Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε επιχείρηση διάσωσης ορειβατών

 

20/8/2012

Σε σοβαρό κίνδυνο βρέθηκαν δύο ορειβάτες, όταν αποπροσανατολίστηκαν, κατά τη διάρκεια της ανάβασής τους στον Όλυμπο, το Σάββατο 11 Αυγούστου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με καταιγίδες και κεραυνούς, που επικρατούσαν στην περιοχή έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των δύο αντρών, οι οποίοι, τελικά κατάφεραν να εντοπίσουν το καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου, το οποίο φροντίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), και να καταλύσουν εκεί.

Οι ορειβάτες διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο, το οποίο η ΕΟΔ είχε εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα εφόδια – νερό, τρόφιμα, κουβέρτες και θέρμανση – για περιπτώσεις κατάλυσης ανάγκης, ενώ με τη χρήση ασυρμάτου που είχε εγκαταστήσει στο καταφύγιο, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την ΕΟΔ και τα γειτονικά καταφύγια και να δηλώσουν τη θέση και την κατάστασή τους. Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης φροντίζει να εξοπλίζει με ασυρμάτους τα περισσότερα καταφύγια ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προσπάθειά του για παροχή βοήθειας προς τους δύο ορειβάτες, ο διαχειριστής του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός»σχεδόν χτυπήθηκαν από κεραυνό, που έπεσε σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν.

Η περιπέτεια, πάντως, των δύο ορειβατών είχε αίσιο τέλος, καθώς το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου, με τη βοήθεια του κ. Διονύση Πουρλιώτη από το «Σπήλιος Αγαπητός», κατέβηκαν με ασφάλεια από το καταφύγιο στο Λιτόχωρο.

Από κεραυνό χτυπήθηκε την ίδια μέρα και το καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης», με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας ο ασύρματος και το τηλέφωνο του καταφυγίου.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (τ. 2310 310 649, inform@hrt.org.gr) και με τον Διευθυντή Επιχειρήσεων της Ε.Ο.Δ., κ. Αλέξη Λιάμο (ops@hrt.org.gr, 6944 242315).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.