Συμβολική επίσκεψη του Γιάννη Φλεβάρη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου

 

9/8/2015

«Γαία πυρί μιχθήτω» είπε ο Πανάρκης, ο «αινιγματοποιός», περί το 450 π.Χ., αλλά η φράση αυτή μέσα από τους αιώνες, παραμένει επίκαιρη ως τις μέρες μας όταν αναφερόμαστε σε καταστροφή και αδιαφορία.

Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών κυριολεκτικά είναι επίκαιρη αφού η φωτιά κατακαίει τη γη και οτιδήποτε υπάρχει πάνω σ’ αυτήν, δέντρα, ζώα, πουλιά, περιουσίες και ανθρώπους. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και οι Διευθυντές των Υπηρεσιών, των οποίων είναι πολιτικός προϊστάμενος, ο κ. Ιωάννης Γιαννάς, από την Διεύθυνση Φυσικών Πόρων και ο κ. Παναγιώτης Βενέρης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επισκέφτηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου η οποία έδωσε τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα στις πρόσφατες πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί, στην περιοχή Απολλώνων – Λαέρμων και στη Λαχανιά. Με τη συμβολική παρουσία τους στην έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης και οι Προϊστάμενοι των αρμόδιων Υπηρεσιών, ευχαρίστησαν τους πυροσβέστες μας, άντρες και γυναίκες, αναγνωρίζοντας το έργο τους, αλλά και τον στρατό, την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τους εθελοντές, τους χειριστές μηχανημάτων και όλους ανεξαιρέτως όσους έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά και βοήθησαν με κάθε τρόπο και μέσο στην κατάσβεσή της.

Συναντήθηκαν με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής, Πύραρχο κ. Βασίλειο Κοκμοτό και τον Υποδιοικητή, Αντιπύραρχο κ. Ιωάννη Τσιτσικά στους οποίους μετέφεραν χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της Περιφερειακής Αρχής η οποία τιμά και ενισχύει το έργο της Πυροσβεστικής και την προσπάθεια που γίνεται από τα στελέχη και το προσωπικό της, υπό αντίξοες συνθήκες. Ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε στην συνεχή παρουσία και προσπάθεια του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χρήστου Ευστρατίου ο οποίος πάντοτε είναι παρών κατά την αναμέτρησή μας με τις φωτιές, γεγονός το οποίο αναγνώρισε και ο κ. Διοικητής και στο ενδιαφέρον των Υπηρεσιών της Περιφέρειας που εκφράζεται και με την παρουσία των Διευθυντών Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κατά την συνάντηση.

Ακολούθησε ενημέρωση για την προσπάθεια που καταβάλλει η Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη των δασικών πυρκαγιών και για τον συντονισμό με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Χατζηγεωργίου, και της διάνοιξης και βελτίωσης βατότητας των δασικών και αγροτικών δρόμων που χρησιμοποιούν τα πυροσβεστικά οχήματά της κατά την μάχη της κατάσβεσης. Ο κ. Γιαννάς ανέφερε ότι «πρέπει να περιορίσουμε την αμέλεια και να αντιμετωπίσουμε την αδιαφορία διότι πέραν των πυρκαγιών από εμπρησμό υπάρχουν πολλές πυρκαγιές από αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το πέταγμα ενός αναμένου τσιγάρου σε ξερά χόρτα ή η καύση κλαδιών παρά την απαγόρευση της αντιπυρικής περιόδου».

Ο κ. Βενέρης ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρά την δημοσιονομική κρίση είναι παρούσα με ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό της σε όλα τα νησιά όπου η ανάγκη προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος την καλεί, και να είναι σίγουροι όλοι ότι κάνει αυτό που πρέπει».

Ο Υποδιοικητής κ. Τσιτσικάς ανέφερε ότι «τα δάση της Ρόδου είναι υψηλού κινδύνου και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι. Εδώ δεν υπάρχουν τα δάση της Πίνδου ή περιοχών δίπλα σε λίμνες και ποτάμια αφού έχουμε επτά μήνες ανομβρία, δυνατούς ανέμους και εκατομμύρια τόνους ξερές πευκοβελόνες που είναι ιδιαιτέρως εύφλεκτο υλικό. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε δάση πρέπει όλοι με έργα να τα προστατεύσουμε». Η συνάντηση έκλεισε με εκτενή αναφορά του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κοκμοτού στον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα δάση της Ρόδου. «Το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους και είναι σημαντική η ενημέρωση των πολιτών, των φορέων, των Υπηρεσιών και όλων μας. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη και όχι μόνο καταστολή.

