Σε εφαρμογή στον Νομό Τρικάλων το πρόγραμμα δασοπροστασίας

 

11/7/2015

Βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο και με ανακοίνωση του Διευθυντή Δασών Τρικάλων κ. Χρήστου Αλ. Κουτσονάσιου γνωστοποιείται ότι τέθηκε σε εφαρμογή από τις Δασικές Υπηρεσίες του Νομού (Δ/νση Δασών, Δασαρχείο Τρικάλων και Καλαμπάκας) πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών, Κυριακές και εξαιρέσιμες, καθώς και τις βραδινές ώρες, στα πλαίσια σχετικών διαταγών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Δ/νση Ανάπτυξης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος) και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας.

Σκοπός του παραπάνω προγράμματος επιφυλακής, στο οποίο απασχολούνται υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών του Νομού σε 24ωρη βάση, είναι η εξυπηρέτηση της Δασοπροστασίας και συγκεκριμένα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και της πανίδας, από κάθε κίνδυνο που τα απειλούν και κύρια από τις δασικές πυρκαγιές, καταπατήσεις – εκχερσώσεις δασικών εδαφών, παράνομη θήρα, έλεγχο διενέργειας παρανόμων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων, έλεγχο παράνομης αλιείας κυρίως πέστροφας στα ορεινά ρεύματα, καθώς και η επίτευξη της αστυνόμευσης του αγροτικού περιβάλλοντος.

Πέραν της επιφυλακής που θα παρέχεται στις έδρες των Δασικών υπηρεσιών αλλά και σε Δασονομεία δικαιοδοσίας των, θα συγκροτηθούν και συνεργεία εποχούμενων περιπολιών από Δασικούς υπάλληλους, τα οποία θα ελέγχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος που είναι, όπως προαναφέρθηκε, η προστασία των δασών και γενικά των δασικών μας οικοσυστημάτων.

Για την υποβοήθηση του προγράμματος της Δασοπροστασίας οι δασικές υπηρεσίες έχουν ήδη προβεί και θα συνεχίσουν να συντηρούν και να αποκαθιστούν τη βατότητα ολοκλήρου σχεδόν του Δημόσιου δασικού δικτύου, προκειμένου η επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων να γίνεται χωρίς προβλήματα, σε περιπτώσεις εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, με τη διανομή σχετικού έντυπου υλικού και ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο αλλά και ενημέρωσης του κοινού από τους υπαλλήλους σε καθημερινή βάση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησής του, για να συμβάλλει και αυτό με κάθε τρόπο στην προσπάθεια.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς προληπτικών μέτρων και αποσκοπούν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος για τη Δασοπροστασία.

Τέλος, τονίζεται πως οι δασικές υπηρεσίες με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν και την υποδομή σε έργα αντιπυρικής προστασίας θα συνεργασθούν αρμονικά και ουσιαστικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Π.Υ., ΟΤΑ, Κυνηγετικούς συλλόγους, Εθελοντικές οργανώσεις κ.τ.λ), έτσι ώστε μέσα από έναν σωστό συντονισμό όλων να επιτευχθεί το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
1. Δ/νση Δασών – 2431063463
2. Δασαρχείο Τρικάλων – 2431063481 & 1591
3. Δασαρχείο Καλαμπάκας – 2432022415

Πηγή : www.tameteora.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.