Εθελοντές Δασοπυροσβέστες: οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας» με την πλούσια δράση

 

23/7/2015

Είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Απλοί, καθημερινοί με διαφορετικές εργασίες και δραστηριότητες. Τους ενώνει ένα κοινό ιδανικό. Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η αγάπη στον τόπο τους. Έχουν ενωθεί σε μια ισχυρή ομάδα και είναι έγκαιρα παρόντες στις δύσκολες στιγμές: ο λόγος για τον «Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου».

Εβδομήντα ενεργοί πολίτες, καλά εκπαιδευμένοι βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νησί για να καταστείλουν δασικές πυρκαγιές, να σώσουν κόσμο που κινδυνεύει από τις φλόγες, να απεγκλωβίσουν τους χειμερινούς μήνες  δρόμους και ορεινά χωριά από τα χιόνια και να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία ασθενείς και ανήμπορους. Σε στενή συνεργασία πάντα με την πυροσβεστική υπηρεσία και το εδώ πυροσβεστικό κλιμάκιο Άνδρου.  

Η δημιουργία συλλόγου εθελοντών πυροσβεστών στην Άνδρο κυοφορήθηκε ως ιδέα από ομάδα Γερμανών και Ελβετών ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας και μονίμων κατοίκων στο δημοτικό διαμέρισμα Υδρούσας, όταν το 2005 απειλήθηκαν κατοικίες από πυρκαγιά στην περιοχή Φελλού.

Ύστερα από συζητήσεις με ευαισθητοποιημένο κοινό σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος συστάθηκε το καλοκαίρι του 2006 μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του εν λόγω συλλόγου. Βασικές επιδιώξεις της προσωρινής επιτροπής ήταν η προσέλκυση έμψυχου δυναμικού για τη στελέχωση του συλλόγου, αλλά και η καλλιέργεια συνεργασιών με τοπικούς φορείς για τη στήριξη του έργου του.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διαπιστώνοντας την ύπαρξη και βεβαιωμένη δράση εθελοντικής ομάδας πυροσβεστών- μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου, κατόπιν των απαραιτήτων επαφών, ανέθεσε στον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου και πρωτοστάτη της εθελοντικής του ομάδας Νίκο Χαζάπη, τη συνέχιση και υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία διακριτού συλλόγου εθελοντών δασοπυροσβεστών στην Άνδρο.
Κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ) ιδρύθηκε επισήμως με την υπ’αριθμ. 41Ε/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου στις 30 Μαρτίου 2007 και αριθμό εγκρινόμενου καταστατικού 1076/2007. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο μητρώο των εθελοντικών οργανώσεων της Γ.Γ.Π.Π.

Ο ΣΕΔΑ μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 πυρκαγιές στην Άνδρο έχει βοηθήσει σε καθαρισμούς μονοπατιών έχει πραγματοποιήσει πολλές βάρδιες πυρασφάλειας σε χρονικά διαστήματα υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, έχει βραβευθεί από διάφορους φορείς όπως την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Άνδρου, την Μητρόπολη Σύρου κ.α.

Ακόμα έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία της Άνδρου, συνεργάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο με σχέση τις δασικές πυρκαγιές. Έχει βοηθήσει το Δήμο σε διάφορες περιπτώσεις που χρειάστηκε να το κάνει όπως πριν λίγες μέρες στο πλύσιμο του νέου ανοικτού Δημοτικού Θεάτρου.

Η μάχιμη ομάδα του ΣΕΔΑ αποτελείται από τρεις υποομάδες την ομάδα της Χώρας με τη χρήση τριών πυροσβεστικών οχημάτων (ΣΕΔΑ1, ΣΕΔΑ3, ΣΕΔΑ5) την ομάδα του Γαυρίου  με άλλα τρία πυρ. οχήματα (ΣΕΔΑ2, ΣΕΔΑ6, ΣΔΕΔΑ7) και την ομάδα του Κορθίου με ακόμη ένα πυρ. όχημα (ΣΕΔΑ4). Τα οχήματα ιδιοκτησίας του Συλλόγου καθώς και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού έχουν αποκτηθεί από χορηγίες πολλών Ανδριωτών.

Πηγή : www.enandro.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.