Οι δασικές πυρκαγιές που παίρνουν τεράστιες διαστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξει πρόληψη με καλό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων όπως έχω ακούσει ότι γινόταν και κατά την ιταλική περίοδο. Σήμερα λοιπόν, πρέπει οι δασικοί δρόμοι που καταστρέφονται απ’ τα νεροφαγώματα κατά τους χειμερινούς μήνες, να διορθώνονται εγκαίρως. Πρέπει να υπάρχουν ικανές αντιπυρικές ζώνες. Πρέπει να είναι αποτελεσματικός ο συναγωνισμός με τη Διεύθυνση Δασών και όλους τους φορείς. Πρέπει και οι πολίτες να μην τα περιμένουν όλα από την Πυροσβεστική, από την Περιφέρεια ή από τον Δήμο.

Αυτή τη στιγμή, μέσα στον Αύγουστο υπάρχουν εκατοντάδες κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, ακόμα και κάποια ξενοδοχεία, που δεν έχουν προβεί στον αναγκαίο καθαρισμό και σωρεύονται στους κήπους και στις περιφράξεις τους ξερόχορτα και κλαδιά που αποτελούν επικίνδυνη και πιθανή εστία ανάφλεξης. Κυρίως όμως η πρόληψη πρέπει να αρχίσει από την κατοικία καθενός από εμάς. Να ξεκινήσουμε με έναν καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από κάθε τι το επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της πρέπει να συντηρεί και να καθαρίζει τα δίκτυα από Μάρτιο έως Ιούνιο για να μην υπάρχουν σπινθήρες και προβλήματα που προκύπτουν κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά πολλοί είναι αυτοί που τρέχουν να δουν τι έγινε, περίεργοι ή μή, που κινούμενοι με τα οχήματά τους δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, παρενοχλούν και παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Δεν βοηθούν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης να πράττουμε τα αυτονόητα, να μην πετάμε αναμμένα τσιγάρα, να μην καίμε μέσα στο καλοκαίρι κλαδιά και γενικά να μην ανάβουμε για κανένα λόγο φωτιές, να παρακολουθούμε και να αναφέρουμε στις Αρχές κάθε ύποπτη κίνηση για εμπρησμό, να εφαρμόζουμε τους νόμους του κράτους και να ζητάμε την εφαρμογή τους ακόμα και αν νομίζουμε ότι γινόμαστε κακοί. Δεν είναι κακός όποιος θέλει να συνεχίσουμε να έχουμε δάση, αλλιώς αν επικρατήσει η αδιαφορία δεν θα υπάρχουν δάση σε λίγα χρόνια. Δεν μπορεί όποιος θέλει να ρίχνει πυροτεχνήματα επ’ ευκαιρία κάποιας εκδήλωσης χωρίς άδειες και χωρίς προσοχή και να ξεσπούν πυρκαγιές δεξιά κι αριστερά.

Πρέπει πάντα να υπάρχουν ενεργά και ολοκληρωμένα σχέδια προστασίας περιοχών, εκκένωσης εγκλωβισμένων και κατάσβεσης, όπως για παράδειγμα στη μοναδική κοιλάδα των Πεταλούδων. Όλοι μαζί πρέπει να προστατέψουμε τον τόπο μας. Δεν μπορεί ο καθένας να αφήνει εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους γεμάτα αγριόχορτα που θυμίζουν ζούγκλα, ιδιωτικά ακίνητα, αυξάνοντας την πιθανότητα πυρκαγιάς και αυτός ο ίδιος να κατηγορεί μετά τις Αρχές και όλους τους άλλους ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα και όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να την αλλάξουμε». Ο Διοικητής, ο Υποδιοικητής και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ευχαρίστησαν θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το ενδιαφέρον και τη στήριξή της και υποσχέθηκαν ότι κάθε φορά θα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη κατά της φωτιάς όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που επικρατούν. Ο κ. Φλεβάρης χαιρέτισε τους Πυροσβέστες μας, λέγοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως και η Πυροσβεστική αγαπά τα έργα και όχι τα λόγια. Πρέπει να περάσει το μήνυμα και την αγωνία τους στην τοπική κοινωνία για να στηρίξουμε όλοι τα δάση μας, το περιβάλλον μας και να σταθούμε δίπλα σε όσους δίνουν την μάχη κατά της φωτιάς που προκαλεί τόσο μεγάλη και ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή που είναι ορατή ακόμα και από το διάστημα. Ας αναλογιστούμε όλοι το μέγεθός της και την αξία της φύσης μας και ας σταθούμε στο πλευρό όλων όσων υπηρετούν τον τόπο και την κοινωνία.

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.