17/6 Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

 

17/6/2015

Το 1994, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε (ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης A / RES / 49/115),  τη 17η Ιουνίου ως  «Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας” για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα, καθώς και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή / και ερημοποίηση

Από τότε, χώρες μέλη της Σύμβασης, και  οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν τιμούν αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα με μια σειρά από δραστηριότητες προβολής σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης είναι μια μοναδική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η ερημοποίηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ότι οι λύσεις είναι δυνατές, και ότι βασικά εργαλεία για το σκοπό αυτό έγκειται στην ενισχυμένη συμμετοχή των κοινοτήτων και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα.

Οι συμβαλλόμενες χώρες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούνται να διοργάνωση εκδηλώσεων ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης ως πρόσθετη ευκαιρία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής στη διαδικασία.
Έτσι πολλές εκδηλώσεις επικεντρώνονται σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ερημοποίηση και την ξηρασία.

Οι προωθητικές ενέργειες συχνά περιλαμβάνουν τη διανομή υλικού ευαισθητοποίησης του κοινού όπως, όπως ημερολόγια, ενημερωτικά δελτία, αφίσες και καρτ-ποστάλ, διαλέξεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο ευρύ κοινό, με διάθεση εκπαιδευτικού υλικού με  περιπτωσιολογικές μελέτες, φόρουμ ή συζητήσεις σχετικά με την ξηρασία και την ερημοποίηση, τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και τους τρόπους για την ελαχιστοποίηση του προβλήματος.

Ωστόσο, η προσπάθεια για την καταπολέμηση της ερήμωσης και της ξηρασίας δεν εξαντλούνται  μόνο αυτή την ημέρα. Πολλές χώρες έχουν κάνει και άλλες πιο σημαντικές προσπάθειες για την προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος και την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων, αφού οι σχετικές μελέτες δείχνουν το σοβαρό μέγεθος των επιπτώσεων (στη βλάστηση, το έδαφος, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, δασικές πυρκαγιές κτλ).

Για το Fire.gr, Ασπασία Καραμάνου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.