1η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών

 

17/10/2007

Με μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών που διοργάνωσε η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής σε συνεργασία με το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Θεσσαλονίκης.

Στην συνάντηση παραβρεθήκαν από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ο Προϊστάμενος Α’ κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Αρχιπύραρχος Ανδρέας Μαρκαντώνης, ο Προϊστάμενος του Β’ Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Αρχιπύραρχος Νικόλαος Διαμαντής ο όποιος εκπροσωπούσε και τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος που λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούσε να παραβρεθεί και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Επιπυραγός Κωνσταντίνος Σωτηράκος. Επίσης ο Διοικητής του 1ου Π.Σ. Αθηνών Πύραρχος Ανδρέας Σερεντέλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ. Πυραγός Σταμούλης Ιωάννης.

Στις τοποθετήσεις τους φάνηκε για πρώτη φορά η διάθεση της Ηγεσίας του Π.Σ. να λυθούν καίρια προβλήματα που απασχολούν τους Εθελοντές Πυροσβέστες όπως ατομικός εξοπλισμός και εκπαίδευση. Ο κύριος Διαμαντής διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι την ¶νοιξη του 2008 το σύνολο των Εθελοντών θα έχει εξοπλιστεί πλήρως. Επίσης με την αναθεώρηση του νομού ο οποίος θα προχωρήσει άμεσα θα ξεπεραστούν προβλήματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος καθορίζοντας τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Εθελοντών Πυροσβεστών.

Από τις τοποθετήσεις των Σωματείων και Ενώσεων από την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από τα επιμέρους προβλήματα κάθε περιοχής επισημάνθηκε έντονα το γεγονός ότι μερίδα μόνιμου προσωπικού αγνοεί ή παρερμηνεύει διαταγές και αποφάσεις που εκδίδονται από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και αφορούν τους Εθελοντές Πυροσβέστες. Τέλος κρίθηκε ότι είναι έμμεση ανάγκη η δημιουργία ενός Πανελλήνιου οργάνου εθελοντών για την καλύτερη εκπροσώπησή τους.

Στα πλαίσια της συνάντηση επιδόθηκε από την ΕΕΠΑ τιμητική πλακέτα στον Προϊστάμενο του Εθ.Π/Κ Πεντέλης Εθ. Αρχ/στη Παναγιώτου Σπυρίδων ως τον μοναδικό εθελοντή προϊστάμενο εθελοντικής υπηρεσίας και για το συνεχές ενδιαφέρον για την ανάδειξη του εθελοντισμού καθώς και στον αρχαιότερο Εθ. Αρχ/στη της Αττικής Γκίκα Πέτρο για την συνεχή και αδιάκοπη Εθελοντική προσφορά στο Σώμα και στο Εθ. Π/Κ Πεντέλης.

Εισήγηση Προέδρου Ε.Ε.Π.Α

Αξιότιμε Κύριε προϊστάμενε του Α’ κλάδου Πυρ/κων Επιχειρήσεων
Κύριε προϊστάμενε του Β’ κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης
Κύριε προϊστάμενε του Τμημ. Πυρ/κων Υπηρεσιών
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Ένωσης Αξιωματικών

Αγαπητοί συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα
Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου στην 1Η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών και σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκληση μας.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε το 1991 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη ο οποίος στην Ευρώπη υπάρχει ήδη από χρόνια. Κύριος σκοπός ήταν η ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων και σταθμών στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας των τοπικών περιοχών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για πιο ενεργή συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παροχή βοηθείας σε μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές. Ο θεσμός άρχισε να λειτουργεί για διάφορους λόγους το 1997 χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 23 εθελοντικές Υπηρεσίες ελάχιστες αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν πλήρως, και αυτό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών που τις στελέχωσαν. Κύρια αίτια για την μη ανάπτυξη των εθελοντικών υπηρεσιών είναι ότι την ευθύνη για την ίδρυση την έχουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις οι οποίες δεν δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, είτε γιατί δεν βλέπουν κάποιο κοινωνικό ή πολιτικό συμφέρον, είτε δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από τους αρμόδιους του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε πάλι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Βέβαια σημαντικό μειονεκτικά ήταν και η νοοτροπία του Έλληνα να τα περιμένει όλα από το κράτος.

