Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Γερμανίας και Αυστρίας (Feuerwehr)

 

7/6/2012

Η αναφορά πυροσβεστικών υπηρεσιών δύο κρατών στο ίδιο άρθρο δεν έχει πρόθεση υποβιβασμού τους γίνεται μόνο διότι έχουν ανάλογη δομή οργάνωση. Το αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι και οι δύο βασίζονται κατά κόρον στον εθελοντισμό.

Γερμανία

Η Feuerwehr (Πυροσβεστική ) είναι τμήμα των γερμανικών πυροσβεστικών μονάδων. Τα υπεύθυνα σώματα για τον εξοπλισμό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι για την επαρχία – δήμους («Gemeinden») και τις πόλεις («Städte»). Δια νόμου είναι υποχρεωμένοι να έχουν ικανό αριθμό προσωπικού, ανάλογα με τον προς «εξυπηρέτηση» πληθυσμό ώστε να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές αλλά και τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Στις πόλεις ο συντονισμός γίνεται από το Γραφεία Πυρασφαλείας, μια ανώτατη διοικητική αρχή.

Οι περισσότεροι από τους 1.383.730 γερμανούς πυροσβέστες είναι εθελοντές, ένας μικρότερος επαγγελματιών υπηρετεί σε:

 • Σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο («Berufsfeuerwehr»)
 • Σε μεγάλες επιχειρήσεις (Διυλιστήρια, Χημικές Βιομηχανίες) («Werkfeuerwehr»)
 • Αεροδρόμια που απαιτείται η εφαρμογή προδιαγραφών ICAO,αλλά και σε αεροπορικές βιομηχανίες («Flughafenfeuerwehr»)
 • Στρατιωτικοί Πυροσβέστες για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. («Bundeswehr-Feuerwehr», «Fliegerhorstfeuerwehr Cologne-Wahn»)

  Από το νόμο πόλεις με πληθυσμό πάνω από 80.000 – 100.000 κατοίκους έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν και επαγγελματική πυροσβεστική. Οι μικρότερες πόλεις έχουν τη δυνατότητα να έχουν επαγγελματίες οι οποίοι συνήθως είναι τμήμα μεγαλύτερης υπηρεσίας. Αυτές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τα μικρά συμβάντα, για τα μεγαλύτερα συμβάντα ζητούν τη βοήθεια των εθελοντικών δυνάμεων. Κάθε οικισμός για να καλύψει τις ανάγκες του δημιουργεί εθελοντική δύναμη («Freiwillige Feuerwehr»). Υπάρχει όμως και η δυνατότητα ένας οικισμός να έχει αποκλειστικά επαγγελματίες. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός πυροσβεστών ο Δήμαρχος έχει την εξουσία να δημιουργήσει την «Pflichtfeuerwehr» (υποχρεωτική πυροσβεστική) όπου θα εντάξει το απαραίτητο προσωπικό.

  Τόσο οι εθελοντικές όσο και οι επαγγελματικές μονάδες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο οργάνωσης και ανάπτυξης στα συμβάντα δηλαδή:

 • Trupp: Αποτελείται από 2 άτομα (ασθενοφόρα) ή 3 άτομα (κλιμακοφόρα) ή 3 άτομα (προσωπικό επέμβασης οχήματος)
 • Zugtrupp: Αποτελείται από 3 άτομα (επικεφαλής, βοηθό, οδηγό) σε περιπτώσεις που εμπλέκονται πάνω από 2 Trupp.
 • Staffel: Αποτελείται από 2 Trupp επέμβασης και τον χειριστή του οχήματος. (το μίνιμουμ προσωπικό επέμβασης για κατάσβεση).
 • Gruppe: 3 Zugtrupp, τον χειριστή του οχήματος και διαβιβαστή.
 • Löschzug: Ομάδα που αποτελείται από 1 όχημα διοίκησης, 1 υδροφόρο πυρόσβεσης, 1 υδροφόρο ανεφοδιασμού, 1 κλιμακοφόρο και 1 ασθενοφόρο.

  Αυστρία

  Στην Αυστρία υπάρχουν μόνον 6 επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα είναι οι υπηρεσίες της Vienna, του Graz, του Innsbruck, του Klagenfurt, του Salzburg και του Linz. Η ραχοκοκαλιά των του πυροσβεστικού μηχανισμού ήταν οι 4.527 εθελοντικές υπηρεσίες όπου υπηρετούν 320.000 εθελοντές πυροσβέστες άνδρες και γυναίκες (στοιχεία 2007, σε μία χώρα με πληθυσμό 8.356.000).

  Εθελοντικές υπηρεσίες υπάρχουν και στα πιο μικρά χωριά όπου πέραν των πυροσβεστικών καθηκόντων τους οι εθελοντές συμβάλουν και στη κοινωνική ζωή οργανώνοντας πανηγύρεις αλλά και συλλέγοντας πόρους για διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

  Ακόμα και στις μεγάλες πόλεις όπου υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες πυροσβέστες, υπάλληλοι του Δήμου, η πλειοψηφία είναι εθελοντές. Πολλοί νέοι αντί να υπηρετήσουν στο στρατό διαλέγουν κοινωνική εργασία ώστε να είναι παρόντες στις πυροσβεστικές υπηρεσίες κυρίως τις εργάσιμες ημέρες και ώρες σε αντικατάσταση των εργαζόμενων αλλού εθελοντών. Το σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός ότι στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν εκατοντάδες συμβάντα το χρόνο.

  Πέραν το εθελοντών και επαγγελματιών πυροσβεστών των οικισμών, από το νόμο επιβάλλεται σε 328 εταιρείες να έχουν εταιρική πυροσβεστική υπηρεσία τα μέλη της οποίας είναι εκπαιδευμένοι απλοί εργαζόμενοι γύρω από ειδικά εκπαιδευμένο πυρήνα. Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται τα μεγάλα αεροδρόμια, τα διυλιστήρια, οι πετρο-χημικές βιομηχανίες, αλλά και επιχειρήσεις όπως νοσοκομεία και κλινικές.

  Όλες αυτές οι επιμέρους «ιδιωτικές» πυροσβεστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται στον κρατικό γενικό σχεδιασμό πυρασφαλείας και καλούνται κατά περίπτωση να συνδράμουν τις εθελοντικές υπηρεσίες εκτός των εταιρειών.

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
  Πηγή: http://en.wikipedia.org

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.