Η ιστορία των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π)

 

29/7/2012

Σε προηγούμενα άρθρα σκόρπιες φράσεις έδιναν μια ιδέα το πως άρχισε και εξελίχθηκε η “μάχιμη” εμφάνιση των πυροσβεστών σήμερα θα δούμε το αντικείμενο λίγο πιο προσεκτικά από το 1800 μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ.

Προστασία Κεφαλής, Η προστασία για το κεφάλι του πυροσβέστη, το “κράνος” είναι το πλέον εύκολα αναγνωρίσιμο τμήμα της στολής του. Η “εφεύρεσή” του γίνεται το 1836 από τον H.T. Gratacap ο οποίος κατασκευάζει το πρώτο μοντέλο από δέρμα που στόχο έχει να προστατεύει το πυροσβέστη από τη πτώση αντικειμένων αλλά και να επιτρέπει – επιβάλει στο νερό να ρέει από το διαμορφωμένο χείλος στο πίσω μέρος του. Λίγο αργότερα οι αδελφοί Cairns τοποθετούν στο μπροστινό μέρος ένα σήμα ώστε να προσδιορίζετε η μονάδα του πυροσβέστη.
Ο σχεδιασμός με τα χρόνια βελτιώνεται και το δέρμα ισχυροποιείται εσωτερικά με τη τοποθέτηση “κορυφογραμμών” ή “δακτυλίων” που ενισχύουν το εξωτερικό κέλυφος.
Οι πειραματισμοί συνεχίζονται με διάφορα υλικά, αλλά υπάρχει και με μία μεγάλη αποτυχία, ή χρήση αλουμινίου, αποτυχία διπλή τόσο από πλευράς θερμοδυναμικής όσο και λόγω ηλεκτρικής αγωγιμότητας.
Με συνέπεια το δέρμα να είναι το κύριο υλικό του 20ου αιώνα, με την Εθνικά Υπηρεσία Πυροσβεστικής Προστασίας (NFPA) (National Fire Protection Association) να καθορίζει τις προδιαγραφές. Σημείωση η NFPA είναι η υπηρεσία για τήρηση των κανόνων ασφάλειας κτιρίων, κανόνων κατασκευής, πυρασφαλείας και ηλεκτρασφαλείας.

Η μεγάλη αλλαγή γίνεται το 1970 όταν προστίθεται μια κουκούλα για την προστασία των αυτιών και του λαιμού αλλά και ένα προστατευτικό πλαστικού εμπρός γι επιπρόσθετη προστασία του προσώπου.

Προστασία του σώματος

Το επείγον των συμβάντων και η έκθεση των πυροσβεστών στις φλόγες θέλει και την ανάλογη προστατευτική ενδυμασία, η ενδυμασία αυτή πέρασε από χίλια κύματα.
Το 19ο αιώνα αποτελείτο από ένα παντελόνι και ένα πουκάμισο κατασκευασμένα από μαλλί διότι το σκεπτικό ήταν να προστατεύσει τον πυροσβέστη από το κρύο. Η στολή αυτή συμπληρωνόταν από γάντια και ψηλές μπότες μέχρι το γόνατο.

Η πρόοδος πραγματοποιείται στα μέσα του 20ου αιώνα όταν πληθώρα εταιρειών βελτιώνουν τις προδιαγραφές κατασκευής αλλά και ακολουθούν τις νέες απαιτήσεις όπως την τοποθέτηση εξωτερικά μια επιπλέον επίστρωσης για να προστατεύεται ο πυροσβέστης από τη θερμότητα αρχικά μέχρι του 500 βαθμούς Κελσίου που με τα χρόνια θα φτάσει του 1200 βαθμούς Κελσίου, μιας δεύτερης επίστρωσης με σκοπό να υπάρξει “φράγμα νερού” και τέλος μιας τρίτης επίστρωσης προστασίας από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εξέλιξη συνεχίζεται με τη τοποθέτηση πάνω στη στολή συναγερμού ώστε να ειδοποιούνται οι συνάδελφοί του για τη θέση του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πρόληψη / Λύση

Το στοίχημα των κατασκευαστών των στολών είναι το να βρεθούν υλικά τα οποία αφενός θα προστατεύουν το πυροσβέστη από τραυματισμούς και εγκαύματα και αφετέρου θα ανταποκρίνονται σε προδιαγραφές βάρους – ευκινησίας – κλπ. Παρατηρούμε λοιπόν ότι ενώ το σημερινό “κράνος” λίγο διαφέρει από τον προκάτοχό του, του 19ου, εκτός από τις προσθήκες που υπέστη λόγω της προόδου της τεχνολογίας τα ρούχα έχουν τεράστιες αλλαγές περάσαμε από το μαλλί στα σημερινά πολύ-στρωματικά υφάσματα.

Μέλλον

Το μέλλον της στολής βασίζεται στο συνδυασμό της έρευνας για νέα υφάσματα με την μέχρι τώρα αποκτηθείσα εμπειρία ώστε να φτάσουμε … στη στολή “αποθήκη εργαλείων” (“bunker gear ensemble,”) τη στολή που θα βοηθά το πυροσβέστη να ανταποκριθεί σε κάθε είδους κίνδυνο (βλέπε στις ΗΠΑ το ψυχολογικό για κινδύνους ΡΒΧΠ). Καθώς εξελίσσονται όλες αυτές οι έρευνες – πειραματισμοί ό πυροσβέστης θα είναι όλο και πιο ασφαλής στην εργασία του.

Η ασφάλεια μέσω της καινοτομίας

Όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στα Μ. Α. Π. το παρελθόν χαράσσει το μέλλον για μια ασφαλέστερη πυρόσβεση. Η έρευνα δεν τελειώνει εδώ διότι όπως παρατηρήσατε δεν υπάρχει τίποτα για τα ευρωπαϊκά δρώμενα θα επανέλθω…

Πηγή : www.ehow.com
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.