Ο πλανήτης της πυρόσβεσης (μέρος 2ο)

 

10/6/2012

Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ
1. Βενεζουέλα
Στη Βενεζουέλα υπάρχουν νομοθετικά διάφοροι τύποι πυροσβεστικών μονάδων. Οι δύο κυριότεροι τύποι είναι οι Κρατικές και οι Δημοτικές μονάδες και πέραν αυτών πληθώρα εθελοντικών μονάδων. Μια από τις πλέον σπουδαίες μονάδες είναι η «Bomberos Metropolitanos de Caracas» (Μητροπολιτικοί Πυροσβέστες του Καράκας)
Ένας τέταρτος τύπος πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι οι πανεπιστημιακές υπηρεσίες με πλέον γνωστές την «Cuerpo de Bomberos Universitarios de la Universidad Central de Venezuela» (Σώμα Πανεπιστημιακών Πυροσβεστών του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας) και την «Cuerpo de Bomberos Voluntarios de la Universidad Simón Bolívar» (Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών του Πανεπιστημίου Σιμόν Μπολιβαρ)


2. Βραζιλία

Στη Βραζιλία οι πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι στρατιωτικές σύμφωνα με τη Γαλλική Οργάνωση. Στη Νότιο Βραζιλία όπου υπάρχει έντονη η Γερμανική παράδοση από το 19ο αιώνα οι υπηρεσίες πυρόσβεσης είναι εθελοντικές.


3. Χιλή

Οι Χιλιανοί πυροσβέστες είναι εθελοντές. Χρηματοδοτούν επίσης τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αντί να βασίζονται σε κρατικά κονδύλια ούτε καν για την ειδική εκπαίδευση. Οι αξιωματικοί εκλέγονται – προάγονται δημοκρατικά από τους εθελοντές.
Η παλαιότερη υπηρεσία δημιουργήθηκε το 1851 και είναι η «Valparaíso», το 1863 η υπηρεσία του Σαντιάγκο και το 1884 η «Viña del Mar». Σήμερα πυροσβεστικές υπηρεσίες υπάρχουν σε όλες τις πόλεις. Ιστορικά οι υπηρεσίες φτιάχτηκαν από τους Ευρωπαίους αποίκους (Γερμανούς, Βρετανούς, Ισπανούς, Γάλλους και Ιταλούς).

Οι σπουδαιότερες υπηρεσίες είναι:

 • Bomberos de Chile
 • Santiago Bomberos
 • 1η, 14η, 15η,18η, 19η και 20η Santiago Bomberos Company.

  Γιατί οι Νότιο Αμερικάνοι Ισπανόφωνοι Πυροσβέστες ονομάζονται «Bomberos»; Διότι οι υδραντλίες ισπανικά λέγονται «Bomba»

  ΕΥΡΩΠΗ


  1. Αυστρία

  Δεν έχω κάτι επιπλέον από το προηγούμενο άρθρο


  2. Γαλλία

  Δεν έχω κάτι επιπλέον από τα προηγούμενα άρθρα


  3. Γερμανία

  Δεν έχω κάτι επιπλέον από το προηγούμενο άρθρο


  4. Δανία

  Η πυρόσβεση και η διάσωση είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο μόνος νομικός περιορισμός είναι η απαραίτητη αναχώρηση σε διάστημα 5 λεπτών από την αναγγελία του συμβάντος πέραν αυτού η κάθε πόλις – κοινότητα μπορεί να έχει:

 • Επαγγελματική Δημόσια Πυροσβεστική Υπηρεσία
 • Επίσημη Εθελοντική Υπηρεσία
 • Συμφωνία με γειτονικές πόλεις
 • Ιδιωτική Πυροσβεστική Υπηρεσία
 • Συμφωνία με την κρατική «Δανική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών» η οποία έχει 5 σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

  Η εκπαίδευση των επαγγελματιών, των εθελοντών, των ιδιωτικών και των κοινοτικών πυροσβεστών (brandmænd) είναι κοινή και διαρκεί 5 εβδομάδες


  5. Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία)

