξωτερικό. Το όλο σύστημα βρίσκεται υπό αναμόρφωση διότι όπως θα δούμε είναι λίγο δυσκίνητο.


  Β. ΑΜΕΡΙΚΗ

  1. Η.Π.Α.

  Στις ΗΠΑ οι πυροσβέστες εργάζονται σε πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι οποίες κάτω από διάφορες ονομασίες οργανώνονται σε τοπικό ή πολιτειακό επίπεδο σαν οντότητες ειδικού σκοπού ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Η χρηματοδότησή τους ποικίλη, μπορεί να γίνεται από πολιτειακά κονδύλια, από ειδικά τέλη, από εράνους, από εθελοντικές εισφορές. Άλλες πολιτείες, αλλά και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση λόγω προβλημάτων στις περιοχές μίξης Οικισμών – Δασών έχουν κρατικές υπηρεσίες επέμβασης η Καλιφόρνια με το California Department of Forestry and Fire Protection, New Jersey Forest Fire Service, το USDA Forest Service (Ελληνιστί: Υπηρεσία Δασών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας. Μια υπηρεσία που διαχειρίζεται έκταση 780.000 Χλμ2 δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων) Πέραν αυτών πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολλά αεροδρόμια και μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες έχουν τις δικές τους πυροσβεστικές υπηρεσίες.


  2. Καναδάς

  Οι μεγάλες πόλεις έχουν επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αντίθεση οι μικρότερες πόλεις έχουν εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες όλες βεβαίως υπό δημόσιο έλεγχο. Πέραν των δημοσίων υπάρχουν και ιδιωτικές πυροσβεστικές υπηρεσίες κυρίως σε αεροπορικές βιομηχανίες και διυλιστήρια. Επίσης υπάρχουν και μονάδες αεροδρομίων που ενισχύονται από τις τοπικές υπηρεσίες.
  Για το τέλος άφησα τις στρατιωτικές πυροσβεστικές υπηρεσίες και τις ειδικές υπηρεσίες για την προστασία των δασών.


  3. Παναμάς

  Η ιδέα δημιουργίας εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος έπεσε στο τραπέζι το 1870 και επισήμως η ημερομηνία δημιουργίας του σώματος είναι η 28η Νοεμβρίου 1887, οι επαγγελματίες εμφανίζονται πολύ αργότερα τη 1η Μαΐου 1909. Οι υπηρεσίες είναι κατανεμημένες στις διάφορες επαρχίες και η κάθε μία είναι τελείως ανεξάρτητη από την άλλη, όλες μαζί εποπτεύονται από το συμβούλιο αρχηγών των κατά τόπους υπηρεσιών. Η ζώνη 1 που περιλαμβάνει τη πόλη του Παναμά και τα περίχωρά της έχει 300 επαγγελματίες και 600 εθελοντές πυροσβέστες.

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
  Πηγή http://en.wikipedia.org

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.