Η Επίσημη ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Γ.Γ.Π.Π. σχετικά με την ασφάλιση των Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας

 

15/7/2015

Απάντηση στο έγγραφό του Ε.Σ.Ε.Π.Α. της 22/4/2015

Ενημερωτικό κείμενο σχετικά με την απάντηση  :

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι τα θέματα ασφαλιστικής κάλυψης και αστικής ευθύνης  των Εθελοντών  Πολιτικής Προστασίας, σχετίζονται με την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και με την εφαρμογή του  ν. 4249/2014 άρθρο . 118 (14) .
Μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 4249/2014 οι ενταγμένοι Ειδικευμένοι Εθελοντές και Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας  παραμένουν στο καθεστός που ίσχυε, δηλαδή  στο ν. 3013/2002.

Σχολιασμός :

Δηλαδή ,  ισχύει ο 3013 / 2002   έως  το τέλος Φεβρουαρίου 2016 (2 χρόνια περίοδος προσαρμογής .)
Είμαστε ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ  από  ΑΤΥΧΗΜΑ  ;   ΟΧΙ.
Είμαστε ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ  από ΑΣΤΙΚΕΣ ευθύνες  που τυχόν προκύψουν ;  ΟΧΙ.

Ερώτημα :

Τι θα γίνει αν κάποιος σκοτωθεί ,η  τραυματιστεί,  η αρρωστήσει,  κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού ;
Με ποιο δικαίωμα δίνει εντολές η Π.Π. η το Π.Σ. για συμμετοχή Εθελοντών στα περιστατικά όταν γνωρίζει ότι είναι ανασφάλιστοι  ;

Ζητήστε έγγραφο  ΦΑΞ  να δούμε θα σας στείλουν ;

( Μη βασίζεστε ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ  )

Στο έγγραφο, θα τολμήσουν να γράψουν, ότι γνωρίζουν ότι είστε ανασφάλιστοι, και αναλαμβάνουν την ποινική και αστική ευθύνη σε ότι συμβεί ;
Μην ονειρεύεστε :  “Τις καταγραφές των κέντρων ξεχάστε τες . Οι δικές σας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. Δεν ισχύουν, χώρια που μπορείτε να βρείτε και άλλο μπελά ,  οι υπηρεσιακές δεν ξέρω τι θα βγάλουν”.

Απάντηση :

Καλά να πάθει ο εθελοντής, ποιος του είπε να πάει ;
Πήγε από μόνος του ;
Ας αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του .
Το Δ.Σ. της Οργάνωσης έχει την ευθύνη .
Ας τα βρούνε μεταξύ  τους  κ.τ.λ.

Ενδεχόμενα :

Τι θα γίνει αν για τον  α  η  β  λόγο, φάτε καμιά αγωγή στα  Αστικά  Δικαστήρια, από τον οποιοδήποτε,  περίεργο τύπο   και σας ζητά αποζημιώσεις , για διάφορους λόγους ατομικά η και ως Σύλλογο ;

Τι θα γίνει αν οι συγγενείς  Θύματος  σας  ζητάνε αποζημιώσεις ;

Μη ξεχνάτε :

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις  π.χ.  << Ότι τα μέλη σας δεν έχουν καμιά  απαίτηση κ.τ.λ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ    στα Δικαστήρια που θα αντιμετωπιστούν τέτοια  θέματα ….>>
Επιπολαιότητα ίσως ναι, Αυθορμητισμός  ίσως  ναι, βοήθεια στην Πολιτεία και στους Πολίτες  ναι ,  ΒΛΑΚΕΙΑ  ΟΧΙ .

Για να ξέρετε  τι σας περιμένει :

 • Έχει αποδειχτεί  ότι ο αδύναμος κρίκος πάντα πληρώνει τη νύφη,  φταίει  δεν φταίει .
 • Έχετε την εντύπωση, ότι στα δύσκολα,  θα αναλάβουν άλλοι την ευθύνη ;  Ναι ;  Να είστε σίγουροι ότι  θα σας ρίξουν  όλες τις ευθύνες, έχετε δεν έχετε,  για  να γλιτώσουν  οι  χθεσινοί  σας  Φίλοι ….
 • Στη ζημιά, οι εμπλεκόμενοι και  τα  Δ.Σ. των  Οργανώσεων,  θα πληρώσουν θέλουν δε θέλουν,  με ΑΣΤΙΚΕΣ και ΠΟΙΝΙΚΕΣ διαδικασίες .  Μπορεί  να  χάσετε  και τα σπίτια σας και ότι έχετε και δεν έχετε,  προκειμένου  να γλιτώσουν  οι  χθεσινοί  σας  Φίλοι .