  Στην Αγγλία οι υπηρεσίες Πυρόσβεσης –Διάσωσης είναι οργανωμένες σε μητροπολιτική ή κρατική βάση ιδιαίτερα μετά την αναδιοργάνωση το 1974. Στη Σκωτία και την Ουαλία είναι οργανωμένες σε επίπεδο περιφερειών έχοντας αντίστοιχα 8 και 3 διοικήσεις. Στη Β. Ιρλανδία υπάρχει μόνο μία διοίκηση. Ο όρος «Brigade» (ταξιαρχία) έχει παραδοσιακά μείνει από το London Fire Brigade ανεξάρτητα αν νεότερη νομοθεσία συμπεριέλαβε και την διάσωση μέσα στα καθήκοντα των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2004 στη Σκωτία από το 2005. Στις αγροτικές περιοχές συχνά υπάρχουν σταθμοί με πυροσβέστες μερικής απασχόλησης, όπως και ανεξάρτητοι εθελοντικοί σταθμοί. Περισσότερη ανάλυση αργότερα.


  6. Δημοκρατία της Ιρλανδίας

  Στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας οι οργάνωση είναι δημοτικοί με ημι-απασχολούμενους πυροσβέστες οι οποίοι είναι τυπικά σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Μικρός αριθμός μονίμων από 4 – 10 άτομα ανά πόλη και ανάλογα με τον πληθυσμό, ασχολείται μόνο με την εποπτεία πυρασφάλειας των κτιρίων. Οι μονάδες έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για πυρόσβεση όσο και για διάσωση. Ειδικές μονάδες υπάρχουν όπως θα δούμε στις παράκτιες περιοχές.

  7. Ισπανία
  Κατά κύριο λόγο αυτόνομες δημοτικές μονάδες με εξαίρεση την Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη που έχουν δικές τους μονάδες ιδιαίτερες μονάδες. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει για την υπηρεσία της Βαλένθιας όπου έχει δημιουργηθεί η «Bomberos Sin Fronteras» (Πυροσβέστες χωρίς Σύνορα).


  8. Κροατία

  Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κροατίας η πυρόσβεση είναι κοινοτικό – δημοτικό. Επαγγελματίες και εθελοντές είναι ίσοι σε δικαιώματα και υποχρεώσεις οι μεν με σχέση Δημοσίου Δικαίου οι δε με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου περί Ενώσεων Πολιτών. Υπάρχουν ακόμα 4 μονάδες στις παράλιες περιοχές της Δαλματίας, το καλοκαίρι οι υπηρεσίες αυτές διοικούνται από ειδικό κέντρο που εδρεύει στην πόλη Divulje κοντά στο Split υπό την «Εθνική Διοίκηση Προστασίας και Ασφάλειας».
  Ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει ενίσχυση των υπηρεσιών με 1.000 εποχικούς πυροσβέστες κυρίως για τα νησιά και τις περιοχές μίξης Οικισμών – Δασών.

  Οι Δυνάμεις που επωμίζονται το έργο είναι οι εξής:

 • 1.835 Εθελοντικοί και 61 Επαγγελματικοί σταθμοί σε πόλεις και χωριά.
 • 56 Εθελοντικοί και 34 Επαγγελματικοί σταθμοί Βιομηχανικών Συμβάντων.
 • 4 Μονάδες Επέμβασης του Υπουργείου Εσωτερικών
 • Ειδική Μονάδα Αεροπυρόσβεσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με 6 Canaders CL 415, 6 Air-tractors 802 A Fire Boss και ελικόπτερα τύπου Mi-8 και 117-S.


  9. Ολλανδία

  Από το νόμο οι κοινότητες έχουν την υποχρέωση να έχουν τη πυροσβεστική τους μονάδα κατάλληλα εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη για όλα τα συμβάντα. Υπερκείμενη αρχή («ασφαλούς περιοχής») ελέγχει και διευθύνει όλων των ειδών τα συμβάντα και είναι ένα κέντρο για την πυροσβεστική, την αστυνομία και την επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η χώρα είναι χωρισμένη σε 25 «ασφαλείς περιοχές». Η κάθε περιοχή είναι αυτόνομη και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει βοήθεια από γειτονικές περιοχές. Οι επικοινωνίες βασίζονται στο «Tetra standard»
  Το 75% των δυνάμεων είναι εθελοντές με μικρή χρηματική αποζημίωση μερικής κάλυψης εξόδων, λόγω απομάκρυνσης από την εργασία τους και λόγω επικίνδυνου επαγγέλματος.

