Εκπαίδευση Εθελοντών Γ.Γ.Π.Π.

 

8/6/2012

Aγαπητοί συνάδελφοι και εθελοντές,
θα ήθελα καλοπροαίρετα να κάνω μερικά σχόλια σχετικά με την εκπαίδευση των μελών εθελ. ομάδων της Γ.Γ.Π.Π., μιας και ασχολούμαι με αυτήν από το 2010 και τυγχάνει ταυτόχρονα να είμαι μέλος σε μία ομάδα εδώ στην Θεσσαλονίκη. Καλή η θεωρητική προσέγγιση του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης, με την μεγαλύτερη έμφαση κατά τη γνώμη μου να δίνεται σε θέματα :

Α) ασφάλειας προσωπικού, εντοπισμό ζωνών ασφάλειας και εναλλακτικών οδεύσεων διαφυγής και

Β) συνεργασίας στο πεδίο επαγγελματιών – εθελοντών (τι θέλουμε από αυτούς και που-πως μπορούν να μας βοηθήσουν ουσιαστικά).

Η θεωρία είναι για να μας βάλει στο πνεύμα και να μας δημιουργήσει απορίες, ερωτήματα και προβληματισμούς.
Όσο καλή όμως και να είναι, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα και από μια ουσιαστική και κοπιώδη πρακτική, για να γίνουν αντιληπτές από τους εθελοντές η δυσκολίες με τις οποίες έρχεται στο πεδίο της μάχης ο πυροσβέστης και μέσα από αυτή τη διαδίκασία να αποφασίσει καθαρά αν θέλει ο εθελοντής να λάβει πραγματικά μέρος σε αυτήν την αποστολή, όποιο καθήκον κι αν του ανατεθεί (είτε θέλει να ασχοληθεί με τις τηλεπικοινωνίες, είτε με την διοικητική μέριμνα, είτε με την οργάνωση καταυλισμού για παροχή Α’ Βοηθειών, είτε να πιάσει την 1η γραμμή στο μέτωπο!

Από κει και πέρα για να μπορούμε να μιλάμε για μια καλοστημένη πρακτική εξάσκηση, η οποία θα επιφέρει τα επιθυμητά, ουσιαστικά αποτελέσματα στο θέμα συνεργασίας επαγγελματιών και εθελοντών στην δασοπυρόσβεση, αυτή θα πρέπει να λάβει χώρα τουλάχιστον στο βουνό (και η Καβάλα το γνωρίζω έχει ένα ωραιότατο κοντά, από απόψεως χώρου και βλάστησης, κατάλληλο για υλοποίηση ασκήσεων).

Θα ήταν χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό να κατασκευασθεί σενάριο, το οποίο θα εξηγηθεί επι τόπου στους επικεφαλής της κάθε ομάδας, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστο 7 άτομα (μια τυπική ομάδα πεζοπόρου) και θα αφεθούν ελεύθεροι να ενεργήσουν με την βούλησή τους, εφαρμόζοντας στην πράξη τα όσα διδάχθηκαν στην θεωρία.

Φυσικά θα εποπτεύονται από τους εκπαιδευτές τους για καταγραφή λαθών και το σπουδαιότερο: ΣΕ ΤΑΚΤΆ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ π.χ

1) ρίψη νερού αεροσκάφους Canadair, πρώτα ελεγχόμενα και μετά ξαφνικά , σα να μην υπαρχει χρόνος αντίδρασης και απομάκρυνσης από την ζώνη ρίψης (100m πλάτοςx300m μήκος),

2) ξαφνική αλλαγή πορείας πυρκαγιάς συνεπεία διέλευσης ψυχρού μετώπου (βαρομετρικού), στροφή ανέμου κατά 90 μοίρες και η πλευρά της πυρκαγιάς γίνεται μέτωπο! αντιδράσεις, χρήση εναλλακτικών οδεύσεων διαφυγής για επαναφορά σε ζώνες ασφάλειας (πλατώ, δρόμο, αντιπυρική, κοίτη ποταμού),

3) επέκταση αρχικά σχηματισθείσας εγκατάστασης για την προσβολή τυχαίου σημείου αναζωπύρωσης – προώθηση νεων σωλήνων και εκτύλιξη αυτών μέσα σε τεραίν με έντονη βλάστηση (πάνω σ αυτό έχω να προτείνω ένα εγχειρίδιο για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων τέτοιου είδους με αρκετές παραλλαγές ανάλογα με το τεραίν που μπορεί κάποιος να το συμβουλευθεί και να το κατεβάσει είτε από αυτή την ιστοσελίδα είτε από το firenews.gr),

4) τραυματισμός δασοπυροσβέστη από στραμπούληγμα στο πόδι και με ταφορά του σε ασφαλές σημείο,

5) αντικατάσταση σωλήνων λόγω τρυπήματος και τόσα άλλα απρόοπτα! Φαντασία κι όρεξη να υπάρχει.