Παρακάτω  τι  λέει  το  έγγραφο ;

Αναφορικά με ερωτήματά  σας περί ενδεχομένων τραυματισμών και ασθενειών εθελοντών κτλ, σας γνωρίζουμε ότι  ο τυπικός νόμος παρέχει το γενικό κανονιστικό  πλαίσιο, και δεν εξιδεικεύεται για κάθε δυνατή περίπτωση . Οι διάφορες περιπτώσεις άπαξ και εφόσων προκύψουν, δεδομένης της έλειψης κανονιστικού πλαισίου, ρυθμίζονται στη βάση της της κάθε περίπτωσης .  Η διαχείριση ζητημάτων αστικής ευθίνης εμπίπτει στις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, δεδομένου ότι δεν έχουν οριστεί ειδικότερες διατάξεις .

Για να ξέρετε και  να μη μας δουλεύουν :

 • Ο νόμος 3013 /2002 λέει ότι είμαστε ασφαλισμένοι,  αλλά το άρθρο, δεν έχει τεθεί σε ισχύ,  διότι δεν  υπογράφηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις . (Μη  δυνατότητα υπογραφής, μάλλον  λόγο κάποιου νομικού κολλήματος  ) .
 • Δεν υπάρχει  κανονιστικό πλαίσιο αλλά ρυθμίζονται  στη βάση της κάθε περίπτωσης . Χωρίς  πλαίσιο , χωρίς  νόμο, χωρίς εφαρμοστέες  οδηγίες,  ρυθμίζονται .
 • Μας κοροϊδεύουν και από πάνω ;  << Οι διάφορες περιπτώσεις άπαξ και εφόσων προκύψουν, δεδομένης της έλειψης κανονιστικού πλαισίου, ρυθμίζονται στη βάση της της κάθε περίπτωσης. >>
 • << Η διαχείριση ζητημάτων αστικής ευθύνης εμπίπτει στις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα,  δεδομένου ότι δεν έχουν οριστεί ειδικότερες διατάξεις . >>
 • Αν δεν το καταλάβατε ρωτήστε το Δικηγόρο σας . << Θα σας ξεκληρίσουν αν συμβεί τίποτα και το χειρότερο : Πυθανώς να σας φορτώσουν και ανύπαρκτες  ευθύνες  κάποιοι ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ  η κάποιοι που θα θέλουν να τη γλιτώσουν … >>.

Και ένα ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ επιτέλους :

 • Σχετικά με την οδήγηση των Πυροσβεστικών Οχημάτων των Εθελοντικών Οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας ,  δεν χρειάζεται  να πάρουμε ειδική άδεια Οδήγησης από το Π.Σ. . Ιχύουν λοιπόν τα γνωστά .

Συμπέρασμα  :

 • Το έγγραφο που μας απέστειλε η Γ.Γ.Π.Π. είναι  κατά τη άποψή μου :  << Ο Ορισμός της Αοριστίας,  προκειμένου να αποφήγουν να δώσουν  ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ >>.

Σχόλιο : 

 • Όποιος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει , ας φυλαχτεί από κακοτοπιές . Δεν μπορούν,  να μας ζητάνε να βοηθήσουμε και να μας έχουν σε τέτοιο ΛΟΥΚΙ  .

Συνάδελφοι αναλάβετε  τις ευθύνες  σας , απέναντι στις οικογένειές σας τουλάχιστον, τους φίλους σας, τους συναδέλφους σας εθελοντές ,   μη  παρασύρεστε  από  ενθουσιασμό,  μη παρασύρετε άλλους σε ενδεχόμενα ολέθριες καταστάσεις .