  Η κλασσική «έξοδος» αποτελείται από 6 άτομα: «Επικεφαλής», «Οδηγός», «Ομάδα Επέμβασης» και «Ομάδα Υποστήριξης – Ανεφοδιασμού». Πλέον αυτών εάν χρειάζεται έρχεται κλιμακοφόρο και ειδικά οχήματα υποστήριξης – διοίκησης – ελέγχου που σε ειδικά κιβώτια μεταφέρουν υποβρύχια αντλία δυνατότητος άντλησης 8.000 λίτρων το λεπτό, σωλήνες των 150 χιλιοστών συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων, δοχείου αφρού, εξοπλισμό απολύμανσης, αναπνευστικές συσκευές, εργαλεία διάσωσης, κλπ.

  10. Ουγγαρία
  Δημιουργός των υπηρεσιών πυρόσβεσης είναι ο Ödön Széchenyi (1839 – 1922) και σε αυτές υπηρετούν 7.000 πυροσβέστες, οι περισσότεροι ανήκουν σε κοινοτικές μονάδες και οι υπηρεσίες τους είναι 24ωρες με 48 ή 72 ώρες ανάπαυσης. Η άλλη μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης είναι οι εθελοντικές μονάδες που δημιουργούνται από τις τοπικές αρχές ή είναι ενώσεις πυροσβεστών. Η Τρίτη δύναμη οι εταιρικές δυνάμεις που εργάζονται με πλήρες ή μερικό ωράριο ανάλογα με την εταιρεία. Μία από τις σπουδαιότερες εταιρικές μονάδες είναι η «FER TV» η οποία είναι μονάδα διυλιστηρίων

  Σημείωση: Ο Ödön Széchenyi, άτομο αριστοκρατικής καταγωγής, δημιουργεί το Ουγγρικό Π.Σ. μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά. Εκπαιδεύεται στην πυροσβεστική τέχνη στην Αγγλία όπου και υπηρετεί και προάγεται σε υψηλόβαθμο αξιωματικό, πριν επιστρέψει στη χώρα του μελετά την πυροσβεστική οργάνωση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 1863 δημιουργεί τον κανονισμό λειτουργίας και χρηματοδοτεί την εθελοντική υπηρεσία της Πέστης (Βούδα – Πέστη). Πέραν των πυροσβεστικών θεμάτων μελετά την δυνατότητα ποτάμιας ναυσιπλοΐας στη διαδρομή «Ατλαντικός – Μαύρη Θάλασσα», την δημιουργία ατμοκίνητου «τελεφερίκ» στα βουνά και την μετατροπή των ιπποκίνητων αμαξών σε ατμοκίνητες.


  11. Πορτογαλία

  Εθελοντικές υπηρεσίες υπάρχουν σε κάθε πόλη ανεξάρτητα του μεγέθους της δίπλα στις επαγγελματικές υπηρεσίες, άπαντες εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι. Πέραν των κοινών αντιπυρικών μέτρων χρησιμοποιείτε και ειδική πυροσβεστική βιντεοσκόπηση για τις δασικές εκτάσεις. Οι Πορτογάλοι πυροσβέστες δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν όποιο κράτος βρίσκεται σε ανάγκη.

  12. Σλοβενία
  Η Σλοβενία έχει αντίστοιχη πυροσβεστική οργάνωση με αυτή της Αυστρίας δηλαδή βασίζεται στον εθελοντισμό. Το 2008 υπήρχαν 1.295 εθελοντικοί σταθμοί με περισσότερους από 133.000 εθελοντές πυροσβέστες. Η οργάνωση κάτω από την οποία δρουν οι εθελοντές ονομάζεται «Gasilska zveza Slovenije». Πέραν των εθελοντικών υπάρχουν 34 επαγγελματικοί σταθμοί με 900 πυροσβέστες κυρίως για τα αεροδρόμια και τη βιομηχανία. Η εκπαίδευση όλων είναι κοινή, διότι παλεύουν για τον ίδιο σκοπό

  13. Φιλανδία
  Οι «palomiehet» χωρίζονται σε επαγγελματίες, υμι-απασχολούμενους και εθελοντές πυροσβέστες. Κάθε χρόνο στη Φιλανδία υπάρχουν περίπου 85.000 συμβάντα εκ των οποίων το 18% είναι φωτιές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι Εθελοντικές μονάδες παίζουν σπουδαίο ρόλο σε όλες τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης – διάσωσης και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Φιλανδικού εδάφους.

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
  Πηγή http://en.wikipedia.org

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.