Στέλιος Θεοδοσόπουλος: «Δεν παίζω με τη φωτιά»

 

29/7/2015

Ο πρόεδρος Ε.ΔΑ.ΠΥ.Γ. και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού Γλυφάδας αναλύει στον [Π] το επιχειρησιακό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή.
Ο πρόεδρος Ε.ΔΑ.ΠΥ.Γ. και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού μοιράζεται μαζί μας τα όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 17 Ιουλίου στους πρόποδες του Υμηττού, στο ύψος της Γλυφάδας και το επιχειρησιακό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή.
«Ήταν περίπου 12.00 το μεσημέρι. Από το παρατηρητήριο βλέπουμε καπνούς πίσω από τον Υμηττό, από την πλευρά του Καρέα. Παρατηρητής μας ειδοποιεί και αμέσως ενεργοποιείται ο μηχανισμός – σχεδιασμός πολιτικής προστασίας για τις πυρκαγιές, με αιχμή του δόρατος τους εθελοντές Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Γλυφάδας. Το επιχειρησιακό κέντρο του πυροφυλακείου αναλαμβάνει το συντονισμό της όλης επιχείρησης, εβρισκόμενο συνάμα σε ακρόαση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΣΕΚΥΠΣ, τις υπόλοιπες εθελοντικές δυνάμεις του Υμηττού και με την πολιτική προστασία του Δήμου Γλυφάδας. Εγώ, ο ίδιος, ήμουν συντονιστής και των εθελοντών και της πολιτικής προστασίας του Δήμου. Στα πρώτα λεπτά απέστειλα μια υδροφόρα 5τονη για βοήθεια στο Βύρωνα. Παράλληλα ζήτησα από το τμήμα Καθαριότητας και Περιβάλλοντος να ανεβάσει στο πυροφυλάκειο τις τρεις υδροφόρες του και τις δύο μπουλντόζες, ώστε να είναι σε ετοιμότητα και υπό τις οδηγίες του συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας.

Στους εθελοντές που επάνδρωσαν την υδροφόρα στο Βύρωνα, ζήτησα αν τους προσπεράσει ο πύρινος τυφώνας να με ειδοποιήσουν. Όπως κι έγινε. Σε ελάχιστα λεπτά είχαν επανδρωθεί από εθελοντές και οι δύο 10τονες υδροφόρες του δήμου και κατόπιν επικοινωνίας απεστάλησαν για βοήθεια στην Ηλιούπολη, πάλι με τις ίδιες οδηγίες.
Σε πολύ λίγη ώρα και κάνοντας έργο, μας ειδοποίησαν ότι η φωτιά προσπέρασε τα τμήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή της Ηλιούπολης και η φωτιά κατευθυνόταν πλέον προς την Αγ. Ειρήνη της Αργυρούπολης. Όταν πλησίασε στην Αγία Ειρήνη η πυρκαγιά έστειλα το πυροσβεστικό, το στάγιερ, να μεταβεί εκεί και να φυλάξει το χώρο που βρίσκεται η περιοχή τρενάκι του Δήμου, όπου με αυτοθυσία οι εθελοντές κράτησαν εκεί το μέτωπο για να μην περάσει.
Σύμφωνα με την ήδη εξελισσόμενη κατάσταση, μελετήσαμε τις καιρικές συνθήκες του αέρα και της μορφολογίας του εδάφους και είδαμε ότι από δύο σημεία θα μπορούσε να περάσει το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τη Γλυφάδα. Το ένα πάνω από το Νταμάρι του Βλάχου και η δεύτερη πύλη εισόδου πιθανόν να ήταν η πλαγιά πάνω από την στάνη του Καραΐνδρου. Στο υπόλοιπο μέτωπο θα υπήρχε φυσική καθυστέρηση λόγω της μορφολογίας του εδάφους, έτσι αποφάσισα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που διαθέταμε να τα διατάξω στο νταμάρι και την κοιλάδα Καραΐνδρου.

