Οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης που προστατεύουν τα δάση

 

26/7/2015

Οι δασικές περιοχές της Θεσσαλονίκης έχουν απειληθεί πολλές φορές από καταστροφικές φωτιές. Μεγάλη βοήθεια κάθε φορά στη δασοπροστασία παρέχουν όλες οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Με συντονισμό του γραφείου της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Πυροσβεστικής οι δεκάδες εθελοντικές ομάδες προστατεύουν και εποπτεύουν τις δασικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Όλες οι ομάδες είναι άξιες λόγου, αλλά ας γνωρίσουμε καλύτερα σε αυτό το κείμενο τρεις από αυτές.

Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.

Η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, εδώ και 20 χρόνια παράγει έργο δασοπροστασίας στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε σαν μια παρέα φίλων το 1992 εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και πλέον κάθε χρόνο, στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, είναι σε  24ωρη επιφυλακή, ενώ τον χειμώνα, κάνουν ορεινές διασώσεις.  Διαθέτουν όλο το εξοπλισμό και ομάδα άμεσης επέμβασης κατάλληλα εξοπλισμένη. Στη διάθεση τους έχουν δυο πυροσβεστικά οχήματα, του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Ο τομέας τους είναι η περιοχή από το Φιλίππειο έως την δασική περιοχή στο Ρετζίκι. Αλλά όπου και να υπάρχει περίπτωσης πυρκαγιάς είναι εκεί και βοηθάνε με τα μέλη, που έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση. Επιπλέον βρίσκονται πάντα μέλη, στο πυροφυλάκιο Π1 για να ελέγχουν τις δασικές περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.ΟΜ.ΑΚ, Στέλιος Βαϊρλής δήλωσε στο Seleo, πως δεν το κάνουν για τον εαυτό τους, αλλά για να δώσουνε κάτι στα παιδιά τους, διότι αν καεί το Σεϊχ Σου, που θα πηγαίνουν μετά.

Περισσότερα : http://www.edomak.gr

Εθελοντική Ομάδα Δήμου Θερμαϊκού

Η εθελοντική ομάδα του Δήμου Θερμαϊκού δημιουργήθηκε το 2007 και έχει προσφέρει βοήθεια στη δασοπροστασία της Θεσσαλονίκης αλλά και σε κάθε περίπτωση φωτιάς της περιοχής. Στο σημείο ραντάρ, στο πιο ψηλό σημείο της Περαίας, υπάρχουν κάθε στιγμή μέλη της ομάδας για να παρατηρούν αν υπάρχει κάτι στην περιοχή αλλά και στο Σεϊχ Σου, που βρίσκεται απέναντι τους. Διαθέτουν τον εξοπλισμό που διαθέτει ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής και τα μέλη τους είναι εκπαιδευμένα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε διασώσεις.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Νέστορας Καμίνιας, μας ενημέρωσε ότι στην ομάδα υπάρχουν και άτομα ΑμεΑ, καθώς δεν χρειάζονται μόνο αυτοί που θα συμμετέχουν στην δράση, αλλά και τα άτομα που θα είναι από πίσω και θα συντονίζουν. Σύμφωνα με τον κύριο Καμίνια, η αλληλεγγύη είναι το ευαγγέλιο και πρέπει να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια στον συνάνθρωπο μας. Επίσης πρόσθεσε, ότι πρέπει να προσέχουμε αυτό που παραλάβαμε από τους γονείς μας, για να το παραδώσουμε στην χειρότερη περίπτωση, σε ίδια κατάσταση στα παιδιά μας.

Περισσότερα : http://ethopak.blogspot.gr

ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α

Η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Α πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υπάρχει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και έχει σκοπό να μάθει στους πολίτες να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους (Προστατεύω Τον Εαυτό μου Και Τους Άλλους).  Στην Θεσσαλονίκη η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α Σταυρούπολης (νυν Παύλου Μελά- Ελευθέριου Κορδελιού- Εύοσμου) δραστηριοποιείται στην δασοπροστασία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Συνέχεια βρίσκονται τα εκπαιδευόμενα μέλη τους σε 3 πυροφυλάκια για να ελέγχουν τις περιοχές της Νικόπολης, του Ωραιοκάστρου, των Πεύκων, της Πολίχνης αλλά και το Σεϊχ Σου.

Περισσότερα : http://www.protekta.gr

Ο πρόεδρος της ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α Σταυρούπολης, Γιώργος Μακαβός που μας έδωσε αυτές τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέλει να προσφέρει και νιώθει ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται με πολλές άλλες εθελοντικές ομάδες και βρίσκονται πάντα και παντού, όπου υπάρχει ανάγκη.

Πηγή : www.seleo.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.