Διασώστες και ναυαγοσώστες, από τον Ερυθρό Σταυρό, με ποδήλατα

 

1/11/2012

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Αναζητούν κάθε μέσο και κάθε τρόπο που θα διευκολύνει και θα κάνει πιο αποτελεσματικό το έργο τους, την παροχή βοήθειας στο συνάνθρωπο, όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο εκτελών χρέη τομεάρχη του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Ιωάννης Μακρής. Στην εκπλήρωση αυτού του στόχου εντάσσεται και η χρήση του ποδηλάτου. Για τους εθελοντές δεν είναι απλά ένα μεταφορικό μέσο αλλά ένα εργαλείο απαραίτητο για την εκπλήρωση της αποστολή τους.
Είναι ένα μέσο η χρήση του οποίου γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη άνθιση στην Ελλάδα και δεν ήταν δυνατόν να μην το «εκμεταλλευθούν» οι Σαμαρείτες εθελοντές προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Όπως εξηγεί ο κ. Μακρής, οι Εθελοντές Σαμαρείτες χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε διάφορες εκδηλώσεις και σε περιοχές όπου δεν μπορείς να έχεις εύκολη πρόσβαση με άλλα μέσα. Για παράδειγμα στον γύρο της Πλάκας, μία εκδήλωση όπου χρειάζεται υγειονομική κάλυψη, οι εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τα ποδήλατά τους, για να μπορούν να κινούνται εύκολα και γρήγορα στους στενούς δρόμους.

Ο κ. Μακρής στέκεται ιδιαίτερα στην ποιοτική και αξιόπιστη εκπαίδευση των εθελοντών. Εκτός από την 15μηνη βασική εκπαίδευση που περνούν οι Σαμαρείτες διασώστες, όσοι ανήκουν στις ομάδες με τα ποδήλατα κάνουν επιπλέον μαθήματα. Το βέβαιο είναι πως η εκπαίδευση των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών δεν σταματάει ποτέ, όπως τονίζει.

Ένα από τα τμήματα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγωσωστών που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη ποδηλατική ομάδα στο πλαίσιο της παροχής υγειονομικών και διασωστικών καλύψεων, όπου υπάρχει ανάγκη, είναι αυτό της Νέας Σμύρνης. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ η Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Νέας Σμύρνης, Ντορίνα Μοσχονά, «τα ποδήλατα αγοράστηκαν και συντηρούνται αποκλειστικά από δωρεές φορέων, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελείται, καθώς το Σώμα δεν λαμβάνει κρατική ή άλλη τακτική χρηματοδότηση».

Αναφερόμενη στους λόγους που ώθησαν στη δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας, η ίδια εξηγεί, ότι «προέκυψε από την ανάγκη να μπορούμε να προσφέρουμε τις υγειονομικές και διασωστικές μας υπηρεσίες σε μεγαλύτερη ακτίνα δράσης με μεγαλύτερη ταχύτητα και με τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας μας».

«Χρησιμοποιούμε τα ποδήλατα κυρίως σε αποστολές που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς μεγάλους χώρους, όπως ποδηλατικούς γύρους μεγάλων αποστάσεων, συναυλίες και αθλητικούς αγώνες. Για παράδειγμα, την υγειονομική και διασωστική κάλυψη ποδοσφαιρικών αγώνων γνωστής ομάδας. Σε αυτούς, τα ποδήλατα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής τους, περιπολούν σε δυάδες περιμετρικά του γηπέδου και οι ποδηλάτες-διασώστες διαθέτουν τη δυνατότητα να επιλαμβάνονται των περιστατικών, να τα αντιμετωπίζουν επιτόπου ή να τα παραπέμπουν στο ιατρείο για περαιτέρω περίθαλψη. Επίσης, περιπολούν στο δήμο για την αντιμετώπιση περιστατικών που προκύπτουν στο δρόμο».

Όπως είναι αναμενόμενο τα ποδήλατα που χρησιμοποιούν είναι τελευταίας τεχνολογίας και άρτια εξοπλισμένα. «Πρόκειται για τέσσερα ποδήλατα υβριδικά τύπου trekking ιδανικά για χρήση τόσο εντός πόλης σε άσφαλτο, όσο και εκτός πόλης σε ήπιο χωματόδρομο, εξοπλισμένα με συστήματα οπτικών και ηχητικών ειδοποιήσεων (μπλε φάροι, σειρήνες) για χρήση σε έκτακτη ανάγκη, όπως προβλέπεται από τον ΚΟΚ. Κάθε ποδήλατο φέρει σε ειδικές θήκες πλήρη υγειονομικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορούν να καλυφθούν από πολύ απλά περιστατικά έως βαρύτατες περιπτώσεις καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, ενώ στην περίπτωση βλάβης κατά τη χρήση τους τα ποδήλατα είναι άμεσα επιδιορθώσιμα, καθώς διαθέτουν σετ εργαλείων επισκευής» Στην ποδηλατική ομάδα μετέχουν Εθελοντές Σαμαρείτες, διασώστες-ποδηλάτες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση δεξιοτήτων από κατάλληλα εκπαιδευμένο εξωτερικό συνεργάτη, που αφορά τόσο στην ασφαλή χρήση του μέσου όσο και στη διαχείριση περιστατικών. Ακολουθούνται ειδικά πρωτόκολλα εμπλοκής και ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται μετεκπαιδεύσεις και προσομοιώσεις αντιμετώπισης περιστατικών με στόχο οι Εθελοντές να βρίσκονται πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει και αυτή την προσπάθεια των Εθελοντών Σαμαρειτών και όπως λέει η κ. Μοσχονά: «Οι συμπολίτες μας είτε στις οργανωμένες αποστολές είτε στο δρόμο αναγνωρίζουν πλέον την ομάδα μας και δέχονται πολύ πρόθυμα τις υπηρεσίες μας».

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.