Ένα σύστημα που χρεωκοπεί ….

 

24/8/2012

Στη σημερινή εποχή της κρίσης όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, κρίση οικονομική, αξιών, θεσμών και ιδεώνείναι επιτακτική η ανάγκη για ομόνοια, σύμπνοια και αλληλεγγύη καθώς επίσης και η συνεργασία φορέων για το κοινό καλό και όφελος, ώστε σιγά-σιγά να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε σαν άτομα, σαν οικογένειες, σαν κοινωνίες, σαν έθνος…
Σε μια τέτοια είδους συνεργασία στηρίχθηκε και η ίδρυση του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού (Σ.Ε.Π.Π.Β/Α Τ.Υ.) – αριθμός μητρώου Γ.Γ.Π.Π. 18/2009, που μέσα στους κόλπους του υπάρχουν και εθελοντές – πολίτες από τα Σώματα Ασφαλείας. Δεν δημιουργηθήκαμε για να υποκαταστήσουμε – αντικαταστήσουμε τις δημόσιες αρχές, αλλά για να τις συνδράμουμε επικουρικά σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

Άλλωστε σε αυτό το ρόλο των εθελοντών και των εθελοντικών ομάδων αναφέρεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) στον ιστότοπό της. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού, ο εθελοντισμός είναι μέσο για την επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής ολοκλήρωσης και συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης επενδύοντας στο κοινωνικό κεφάλαιο.

Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων και ηλικιών μπορούν να συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη και αλλαγή, μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο προώθησης της ενεργής και υπεύθυνης κοινωνικής συμμετοχής και των κοινωνικών δικτύων του ατόμου, ενώ συνιστά μείζονα δύναμη ενδυνάμωσης της τοπικής ανάπτυξης και της Κοινωνίας Των Πολιτών.

Έτσι, σε μια εποχή ολοένα και αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου η άμεση παροχή βοήθειας κατά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων είναι ιδιαίτερα επιτακτική.»

Έχοντας τα ανωτέρω στη σκέψη μας καθώς και τα λόγια του σημερινού Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια στη Βουλή : « …Δεν είμαστε σε καλή κατάσταση από πλευράς υποδομής για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι…» και τη ρήση του Ιπποκράτη «καλύτερο το προλαμβάνειν, του θεραπεύειν» ξεκινήσαμε και εμείς φέτος, μαζί και με τις άλλες εθελοντικές ομάδες την ανιδιοτελή προσφορά μας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2012.

Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες λόγω των συνθηκών που βιώνουμε αλλά αυτό δεν μας πτόησε. Αντιθέτως μας ενδυνάμωσε γιατί σκεφτήκαμε ότι τώρα χρειαζόμαστε να βοηθήσουμε περισσότερο τη χώρα. Μας πείσμωσε!

Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και υποστήριξη την Πολιτική Προστασία του Δήμου Αγ. Παρασκευής, την Πολιτική Προστασία του Δήμου Παιανίας καθώς και το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έχουν συμβεί γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας είναι ιδιαίτερες, αν όχι περίεργες στην εποχή που ζούμε και για αυτό θεωρήσαμε σωστό να σας κάνουμε κοινωνούς της υπόθεσης αυτής, γιατί ο Υμηττός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός!

«Δεν είναι αρμοδιότητα δικιά σας να ενημερώνετε τον κόσμο να μην ανεβαίνει στο βουνό όταν υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης πυρκαγιάς (4)»

«Δεν είναι αρμοδιότητα δικιά σας να ενημερώνετε τον κόσμο ότι δεν επιτρέπεται η καύση χόρτων εν υπαίθρω κατά το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.»

«Κανονικά θα έπρεπε να σε συλλάβω.»

Όλα τα ανωτέρω είναι λόγια Διοικητή Πυροσβεστικού Σταθμού σε εθελοντές – πολίτες του σωματείου Σ.Ε.Π.Π.Β/Α Τ.Υ.

Όταν ακούμε εμείς όλα τα παραπάνω λόγια αναρωτιόμαστε:

«Ποιος είναι τελικά ο ρόλος του εθελοντή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου;»

Εμείς, όπως και οι άλλες εθελοντικές ομάδες, στα σεμινάρια που έχουμε περάσει και στη Πυροσβεστική Ακαδημία πέρα από τα συγχαρητήρια που δεχόμαστε από τους εκάστοτε εκπαιδευτές – αξιωματικούς για την προσφορά και τη βοήθεια που τους παρέχουμε μας ενημερώνουν και μας εκπαιδεύουν να κάνουμε όλα τα ανωτέρω που ο συγκεκριμένος Διοικητής μας απαγορεύει να πράττουμε! Γιατί άραγε;;

Εμείς επαναλαμβάνουμε δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε – αντικαταστήσουμε το ρόλο κανενός Δημοσίου φορέα, αλλά απλά θέλουμε να τους συνδράμουμε ώστε ένας από του τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής να μείνει ζωντανός, όχι τόσο για μας αλλά για τα παιδιά μας!!

Και σε συμπλήρωση των παραπάνω γεγονότων έρχεται να προστεθεί η αναιτιολόγητη απαίτηση από την Πυροσβεστική για ανάκληση της φορητής συσκευής TETRA από την εθελοντική μας ομάδα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, σαν να πρόκειται για κάποιο «παιχνιδάκι»!

Το συμπέρασμα που εξάγουμε από μια τέτοια κίνηση είναι ότι αφού δεν ήμαστε «αρεστοί» στο κ. Διοικητή «μας τιμωρεί» ζητώντας να επιστραφεί ο βασικός και άμεσος δίαυλος επικοινωνίας μας με την Πυροσβεστική. Ποιον «τιμωρεί» άραγε;;

Μήπως «τιμωρεί» τον ίδιο του τον εαυτό; Ίσως γιατί δεν θέλει να διαθέτει κάποια ζευγάρια μάτια και ζευγάρια χέρια παραπάνω στο έργο του Πυροσβεστικού σώματος.

Δεν είναι το θέμα για μας η επιστροφή ή μη της φορητής συσκευής TETRA. Το μείζον θέμα για μας είναι:

ΓΙΑΤΙ εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και με πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την Αττική συμβαίνουν όλα αυτά;

ΓΙΑΤΙ ο κ Διοικητής έχει πρόβλημα συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες;

ΓΙΑΤΙ αφού δεν υπάρχουν τα μέσα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Δένδια, δεν αποζητά ο κ. Διοικητής την καθαρά εθελοντική προσφορά μας για την καλύτερη φύλαξη του Υμηττού αλλά αντίθετα την απειλεί και την υποδαυλίζει;

Εμάς όλη αυτή η κατάσταση μας ανησυχεί και μας κρατά σε εγρήγορση!

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από την πλευρά μας δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε και δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας η χρεοκοπία του συστήματος να γίνει και προσωπική χρεοκοπία!!

Σ.Ε.Π.Π.Β/Α Τ.Υ.

Πηγή: www.seppvaty.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.