Σαχινίδης  Νίκος  Πρ. Ε.Σ.Ε.Π.Α.

Ανακοίνωση από το περιοδικό:

Το Fire Rescue News προς επιβεβαίωση των παραπάνω ζήτησε και έλαβε την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ της Γ.Γ.Π.Π. και του Ε.Σ.Ε.Π.Α. προς αποφυγή παρεξηγήσεων την οποία παραθέτουμε σε μορφή PDF προς τους αναγνώστες μας.

 • Επιστολή ΕΣΕΠΑ (πατήστε εδώ)
 • Επιστολή Απαντητική Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (διαβάστε παρακάτω)

13 Comments

 1.  

  Το οτι ο ΕΣΕΠΑ εχει δίκιο έχει, δε θα μπώ στον κόπο να αναρωτηθώ γιατί τόσα χρόνια με τόσο μεγάλο στόλο και εθελοντές δεν έλεγε τπτ για το θέμα. Θα μέινω στο γεγονός οτι καποιοι ακομα αρνουνται να υιοθετησουν τον νομο και να ενημερωσουν τους εθελοντες τους για την μη ασφαλιση τους. Με τον τροπο αυτο ενας εθελοντης και δη νεος πλαναται και νομιζει πως όλα εχουν καλως…μεχρι την μοιραια στιγμη! Ας ελπίσουμε να ξυπνησουν ολοι!

 2.  

  Το ότι στην Ελλάδα δεν μιλάμε όλοι Ελληνικά είναι γεγονός. Το ότι κόπηκαν τα σούρτα φέρτα με την alemagnia είναι γεγονός. Το ότι κάποιοι έχασαν προνόμια και ανέστειλαν της εργασίες τους είναι γνωστό. Το ότι κάποιοι μιλούν με δημιουργική ασάφεια είναι νόμος. Το ότι κάποιοι θέλουν καμένη γη και χαίρονται με αυτό και αν είναι γνωστό ( εδώ και χρόνια). Τη νταλγκά βαράτε Κύριε Σαχινίδη. Βάση του 4249/2014 μπορείτε να μας πειτε τα όρια ηλικίας για τους εθελοντές και την ηλικία σας? Αποσυρθείτε ήσυχα ήσυχα στην καρεκλίτσα σας αφήστε τους ποιο νέους να κάνουν την δουλειά που ξέρουν να κάνουν(και την κάνουν καλά). Αρκετά κάνατε στον Νομό Θεσσαλονίκης αρκετά. Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστούμε γιατί και με αυτή την κινήση σας μας κάνατε να ενωθούμε και να ερθουμε ακόμη ποιο κοντά οι εθελοντές του Νομού Θεσσαλονίκης.

 3.  

  Αγαπητέ Γιάννη κάνεις ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ .
  Όχι μόνο έλεγε το Ε.Σ.Ε.Π.Α. γιά το ανασφάλιστο, αλλά από το 2005 όταν διαπιστώθικε ότι δεν υπογράφονταν οι υπουργικές αποφάσεις, εντόπισε το πρόβλημα και μαζί με άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις έκανε κοινή επιστολή στον τότε Γεν. Γραμματέα και μετά στον Φούρλα και πάρα πολλές προσπάθειες επί σειρά ετών . Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν διαχρονικές και αντιμετωπίζονταν με τη γνωστή καραμέλα ότι είστε ασφαλισμένοι από τον ΝΟΜΟ 3013 του 2002 . Αυτά σε επίσημα έγγραφα. Ακόμη και πέρσι αυτή την καραμέλα εισπράξαμε . Το Ε.Σ.Ε.Π.Α. έκανε τα πάντα, όχι μόνο γιά αυτό το θέμα αλλά και γιά πολλά άλλα, διστυχώς οι άλλοι συνάδελφοι δεν ενδιαφέρθικαν όσο εμείς . Το απόστημα έσπασε ΦΕΤΩΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΡΙΜΩΞΕ . Καιρός είναι να ενδιαφερθείτε όλοι .
  Εμείς πληρώσαμε πολύ ακριβά το μάρμαρο, αλλά δεν ενδώσαμε .
  ΟΥΤΕ ΟΤΑΝ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ο Κος ΣΤΑΜΟΎΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Π.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΑΡΧΗΓΟ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΚΑΦΕ ……
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ;
  Κάποια στιγμή θα βγάλω αλληλογραφίες .
  ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΩ ΟΜΩΣ ΕΓΩ.
  ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ.

