1ος υπερμαραθώνιος Ολύμπου Olympus Mythical Trail 100km

 

10/7/2012

Σας ενημερώνουμε ότι στις 7 & 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος υπερμαραθώνιου 100 χλμ στο Όλυμπο με το όνομα Olympus Mythical Trail 100K (OMT100).
Ο εν λόγω υπερμαραθώνιος λόγω των χαρακτηριστικών του είναι ο δυσκολότερος υπερμαραθώνιους που πραγματοποιείται στη χώρα μας και έλαβαν μέρος 141 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Λόγω της δυσκολίας και της επικινδυνότητας του, οι διοργανωτές ζήτησαν τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και σχεδίασε τον τρόπο κάλυψης του υπερμαραθωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΟΔ είναι ο μόνος φορέας που έχει τη δυνατότητα να καλύψει εξ’ολοκλήρου τη διοργάνωση εγχειρημάτων τέτοιου μεγέθους, αναλαμβάνοντας την υγειονομική και τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του αγώνα.

Μία από τις δυσκολίες του αγώνα, ήταν το γεγονός ότι η διαδρομή κινούνταν για περισσότερα από 20 χιλιόμετρα άνω 2.000 μέτρων υψόμετρο, ενώ έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα συντελούσαν στην εξάντληση και την αφυδάτωση των αθλητών. Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη ενός επικίνδυνου σημείου του μονοπατιού, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων κοντά στη θέση Λιβαδάκι Ολύμπου. Στο εν λόγω σημείο τοποθετήθηκαν νέες ασφάλειας από την ΕΟΔ για να έχουν τη δυνατότητα οι αθλητές να περνάνε με ασφάλεια το σημείο.

Συνολικά ο αγώνας διήρκησε 30 ώρες, ενώ ο πρώτος αθλητής τερμάτισε σε 15 ώρες και 40 λεπτά. Από τους 141 αθλητές που ξεκίνησαν τον αγώνα, τερμάτισαν οι 100, ενώ οι υπόλοιποι 41 εγκατέλειψαν σε κάποιο σημείο της διαδρομής.

Από πλευράς ΕΟΔ αναπτύχθηκαν 17 σταθμοί πρώτων βοηθειών κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα, ενώ στον τερματισμό στήθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της οργάνωσης για τη διαχείριση των σωστικών συνεργείων και την καταγραφή των χρόνων των αθλητών. Αντιμετωπιστήκαν 3 σοβαρά περιστατικά, στα οποία οι αθλητές λόγω κόπωσης εμφάνισαν συμπτώματα υπερκαπνίας, υπονατριαιμίας και εξάντλησης και χρειάστηκε να κληθεί ασθενοφόρο στις δύο από αυτές περιπτώσεις.

Συνολικά η ΕΟΔ διέθεσε 82 διασώστες από τις βάσεις της Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας και Γρεβενών, ενώ ήταν σε επιφυλακή μια 6μελής ομάδα σε περίπτωση ορειβατικού ατυχήματος εκτός του αγώνα.

Λιάμος Αλέξανδρος

Δ/ντης επιχειρήσεων ΕΟΔ
Κιν. 6944242315

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.