Ρομπότ Διασώστης: μηχανήματα έτοιμα για Πυροσβεστικό έργο

 

4/10/2012

Φανταστείτε να βλέπατε ένα μίνι τηλεκατευθυνόμενο ερπυστριοφόρο να κατευθύνεται για κατάσβεση προς μία δεξαμενή μέσα από φλεγόμενα συντρίμμια, θα υποθέταμε ότι είναι το διαφημιστικό της επόμενης ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Όμως, μέσα σε μόλις δύο μήνες, τα ρομπότ αυτά θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στις ΗΠΑ Τουλάχιστον, αυτή είναι η ελπίδα του Maine κατά τους κατασκευαστές και Howe Technologies.

Η τεχνολογία υποτίθεται ότι θα μειώσει την έκθεση του ανθρώπου σε ακραίες εντάσεως πυρκαγιές, είδος πυρκαγιών με επιπλέον περιπλοκές, όπως εκρήξεις καυσίμων, διαρροές χημικών, πυρηνικών κλπ.

Η εισαγωγή των ρομπότ στη πυρόσβεση έρχεται μετά τη χρήση τους σε άλλα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, όπως οι ομάδες SWAT, και ως εκ τούτου είναι σχεδόν έκπληξη το γεγονός ότι δεν είχε ήδη συμβεί και στον τομέα της πυρόσβεσης, λέει ο Mike Howe, ο οποίος είναι συν-ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τον δίδυμο αδερφό του.

Μπορεί να γνωρίζουμε επίσης από την εκπομπή Discovery τους, Black Ops Brothers. “Είχαμε όλη αυτή τη ρομποτική τεχνολογία, αλλά κανείς δεν είπε,« Τι γίνεται με τους πυροσβέστες;”.

Η εταιρεία Howe & Howe προσφέρει μια σειρά ρομπότ πυρόσβεσης και έκτακτης ανάγκης. Η “Guardian” με ρομποτικό βραχίονα του βοηθά για να μετακινήσετε τα συντρίμμια, το “Terra Maxa” ανοίγει το δρόμο με το αλέτρι του, και το “Thermite” έχει ένα ακροφύσιο πολλαπλών κατευθύνσεων που ψεκάζει 600 λίτρα νερού το λεπτό. Αυτά τα ρομπότ φτάνουν στο συμβάν φορτωμένα στο πίσω μέρος ένα τεράστιο φορτηγό που ονομάζεται “Bulldog”, το οποίο είναι η μόνη μη-ρομποτική συνιστώσα του πακέτου που επίσης λειτουργεί ως δεξαμενή νερού για το Thermite.

Τα δύο αδέλφια ανέπτυξαν τα ρομπότ σε μια περίοδο τριών μηνών με μια μικρή επιχορήγηση $ 30.000 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πρόγραμμα “τεχνολογία αναζήτησης Εσωτερικής Ασφάλειας”, το οποίο αναζητά εργαλεία που μπορεί γρήγορα να μετατραπούν σε κάτι χρήσιμο για την πρώτη-ανταπόκριση. Το πρόγραμμα έχει επίσης επενδύσει σε 3D εκτύπωση σχεδίων και των μεθόδων για την παρακολούθηση μικρών σκαφών.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η Howe Howe και άρχισε να πουλά τα πυροσβεστικά αυτά στο κοινό και την κυβέρνηση. Προς το παρόν, αισθάνονται σίγουροι ότι έχουν εντοπίσει ανεκμετάλλευτο μέρος στη αγοράς ρομποτικής, αλλά δεν νομίζουν ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση για πολύ καιρό. “Ξέρω ότι είναι μια αγορά που πρόκειται να κατακλυστεί σε ένα-δύο χρόνια …. Πάω στοίχημα τη εταιρεία μου σε αυτό», λέει ο Howe.

Βλέπουν ότι τα ρομπότ τους, αρμόζουν στο είδος των πυρκαγιών που απροσδόκητα ξεφεύγουν από τον έλεγχο ή όταν μπορεί να υπάρξει μια έκρηξη από στιγμή σε στιγμή. Πυρκαγιές αεροπλάνων, εκτροχιασμός τρένων, πυρκαγιές χημικών, τα είδη πυρκαγιάς που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι κοντά, επαγγελματική ή όχι.
Ο Howe λέει ότι επικοινωνεί με πολλούς ανθρώπους λέγοντάς τους ότι αυτά τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Λέει είναι “απλά άλλο ένα εργαλείο στην ζώνη του πυροσβέστη.” Για ένα πράγμα, κάποιος χρησιμοποιεί το ρομπότ, το ρομπότ θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, και στη συνέχεια ο πυροσβέστης να προσεγγίσει την περιοχή και για να διασώσει θύματα ή να σβήσει τη φωτιά.

Αυτό που είναι πιθανό είναι να βρει τους Αξκους αρχηγούς πραγματικά ενθουσιασμένος;
Κόστος: δεν κοστίζουν πολύ (σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνολογία πυρόσβεσης). Ένα πυροσβεστικό όχημα κοστίζει περίπου $ 800.000. Αν μια πυροσβεστική υπηρεσία ήθελε να αγοράσει τη σειρά θα ήθελε περίπου 400.000 δολάρια.
Επιπλέον, Howe ελπίζει να ρίξει την ημέρα με την ημέρα το κόστος ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν τους κινδύνους και την τιμή ανάλογα. Τα ρομπότ είναι μειώνουν τους κινδύνους με αποτέλεσμα δεν σώζουν μόνο ζωές, αλλά και τα κόστος ασφάλιστρων.
Τα μηχανήματα Howe δεν είναι τα που η κυβέρνηση επεδίωξε να χρησιμοποιήσει για βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών. Το Πολεμικό Ναυτικό δημιούργησε το Octavia, ένα πιο ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο χρησιμοποιεί τροποποιημένους τροχούς τύπου Segway για να στρίψει. Αλλά ο Thermite είναι παντός εδάφους και τα διαπιστευτήρια το καθιστούν πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί και έξω από τα εργαστήρια δοκιμών.

Μετάφραση Ελεύθερη Απόδοση για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Πηγή: www.wired.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.