  Νίκος Σαχινιδης.

 4.  

  Συγγνώμη εισαγγελέας δεν υπάρχει ? πώς είναι δυνατόν εθελοντές (πολίτες δηλαδή) που δεν έχουν αστική ευθύνη και φυσικά ασφάλιση να επιχηρούν σε πυρκαγιές??? Το πυροσβεστικό Σώμα δεν καταλαβαίνει ότι θα πέσουν κεφάλια??? πως οι Διοικητές ανα περιφέρεια και ανά τομέα επιτρέπουν στις εθελοντικές ομάδες να εμπλέκονται σε ΑΣΤΙΚΑ συμβάντα???

  Αν εμένα πάρει φωτιά το αμάξι μου και αντι να την σβήσουν οι τοπικοί εθελοντές (που με καλή καρδιά λέω το κάνουν) από λάθος χειρισμό την φουντώσουν σε ποιον θα κάνω μήνυση ? αν στο σπίτι μου έρθουν έχω δικαιώματα να τους διώξω? μπορεί να μην είμαι πολύ σχετικός αλλά από ότι φαίνεται πολίτες χωρις καμια δικαιοδοσία εμπλέκονται στα σώματα ασφαλείας χωρίς να είναι νόμιμο!! και ξαναλέω εισαγγελέας δεν υπάρχει ?

 5.  

  Εγω ειμαι 18 χρονια εθελοντης δασοπροστασιας πυρασφαλειας και δεν περιμενα καμια πατουλιδου η καμια πολιτικη προστασια να μου ζιτησει να προσφαιρω στον τοπο μου , αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι γινεται πολυ φασαρια για το τιποτα οποιος φοβαται αν θα βγει ανασφαλιστος στο βουνο ν κατσει σπιτι του και να πλεξει κανενα κεντιμα ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες , εχουμε στην Θεσσαλονικη 46 ομαδες απο τος οποίες οι ποιο πολλες ειναι μονο στα χαρτια , αλλες ειναι παπατζιδης καρναβαλοι και καποιες προσφαιρουν εργο σαν εθελοντες οποτε και οταν μπορουν , Απο κει και περα ευχομαι το κρατος να ασχολιθει πραγματικα με τους εθελοντες και να καθαρισει το τοποιο απο τους παπατζηδες και να στιριξει τις ομαδες που πραγματικα προσφαιρουν !

 6.  

  Μανωλης κανενας εθελοντηςε Π.Π. δεν εχει σχεση με αστικα συμβαντα παρα μονο οι εθελοντες του Σωματος Οι οποίοι λειτουργουν σαν πληρωματα οχηματων και βοηθητικα σε αστικα συμβαντα

 7.  

  Άλλοι γράφουν και τρέχουν για θέματα που αφορούν και πρέπει να λυθούν το συντομότερο και άλλοι γράφουν για το πότε πέρνει σύνταξη ο εθελοντής,
  Πέρα βρέχει λοιπόν…..
  “Σύνταξη” δεν πέρνει ο εθελοντής ποτέ, ούτε κατ ουσίαν ούτε στα λόγια. Εθελοντής είναι ο καθείς που θέλει να προσφέρει ανεξαρτήτου ηλικίας, θρησκίας, εθνικότητας, χρώμα δέρματος κλπ
  Εθελοντής είναι το άτομο που είναι “γεμάτο” μέσα του και θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπό του μεμονομένα είτε οργανωμένα. Οι “κενοί” έρχονται στον εθελοντισμό για να πάρουν αντί να δόσουν…….Ψαχτείτε…….
  Πάμε τώρα στο άρθρο. Αφάφειες, ανακρίβειες, αοριστίες. Τελικά τι ισχύει; Ποιός, άτομο, σύλλογος, φορέας φέρει την ευθύνη αν συμβεί η “στραβή” σε συμβάν;;;; Διευκρινήστε μας και θα δούμε αν και πως θα συνδράμουμε στους φορείς…….
  Αναμένουμε………

 8.  