Αυτό θέλουν οι φίλοι μας οι εθελοντές.
Κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει στις δικές μας ασκήσεις και που είναι τόσο τυποποιημένες και προβλέψιμες και ξύλινες και άχαρες, που κανένας πραγματικά δεν θέλει να συμμετάσχει, εύχεται να μπορούσε να τον είχε σκαντζάρει κανένας άλλος “άτυχος” συνάδελφος και φυσικά αφού στερούνται φαντασίας και απροόπτων, δε μαθαίνει κανείς και τίποτα από αυτές!

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι το σενάριο θα περιλαμβάνει ανάπτυξη εγκαταστάσεων με τουλάχιστο 7-8 σωλήνες η καθε μία και αποκάθαρση από ομάδες πεζοπόρου μεταξύ καμένου-άκαυτου. Εγώ εφαρμόζω εδώ στο πεδίο που έχω επιλέξει στο Σέιχ σου Θεσσαλονίκης, να εργάζονται ταυτόχρονα 4 ομάδες (2 σε 2 διαφορετικές εγκαταστάσεις και 2 σε αποκάθαρση – καμένο-άκαυτο, εναλλάξ ή διαδοχικά τμήματα). Όταν τελειώσουν τα “απρόοπτα” που κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον τους, αλλάζουν ρόλους και οι ομάδες πεζοπόρου με τα σκαπανικά παίρνουν τη θέση τους στις εγκαταστάσεις, αναπτύσσοντας εκ νέου τις ίδιες γραμμές, ενώ αυτές (οι ομάδες) που έκαναν αρχικά εγκαταστάσεις, τώρα παίρνουν τα σκαπανικά και συνεχίζουν την αποκάθαρση (που ξεκίνησαν οι άλλες 2 ομάδες) και δουλεύουν κατά μήκος μιας οριοθετημένης γραμμής.

Η γραμμή αυτή καθαρά για λόγους διευκόλυνσης (εύκολα ορατή), αλλά και πρακτικούς (δεν μπορεί να μπει φωτιά στο δάσος για να δημιουργηθεί καμένο-άκαυτο!!), μπορεί να σηματοδοτηθεί με ταινία σήμανσης.

Προηγείται του σεναρίου εκεί κοντά όπου θα λάβει χώρα η υλοποίησή του:

1) επίδειξη ΜΑΠ και αξία του καθενός από αυτά – χρήση.

2) προσανατολισμός και χρήση χάτρη, πυξίδας και GPS στο πεδίο για εντοπισμό εστίας, ώστε να το δώσει ο πυροφύλακας-εθελοντής με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια στην Π.Υ. από το πυροφυλάκειο όπου βρίσκεται (αζιμουθιακά ή και με στίγμα ακόμη αν είναι άμεσα ορατή η εστία και έχει έναν καλό χάρτη στα χέρια του…).

3) τύλιξη – εκτύλιξη σωλήνων σε όλα τα τεραίν (βλ. εγχειρίδιο ανάπτυξης εγκαταστάσεων).

4) λίγα λόγια για τον τρόπο δράσης μιας τυπικής ομάδας πεζοπόρου με σκαπανικά και την ιδιαίτερη έμφαση και επιμονή που θα πρέπει να δοθεί όταν εντοπιστεί θερμό σημείο μέσα σε χούμο που απαιτεί συνδυασμό τσαπίσματος και κατάβρεγμα με επινώτιο…

Όλα αυτά μαζί με το σενάριο θα πάρουν από 4 έως 5 ώρες, ανάλογα με το πόσες ομάδες συμμετέχουν και πόσο έμφαση και εμβάθυνση θέλει να δώσει ο εκπαιδευτής!

Αυτά είχα να πω σε όλους όσους εμπλέκονται με την εκπαίδευση πανελλαδικά με τις ομάδες και να είστε σίγουροι ότι επειδή αυτό το σχήμα που προτείνω έχει δουλευτεί, αποδίδει και ταυτόχρονα γεμίζει τους εθελοντές με εμπειρία μοναδική, γιατί δεν περιορίζεται στο απλό, πως να ρίχνουμε με την μάνικα και τον αυλό…αλλά δίνει πρωτοβουλία και ενεργοποιεί μηχανισμούς και ένστικτα που λίγο έως πολύ όλοι μας έχουμε θαμένα μέσα μας…

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και τους εθελοντές για το υστέρημα του χρόνου τους.


Παπαγεωργίου Σωκράτης, Πυραγός
Πεζοπόρο Κεντρικής Μακεδονίας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.