Πράγματι, στις 16.30 η πυρκαγιά άρχισε να μπαίνει από τα δύο σημεία που είχαμε προβλέψει. Αν επεκτεινόταν θα είχε ανυπολόγιστες ζημιές. Η συνέχεια του σχεδίου ενεργοποιήθηκε. Οι μπουλντόζες άνοιξαν μια δίοδο προς τα πυροσβεστικά οχήματα και τοποθετήθηκαν πλαγιομετωπικά στα σύνορα του μετώπου της Γλυφάδας. απ’ όπου και άρχισαν οι εθελοντές με αυτοθυσία την προσβολή του μετώπου. Το μέτωπο άρχισε να υποχωρεί με το συντονισμό των δυνάμεων των εθελοντών μας και με τις πετυχημένες ρίψεις των ελικοπτέρων Ericson. Παράλληλα κατά μήκος της βραχώδους κορυφής τα Ericson έριξαν πετυχημένες βολές και απετράπη η πτώση καύτρας στα δέντρα νότια της Τερψιθέας, ενώ ήδη εθελοντές και κάτοικοι από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο κέντρο της διαδρομής είχαν φτιάξει εγκατάσταση πυροσβεστική μέχρι τη μέση της κορυφογραμμής για προστασία του υπόλοιπου ορεινού όγκου.
Στο μέτωπο του Καραΐνδρου τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Αν και οι εθελοντές ήταν έτοιμοι. Αυτή η κατάσταση κράτησε μέχρι την πλήρη κατάσβεση και αποκάθαρση του χώρου, μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 01.30.
Παράλληλα με δυο οχήματα μας, τα οποία ανέβηκαν κατά μήκος της κορυφογραμμής, έσβησαν μέχρις τις 04.30 τις τελευταίες μικροεστίες αποτρέποντας την αναζωπύρωση της φωτιάς. Ύστερα κατέβηκαν και διατάχθηκαν κατά μήκος της περιοχής για να παρατηρούν μήπως υπάρξει αναζωπύρωση για να επέμβουν όλο το βράδυ».

[Π]: Κύριε Θεοδοσόπουλε, εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι «Ήμασταν έτοιμοι»;
Στ. Θεοδοσόπουλος: «Μεγάλο το ερώτημα σας. Ήμασταν επαρκείς. Και από ανθρώπινο δυναμικό και εφοδίων. Οι εθελοντές είχαν τις μάσκες τους, αντιπυρικές στολές, κράνη, γάντια… και την εκπαίδευση τους. Έτοιμοι και έμπειροι, γνώστες οχημάτων και με πιστοποιητικά. Εγώ, δεν παίζω με τη φωτιά».

[Π]: Απώλειες είχαμε;
Στ. Θεοδοσόπουλος: «Τις συνήθεις ζημιές. Κυρίως μηχανικής φύσεως. Με το πέρας της αποστολής χρειάστηκε να κάνουμε μια επισκευή στο σασμάν σε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα (ντακότα). Κάηκε και μια σωλήνα. Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς ή λιποθυμίες. Οι εθελοντές είχαν τον πλήρη εξοπλισμό και αντιμετώπισαν το συμβάν με σθένος και αυτοθυσία. Είπαμε με μια φωνή «Δε θα περάσει».

[Π]: Στο δύσκολο έργο είχατε βοήθεια;
Στ. Θεοδοσόπουλος: «Ήρθε και το εξειδικευμένο πεζοπόρο τμήμα της ΟΔΙΚ, οι οποίοι μας βοήθησαν στην διενέργεια καμένου – άκαυτου, βοηθώντας την πλήρη αποκάθαρση του μετώπου. Με το πέρας του συμβάντος και στο στάδιο της επιφυλακής είχαμε εφεδρείες εθελοντών. Επίσης με τη βοήθεια του Δήμου, είχαμε νερά και σάντουιτς και αξίζει να αναφέρω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν μας είχε φέρει κανένας. Φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος και η Διοικητική Μέριμνα φρόντισε τους εθελοντές. Επίσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας ο κ. Παπανικολάου (με τον κωδικό «Άτλας Γλυφάδας») ήταν από την πρώτη στιγμή στο επιχειρησιακό κέντρο και παρακολουθούσε την επιχείρηση ενώ μετέπειτα μετέβη σε όλα τα μέτωπα και εμψύχωνε τους εθελοντές μας».

Πηγή : palmos-glyfada.gr

1 Comment

  1.  

    Οι κωδικοί κλήσης της Π.Υ είναι απόρρητοι και δέν προσδίδουν κανένα κύρος σε όποιον τους αναφέρει δημοσίως έτσι…για εντυπωσιασμό!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.