  Εγώ πάντως, αδυνατώ να πιστέψω ότι μετά από τόσα χρόνια ακόμα γίνεται ο διαχωρισμός των συμβάντων σε αστικά και ‘άλλα’ και σε ποια πρέπει να πηγαίνει ο εθελοντής (γενικά) και σε ποια όχι. 16 χρόνια είμαι εθελοντής και σε εθελοντική ομάδα και στο Π.Σ. και δεν κατάλαβα ποτέ αυτή τη ψύχωση για τον διαχωρισμό των συμβάντων και την μάχη για την ιδιοκτησία των περίφημων αστικών συμβάντων. Σίγουρα αυτό που απασχολεί όλους ως ‘ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ’ είναι το τι θα γίνει αν πάθει κάποιος κάτι, αν τραυματιστεί ή χάσει την ζωή του. Η το κύριο μέλημα μας είναι το ποιος θα φέρει την ευθύνη; Σίγουρα η παράμετρος του κινδύνου ισχύει είτε πάει για πυρκαγιά σε αυτοκίνητο είτε για πυρκαγιά σε οικοπεδικό χώρο ή σε άντληση. Και το ερώτημα είναι, σε ποια συμβάντα είναι τελικά καλυμμένος ο εθελοντής Π.Π.;…και η απάντηση είναι απλή, σε κανένα!!! άρα γιατί αυτός ο προβληματισμός με τα αστικά μόνο;

  Αν και πιστεύω ότι ο κ. Σαχινίδης είναι λίγο υπερβολικός στην προβολή της κατάστασης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός τραυματισμού ή/και στην αναζήτηση κάποιας ευθύνης ως αποτέλεσμα κάποιου λάθους χειρισμού εθελοντή κοκ, το ζήτημα που προβάλει ορθά είναι πολύ πιο σημαντικό από την κατηγορία των συμβάντων (αστικών – δασικών)…έλεος πια… και αφορά την παντελή έλλειψη στήριξης των θεσμών του εθελοντισμού από το κράτος. Είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση κάποιους αλλά αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί ΟΛΟΥΣ ως ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που υποτίθεται μαχόμαστε για τον ίδιο σκοπό, με τις ίδιες ιδεολογίες και αρχές, είναι να δώσουμε μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα. Ο διαχωρισμός δεν είναι λύση και στο κάτω κάτω οι περισσότερες ομάδες δρουν σε περιοχές μικτής ζώνης αστικού-δασικού χαρακτήρα. Και καλά στις πόλεις, ας πάει κάποιος σε ένα χωριό που θέλει η πυροσβεστική 1 ώρα να φτάσει και ας πει στην τοπική ομάδα ότι απαγορεύεται να πάει στα χ συμβάντα, ή στην Αστυπάλαια που δεν έχει καν πυροσβεστική υπηρεσία.

  Ας ξεκολλήσει λίγο το μυαλό μας κι ας δούμε την μεγαλύτερη εικόνα. Όποιος έχει παλέψει γι’ αυτό το πράγμα γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην Ελλάδα (ακόμα) οπότε θα έλεγα ότι δεν έχει καμία βάσει να σχολιάσει κάποιος με την γνωστή ευκολία ‘ας γίνουν όλοι κλιμάκια του Π.Σ’ γιατί ούτε αυτό είναι τόσο εύκολο όσο καλή ιδέα και αν είναι. Η Ενότητα είναι αυτό που θα μας φέρει αποτελέσματα και όχι ο διαχωρισμός και σίγουρα όχι η διεκδίκηση των κατηγοριών των συμβάντων λες και είναι αυτό το πρόβλημα μας.

  Φιλικά πάντα

  Κίμωνας Παντελίδης
  Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Εκάλη)
  Εθελοντής Αρχ/στης, 9ος Π.Σ.

 9.  

