Σταθμοί καταγραφής της βιοποικιλότητας σε όλο τον Υμηττό

Βαθμολογία

26/11/2012

Στις 23 Νοεμβρίου, στα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), πραγματοποιήθηκε η 6η ολομελής συνάντηση (plenary meeting) του προγράμματος LIFE 08/ΝAT/GR/539 – AMIBIO (Αυτόματη Παρακολούθηση & Καταγραφή της Βιοποικιλότητας με χρήση ακουστικών μέσων) που προβλέπει την έρευνα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Υμηττό.
Συμμετείχαν οι εταίροι του προγράμματος και συγκεκριμένα: η συντονίστρια ομάδα του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον Καθηγητή Νίκο Φακωτάκη, το ΤΕΙ Κρήτης με τον Επίκουρο Καθηγητή Ηλία Ποταμίτη, η ομάδα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ZFMK της Βόννης υπό τον Καθηγητή Klaus Riede καθώς και στελέχη του ΣΠΑΥ.
Η προαναφερόμενη ημέρα εργασίας πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 10ης πολυήμερης τεχνικής συνάντησης στο Όρος Υμηττός, που διήρκεσε από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Σήμερα, η ηχητική καταγραφή της πανίδας και μικροπανίδας γίνεται τοπικά σε επτά συσκευές εκ των οποίων οι πέντε είναι προσωρινοί σταθμοί (song meters) και οι δύο μόνιμοι. Οι δύο μόνιμοι σταθμοί που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα, δεν χρειάζονται περιοδική συντήρηση και έχουν δυνατότητα αναμετάδοσης σε πραγματικό χρόνο, μέσα από το δίκτυο της χορηγού του προγράμματος COSMOTE όχι μόνον του ακουστικού σήματος που καταγράφεται αλλά και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών δεδομένων (ισχύς αέρα, θερμοκρασία και υγρασία). Τα δεδομένα καταλήγουν άμεσα σε κεντρικό σταθμό επεξεργασίας.

Όπως συμφωνήθηκε από τους εταίρους, πριν το τέλος του χρόνου, θα τοποθετηθούν στον Υμηττό, άλλοι 11 μόνιμοι σταθμοί εκ των οποίων οι 9 θα λειτουργούν με ηλιακό πάνελ ενώ για τους άλλους δύο εξετάζεται η δυνατότητα τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα.
Τέλος, η επόμενη και τελευταία ολομελής συνάντηση του Προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2013.

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΥ
Φλοράν Σελάϋ (6974367821)
Τηλ: 210.7650413
Φαξ: 210-7650414
E-mail: press@spay.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.