Από το 1999 υπήρχε και η δυνατότητα οι εθελοντές πυροσβέστες να υπηρετούν και σε επαγγελματικές υπηρεσίες. Η έλλειψη όμως συγκεκριμένου πλαισίου αρμοδιοτήτων και καθηκόντων για τους εθελοντές που υπηρετούν σε αυτές, ο μη καθορισμός αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις διάφορες απαρχαιωμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν και εξακολουθούν να επικρατούν σε μερίδα επαγγελματικού προσωπικού καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις τότε πολιτικές και φυσικές ηγεσίες είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών προβλημάτων και εθελοντών πολλών ταχυτήτων. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και την θέληση κάποιων -αρκετών θα έλεγα- να βρουν μια εύκολη πρόσβαση στο Δημόσιο τομέα μέσω της ποσόστωσης εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη οργάνωσης, το τέλμα και την απραξία που υπήρχε, ο εθελοντισμός έδειχνε περισσότερο πρόβλημα παρά βοήθεια. Το αποτέλεσμα ήταν το 2000 οι εθελοντές να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 5.000.

Κόντρα στην τότε αίσθηση της εποχής αρκετοί εθελοντές εξακολουθούσαν να μάχονται και να προσφέρουν για να αποδείξουν ότι ο εθελοντισμός δεν είναι αυτό που έδειχνε, μια εφήμερη ευκαιρία ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων αλλά τρόπος και στάση ζωής. Δίπλα τους στάθηκε και μια μερίδα μόνιμου προσωπικού η οποία είχε διαβλέψει την χρησιμότητα και την ανάγκη ύπαρξης των εθελοντών. Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, παρά τα τεράστια προβλήματα μπορούμε να πούμε, ότι ο εθελοντισμός αποτέλεσε ένα μικρό φυτώριο αξιόλογου εποχικού και μόνιμου προσωπικού.

Σε ένα άλλο θέμα που ήθελα να σταθώ είναι ότι μετά το 2000 και με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρατηρήθηκε η δημιουργία πολλών δεκάδων εθελοντικών ομάδων που θέλησαν να ασχοληθούν με την δασοπροστασία δασοπυρόσβεση. Αρκετές εξ αυτών όμως εισχώρησαν και στον τομέα της πυρόσβεσης-διάσωσης και λοιπών παροχών βοηθείας χωρίς ωστόσο να έχουν καμία δικαιοδοσία. Η έλλειψη συγκεκριμένου νομικού πλαισίου είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος , η κάθε ομάδα να κινείτε ανεξάρτητα χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όλοι να εμφανίζονται και να χρησιμοποιούν τον όρο εθελοντής πυροσβέστης.

Είναι Ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχουν τόσες εθελοντικές ομάδες και οι περισσότερες να ασχολούνται με την πυρόσβεση. Ομολογουμένως υπάρχουν ομάδες οι οποίες προσφέρουν αξιόλογο έργο στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, θα πρέπει όμως να σταθούμε και να τονίσουμε το γεγονός ότι αρκετοί χρησιμοποιούν τον όρο ως διαβατήριο για προσωπική ανάδειξη, πολιτικές ή άλλες φιλοδοξίες, ακόμα και σαν μέσο οικονομικού οφέλους. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να καπηλεύεται έτσι τον θεσμό και τον όρο πράγμα που δυστυχώς επετράπηκε όλα αυτά τα χρόνια. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι Εθελοντής Πυροσβέστης είναι ένας και είναι αυτός που προσφέρει εθελοντικό έργο μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα. Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύουμε τον θεσμό και να διασφαλίσουμε τον όρο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ενωση και τα υπόλοιπα σωματεία.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι

Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα απαριθμεί 2.500 Εθελοντές και Εθελόντριες όπου στο μεγαλύτερο πλέον ποσοστό παραμένουν πιστοί στον εθελοντισμό, στις αρχές και τα ιδεώδη που πρεσβεύει. Εθελοντές οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα τα απαραίτητα για την προστασία τους ώστε να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους. Εθελοντές οι όποιοι επιθυμούν περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη αξιοποίηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους γιατί έχουν δυνατότητες και το έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Εθελοντές που μετά από 2, 3 ακόμα και 4 χρόνια υπηρεσίας εξακολουθούν να μην έχουν μετάσχει σε συμβάν γιατί ο αξιωματικός υπηρεσίας τους κατεβάζει από το όχημα. Εθελοντές οι οποίοι την μόνη υπηρεσία που κάνουν είναι αυτή του τηλεφωνητή γιατί ο διοικητής τους σταθμού αρνείται να τους ορίσει σε όχημα και ας έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό αγορασμένο με δικά τους χρήματα. Ενέργειες και πράξεις που εμποδίζονται κατά κύριο λόγο εξαιτίας ενός ξεπερασμένου νομικού πλαισίου και από την επιμονή κάποιων να παραμενουν εχθροί των εθελοντών. Παράλληλα όμως εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν στελέχη που αγνοούν βασικά άρθρα του νόμου όπως η ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος ή η αστική ευθύνη έναντι τρίτων καθώς και διαταγές που εκδίδονται κατά καιρούς. Έτσι παρατηρούνται προστριβές μεταξύ εθελοντικού και μόνιμου προσωπικού όπως για το αν ο εθελοντής δικαιούται να φέρει την στολή και τα διακριτικά του Σώματος. Θέμα που σε κάποιους μπορεί να δείχνει αστείο έχει προκαλέσει όμως πολλές φόρες σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς έναντι των εθελοντών. Χαρακτηριστικό είναι εθελοντές να φέρουν συνεχώς μαζί τους κάθε έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζουν.

Έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί ο σημερινός Αρχηγός και το επιτελείο του οι οποίοι πιστεύουν στην χρησιμότητα και στις αξίες του θεσμού και από κοινού να ξεκινήσουμε να δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Οφείλω να ομολογήσω όμως και το ενδιαφέρον του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης κου Πολύδωρα και ιδιαίτερα του σημερινού Υφυπουργού Εσωτερικών κου Χηνοφώτη ο όποιος έδειξε την σχετική βούληση και το ενδιαφέρον τους για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό που μένει είναι το ενδιαφέρον να αρχίσει να γίνεται πράξη. Τις προσπάθειες αυτές έρχονται να ενισχύσουν και συνδικαλιστές ενώσεις και ιδιαίτερα των Αξιωματικών, η οποία υποστηρίζει την ανάδειξη και την χρησιμότητα του θεσμού. Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψω και έναν αρκετό αριθμό μόνιμου προσωπικού αξιωματικών, υπαξιωματικών και πυροσβεστών οι οποίοι μας αντιμετωπίζουν ισάξια και υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου δείχνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε έναν εθελοντή παρά σε έναν μόνιμο, πράγμα που μας τιμά απεριόριστα.

Παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν ακόμα να σταθούν ανάχωμα στις προσπάθειες αυτές εμπλέκοντας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κάθε τι που προσβλέπει προς όφελος του εθελοντισμού και για τον λόγο αυτό η ηγεσία οφείλει να προβεί σε ενέργειες και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο μια εργασία αξιωματικού που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των εθελοντών να περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο δηλώνοντας όλοι αναρμόδιοι να ασχοληθούν με αυτό.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι

Όλοι μας ζήσαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και την δοκιμασία που πέρασαν οι συνάνθρωποί μας στις πληγείσες περιοχές. Οι απώλειες των ανθρώπινων ζωών ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Το μέγεθος των πυρκαγιών ήταν τέτοιο που δύσκολα οποιοσδήποτε μηχανισμός θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία. Το Πυροσβεστικό Σώμα συνέβαλε τα μέγιστα με όλο το προσωπικό να υπερβάλει εαυτό και να βάζει πάνω από όλα τον συνάνθρωπο, απόδειξη ο θλιβερός κατάλογος των πεσόντων συναδέλφων. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να μην καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφή. Χρειάζεται κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω, κάτι πιο ουσιαστικό σε σχέση με την προστασία των πολιτών, των περιουσίων τους και του περιβάλλοντος και αυτό είναι η ενίσχυση του εθελοντισμού. Ενός εθελοντισμού μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα και ο όποιος θα επαναφέρει το χαμένο γόητρο και θα το αναδείξει ακόμα περισσότερο στα μάτια των πολιτών και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή :Ε.Ε.Π.Α

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.