  Αγαπητέ Κίμωνα .
  Δεν είμαι καθόλου υπερβολικός, αλλά θα έλεγα ότι τα παρουσιάζω αντικειμενικοτατα και μάλιστα δεν αναφέρομαι σε παλιά γεγον’οτα και που κατέλιξαν διάφορες υποθέσεις. Βλέπε οχήματα Ρενό … την υπόθεση του θύματος που τον βγάζαν και εγώ δεν ξέρω και τον διαπόμπευσαν και αυτόν και την Αδελφή του …. που νύχτα πήγαν να μαιμουδεύψουν τα οχήματα κ.τ.λ. . Αυτό έφθασε στα Ευρωπαικά δικαστήρια και υποχραιώθικε η Χώρα να πληρώσει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΤΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ …. Τα πληρώσαμε εγώ και εσύ ενώ αυτοί που το φθάσαν εκεί, ξέρεις φαντάζομαι ότι βγήκαν κανωνικά και πέρνουν και σύνταξη ….. Γεγονός είναι ένα .Έχεις δίκιο σε αυτά που λές, βοήθα λοιπόν και εσύ . Δεν ξεχνώ την παντελωνάτη σου συμπεριφορά στη Γερμανία , όταν τα είπες καθαρά και η Κακαλιάγκου έφυγε τσατισμένη από τη σύσκεψη. Μάθε σε παρακαλώ τι ειπόθικε Σήμερα στο κανάλι ΑRT από κάποιο Αντιπεριφερειάρχη ΑΤΤΙΚΗΣ γιά να αντιλυφθείς και άλλα ….. Χάρικα πολύ που είδα το σχόλιό σου . Νίκος

 10.  

  Καλημέρα κ. Σαχινίδη,

  Δεν διαφωνώ με αυτό που λέτε, βέβαια η υπόθεση του Μπόσινα με τα Renault ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση. Σε περίπτωση θανάτου και βεβαίως θα ζητήσουν ευθύνες και βεβαίως πρέπει να ερευνηθούν και τα αίτια. Ο Μπόσινας ήταν μόνιμος πυροσβέστης κι ακολούθησαν αυτές οι διαδικασίες κι έτσι θαρρώ να πω ότι σε μια τέτοια περίπτωση όπου έχασε την ζωή του κάποιος είναι αδιάφορο το αν είναι εθελοντής ή μόνιμος όσον αφορά το νομικό και διαδικαστικό κομμάτι για την εξακρίβωση των αιτιών. Παίζει μεγάλο ρόλο όμως η κάλυψη, η πρόνοια και η στήριξη στην οικογένεια του, γιατί αυτό κατά γράμμα του νόμου δεν έχει εξειδικευτεί το πως και αν θα γίνει.

  Το γεγονός όμως ο 4249/2014 έχει θέσει κάποιες βάσεις προνοητικές για την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη των εθελοντών σημαίνει ότι κατά περίπτωση μπορεί να αξιοποιηθεί για να ορίσει κάποιες παραμέτρους όταν κι εφόσον χρειαστεί. Με αυτό το δεδομένο, ίσως άκομψα, ανέφερα ότι το ήσασταν λίγο υπερβολικός στην προβολή του θέματος. Δηλαδή ότι δεν είναι μπαμ και κάτω η κάθε περίπτωση. Πιστεύω βέβαια ότι το σημαντικότερο είναι ότι συμφωνούμε όλοι (ελπίζω) ότι δεν επαρκεί η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των εθελοντών μας αλλά και τον ευρύτερο θεσμό σε μια Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα, του 2015.

  Τέλος μια διευκρίνηση. Επειδή συχνά μας μπερδεύουν με τα αρχαία ονόματα, ο Απόλλωνας Κούνης από την Ροδόπολη είχε εκπροσωπήσει στην Γερμανία, όχι εγώ. Αλλά θεωρώ ότι κι εγώ από την μεριά μου έχω αγωνιστεί πολύ ενεργά, ένθερμα και με φωνή πάντα, όπως και εσείς κύριε Σαχινίδη, όπως κι αρκετοί άλλοι με τον τρόπο τους.

  Φιλικά
  Παντελίδης Κίμωνας

 11.  

