Η «9/11» και η Ψυχιατρική των Πυροσβεστών

 

15/12/2012

Άρθρο της Gareth Hill – 12/9/2011

Στους μήνες που ακολούθησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η ψυχίατρος Elizabeth Goren αποτόλμησε να βοηθήσει τους επιζώντες πυροσβέστες κάνοντας επισκέψεις στον γεμάτο πένθος σταθμό, αποκομίζοντας εμπειρίες ζωής.

Στην ψυχιατρική αυτό ονομάζεται διαχείριση πένθους.
Πένθος είναι η συναισθηματική διαδικασία στην οποία μπαίνουμε μετά την απώλεια αγαπημένου προσώπου, κατάστασης, κλπ. Η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από ποικίλες ψυχικές και σωματικές ανισορροπίες αλλά και από έθιμα και τελετουργίες. Η ένταση και η διάρκεια εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες και συνήθως διαρκούν 6 – 12 μήνες, χωρίς να σημαίνει ότι πέραν των 12 μηνών υπάρχει πρόβλημα εφόσον δεν δημιουργείται αναστάτωση στη καθημερινή λειτουργικότητα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πένθος έχουν και τα παιδιά με έκφραση τελείως διαφορετική από αυτή των ενηλίκων.

Μετά τα γεγονότα του 2001 οι πυροσβέστες της Ν. Υόρκης έγιναν σύμβολο δύναμης και ανδρείας για ολόκληρη τη Αμερική, η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική όπως αποκαλύπτει η κα Goren. Στο βιβλίο της «Beyond the Reach of Ladders» (Πίσω από τη Χρήση των Κλιμάκων) αφηγείται την εμπειρία από τις επισκέψεις της σε έναν σταθμό με προσωπικό μόνον άνδρες και τις προσπάθειες που κατέβαλε για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να παράσχει βοήθεια σε πυροσβέστες που μάχονταν με την ενοχή που αισθάνονταν και την εικόνα που είχε το κοινό γι αυτούς.

Οι πυροσβέστες παραδοσιακά θεωρούνται «αρσενικά με άρωμα βαρβατίλας», είναι διασώστες και όχι διασωζόμενοι, κάτι που σηματοδοτούσε και τη δυσκολία της αποστολής της. Οι πρώτες συναντήσεις ήταν γεμάτες επιφωνήματα, κρύα αστεία και σεξουαλικά υπονοούμενα αλλά και άρνηση για βοήθεια.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους ήταν πολύ δύσκολο να δεχτούν την πραγματικότητα δηλαδή ότι είχαν επηρεαστεί από τη φύση και την έκταση των γεγονότων.

Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια αλλά δόθηκε πολύ μικρή σημασία στο μακροπρόθεσμο ψυχολογικό τραύμα αυτών των ανθρώπων, που είδαν ανθρώπους να υποφέρουν και ανθρώπους να χάνονται ενώ αυτοί επεβίωσαν, ενοχές διότι αυτοί παρασημοφορήθηκαν ενώ 343 συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους. Με το φόβο επανάληψης ανάλογων γεγονότων στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε φόβος σε κάθε κλήση για συμβάν και αστάθεια στη λήψη σωστών αποφάσεων.

Από τις πρώτες αποσπασματικές πληροφορίες έγινε εμφανές ότι αυτοί οι σκληροί επιφανειακά άνθρωποι υπέφεραν κυρίως από αϋπνίες, έχοντας μέσα τους θυμό, ήταν ευερέθιστοι, έπιναν πέραν του δέοντος και είχαν πολύ άγχος. Η θεραπεία τους ήταν πλέον στοίχημα ζωής για τη κα Goren.

Οι παραδοσιακές τεχνικές δεν είχαν πιθανότητα επιτυχίας. Έτσι άρχισε να ενσωματώνεται σιγά – σιγά και να μαθαίνει κάθε λεπτομέρεια της επαγγελματικής ζωής των πυροσβεστών σπάζοντας τη σχέση ιατρού – ασθενούς, τους ακολουθούσε στις εξόδους, έτρωγε μαζί τους μαθαίνοντας κάθε πτυχή του επαγγέλματος.

Καθώς ενσωματωνόταν με την καθημερινότητά τους αντιλαμβανόταν όλο και περισσότερο το ρόλο των συναισθημάτων κατά την εκτέλεση του έργου τους με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να την προσεγγίζουν. Με τον καιρό η Elizabeth ήταν όλο και λιγότερο η «εξωτερική βοήθεια» αλλά γινόταν όλο και περισσότερο μέλος αυτής της πολύ κλειστής οικογένειας με αποτέλεσμα σιγά – σιγά οι άνθρωποι να βγαίνουν από το καβούκι τους και να «εξομολογούνται».

Αυτός ο μη ορθολογικός τρόπος προσέγγισης έπρεπε να μείνει σε μία ισορροπία ώστε να μην φτάσει στο άλλο άκρο και στο σημείο όπου «το θύμα αναλαμβάνει τη διάσωση του διασώστη».

Σταματώ εδώ το άρθρο διότι αφενός θα γίνει πολύ κουραστικό αλλά και αφετέρου τα ουσιαστικά συμπεράσματα για τον τρόπο διαχείρισης τραυματικών γεγονότων έχουν αναδειχτεί. Δηλαδή η ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένα άτομα στις «μάχιμες» μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας που γνωρίζουν και αγαπάν το επάγγελμα και τις ιδιαιτερότητές του.

Πηγή http://www.totalpolitics.com
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.