Επίσκεψη στην Πυροσβεστική ακαδημία του Bruchsal

 

 
Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Το Bruchsal (orig. Bruohselle, Bruaselle) είναι μια Γερμανική πόλη στο δυτικό άκρο του Kraichgau, είκοσι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά περίπου από την Karlsruhein. Το Bruchsal είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιφέρεια της Karlsruhe και είναι γνωστή στην Ευρώπη ως ο μεγαλύτερος παραγωγός σε σπαράγγια και ένα από τα οικονομικά κέντρα της περιφέρειας.

Η πυροσβεστική ακαδημία που έχει δημιουργηθεί σε αυτή την πολη είναι πράγματι χάρμα οφθαλμών αν υπολογίσει κανείς ότι μόνο για την κατασκευή των νέων κτιρίων αναφορικά με την διαμονή των φοιτητών θα ξοδέψουν φέτος 40 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσβαση στην Ακαδημία για τους Εθελοντές & Επαγγελματίες Πυροσβέστες της πόλης είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ενώ για τους επισκέπτες από άλλους δήμους, πόλεις κοστίζει 160 ευρώ την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων διαμονής και φαγητού) και η εκπαίδευση ποικίλει από μία εβδομάδα έως και 3 μήνες ή παραπάνω αναλόγως των αναγκών!

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Η ακαδημία σε μια έκταση πολλών στρεμμάτων διαθέτει πλήθος σεναρίων και εκπαιδευτικών θέσεων όπως, ολόκληρο κτίριο προσομοιώσεως αστικών πυρκαγιών με τρεις ορόφους , διάσωσης από ανελκυστήρα, πυρκαγιάς σε οροφή, πυρκαγιάς σε εξωτερικό παράθυρο, σε υπόγειο, σε γκαράζ με αυτοκίνητο εντός και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Στον εξωτερικό χώρο μπορούμε να δούμε όλους τους σταθμούς εργασίας συμπεριλαμβανόμενων εκπαιδευτικών σταθμών για διάσωση από σιλό τροφίμων, διάσωσης από τροχαίο σε γέφυρα με πολλά οχήματα, διάσωσης από όχημα που έχει βυθιστεί σε λίμνη (με ειδικό όχημα), τεχνική διάσωση για αντιστήριξη (χωμάτινος λόφος) , πλήρη προσομοίωση διάσωσης σε τραίνα και τραμ, όπου υπάρχουν ολόκληρες ράγες με τα τραίνα!

Την περιήγηση μου στην πυροσβεστική ακαδημία ανέλαβε ο διευθυντής της κ.Stefan Schmidt τον οποίο ευχαριστώ πολύ. Είχα την ευκαιρία να δώ και να βιντεοσκοπήσω από αρκετά κοντά την λειτουργία του προσομοιωτή πυρκαγιάς αστικού περιβάλλοντος με προπάνιο. Εξαιρετικό ήταν η κρεμάστρα με τα τα ομοιώματα με τα μπλουζάκια στις κρεμάστρες!Δείτε το παρακάτω μικρό βίντεο.

 

Εντύπωση μου έκανε οι κτιριακές εγκαταστάσεις προσομοίωσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων για διαρροή αμμωνίας και χλωρίνης αλλά και η γέφυρα που περνάνε οι σωληνώσεις και δημιουργούνται τεχνικά οι διαρροές για τους εκπαιδευόμενους.

Σε απόσταση μόνο μιάμισης ώρας βρίσκεται το Landstuhl στο οποίο στην κορυφή του εδρεύει το κάστρο των ιπποτών με μεγάλη ιστορία και υπέροχη θέα. Για την ανάβαση του μπορείς να επιλέξεις τα γραφικά του μονοπάτια που επιφυλάσσουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και ανάσες δροσιάς. Σας παραθέτω συνοπτικά μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη μου στο κάστρο του Sickingenstadt Landstuhl.

Κλείνοντας να πω ότι, τελικά δεν μας φταίνε ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Τούρκοι που έχουμε μείνει πίσω τεχνολογικά και εκπαιδευτικά… το κακό μας το κεφάλι μας φταίει που δεν μπορέσαμε ποτέ να κάνουμε επενδύσεις σωστά και αξιοκρατικά και να έχουμε στην Ελλάδα των “πυρκαγιών – θεομηνιών” αντίστοιχα κέντρα εκπαίδευσης για την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ανθρώπους ασφαλείας στην βιομηχανία. Είμαστε άξιοι της τύχης μας και των επιλογών μας τελικά. Ευελπιστώ κάποια στιγμή να υπάρξουν οι συγκυρίες και να δημιουργηθεί μια πυροσβεστική ακαδημία αντιστοίχων τεχνολογικών υποδομών και δυνατοτήτων και στην χώρα μας, και φυσικά ένα σύγχρονο κέντρο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών καθώς όπως είπε και ο Σόλωνας «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος»!

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ, για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.