  Αγαπητέ Κίμωνα.
  Δεν διαφωνεί κανείς ότι μπήκαν κάποιες βάσεις . Το γεγονός όμως, ότι αυτές οι βάσεις που μπήκαν, εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες η επιπολαιότητες, εντός εισαγωγικών κατά την άποψή μου, για τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας είναι πραγματικό. ( Δεν θέλω να αναφερθώ ….). Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους . Θεωρώ ότι η νομοθεσία αυτή χρίζει άμεσης βελτίωσης .
  Οφθαλμοφανείς αναγκαιότητες απαγορεύονται . Παράδειγμα : Συμμετοχή σε μικρά περιστατικά αστικών πυρκαγιών στην επαρχία . π.χ. υπάρχει ένας εθελοντικός σταθμός από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας σε ένα χωριό όπου το Π.Σ. προκειμένου να επέμβει απαιτείται τουλάχιστον χρόνος άφιξης 30΄με μία ώρα . Το μονώροφο η διώροφο σπίτι του χωριού θα καεί εντελώς . Οι εθελοντές οι τοπικοί, είτε θα εξαναγκαστούν από τους κατοίκους να επέμβουν, είτε θα διαπομπευθούν . Θα παρανομήσουν, θα έχουν ευθύνες και μπορεί να βρούνε και τον μπελά τους, εάν επέμβουν, ενώ αν δεν επέμβουν ( πράγμα απίθανο για εμένα ) στα μάτια των συγχωριανών τους θα εξευτελιστούν με πολλαπλές συνέπειες στην τοπική κοινωνία . Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιο ενδεχόμενο τροχαίο . Θα αφήσουν τον εγκλωβισμένο να περιμένει την άφιξη της Π.Υ. ; Γιατί να μη υπάγονται οι εθελοντικοί σταθμοί των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας Επιχειρησιακά, κατευθείαν στο Π.Σ. και θα πρέπει η κονιοποίηση να γίνεται μέσα από την Πολίτική Προστασία ;
  Τα εξαιρετικά παράδειγμα, της ΕΚΑΛΗΣ, της ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ και κάποιων σταθμών του Ε.Σ.Ε.Π.Α. και άλλων, γιατί δεν τα έλαβαν υπόψη , αλλά πετσοκόφτηκαν οι δυνατότητες ΝΟΜΙΚΑ και απαγορεύονται οι μέχρι χθες επιτρεπόμενες δράσεις τι σου λέι;
  Προυπόθεση : Εκπαίδευση, Πιστοποίηση, Ασφάλιση .
  Γιατί υπήρξε η επίθεση με ψέματα κατά του δικτύου του Ε.Σ.Ε.Π.Α. και εμού προσωπικά ; Γιατί αποκρύπτεται ότι είμαστε εντάξει και ότι οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ως κατηγορούμενοι οι δυσφημιστές του Ε.Σ.Ε.Π.Α. ;
  Δεν διαφωνώ με την εκπαίδευση που προσφέρεται . Θα μπορούσε να ήταν φυσικά, ποιο ευέλικτη . Για την ποιότητά της, άκουσα ενδιαφέροντα καλά πράγματα στο Θεωρητικό κομμάτι ενώ για το πρακτικό θα ήθελε πιθανώς κάτι παραπάνω .
  Σου προτείνω να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας μέσα στο Fire.gr και να επεξεργαστούμε ιδέες . Στην πρόταση αυτή συμφωνεί και ο Κος Λεμπέσης και άλλοι . Ενημέρωσε και τον Απόλλωνα τον Κουνή τον οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως, εάν θέλει να βοηθήσει . Τι λες;

  Νίκος Σαχινίδης

 12.  

  Δεν έχω καμία ένσταση στο να δημιουργηθεί ένα work group. Συμφωνώ επίσης ότι οι ομάδες θα έπρεπε κανονικά να υπάγονται απευθείας στο Π.Σ. με ένα πιο ευέλικτο σύστημα απ’ ότι ίσως προβλέπει ο 4029/2011. Αν δεν υπάρχει όμως πολιτική βούληση, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πραγματικά, πάλι τα ίδια θα λέμε εδώ του χρόνου και του παραχρόνου δυστυχώς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας εμπόδιο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.