Τι κάνουμε αν το όχημα μας βυθιστεί στο νερό;

 

28/8/2015

Αν το όχημα στο οποίο επιβαίνετε βρεθεί ξαφνικά στο νερό, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το όχημα θα επιπλεύσει για μικρή χρονική περίοδο πριν το βάρος της μηχανής το τραβήξει στο βυθό. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό και στους επιβαίνοντες αν παραμείνουν ήρεμοι και ακολουθήσουν τις σωστές διαδικασίες να βγουν από αυτό, ζωντανοί. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να φοράτε την ζώνη ασφάλειας σας για να έχετε της αισθήσεις σας.

Πριν απ’όλα  απασφάλιστε  την ζώνη. Θα εκπλαγείτε πόσα άτομα καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή έχουν πανικοβληθεί και ξεχνούν ότι είναι ασφαλισμένοι στο κάθισμα. (σε περίπτωση που δεν απασφαλιζει η ζώνη από τον μηχανισμό συγκράτησης της, τότε θα πρέπει να κάνετε πίσω την πλάτη του καθίσματος, να την γείρετε δηλαδή  ξάπλα και να κάνετε χώρο ώστε να φύγετε προς τα πίσω  για να απεγκλωβιστεί η λεκάνη σας από την ζώνη και το κάθισμα)  καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας στα κλειδιά του αυτοκίνητου  το RESQME  για να κόψετε την ζώνη και να σπάσετε το πλαϊνό τζαμί για να διαφύγετε ή να έχετε  στο πλάι της πόρτας το σφυράκι που έχουν τα λεωφορεία για την θραύση των τζαμιών και το κόψιμο των ζωνών. Αυτό το τόσο μικρό εργαλείο σας σώζει την ζωή.

Έπειτα κατεβάστε τα παράθυρα αμέσως. Ένα ανοιχτό παράθυρο αποτελεί την πρώτη έξοδο διαφυγής. Τότε είναι που όλοι όσοι διαθέτουν χειροκίνητα παράθυρα, αισθάνονται τυχεροί! Όσοι τώρα διαθέτετε ηλεκτρικά παράθυρα θα πρέπει να δράσετε άμεσα. Στα περισσότερα οχήματα ο μηχανισμός που ενεργοποιεί τα παράθυρα βρίσκεται στο μέσον περίπου της πόρτας. Άπαξ και το νερό καλύψει τον μηχανισμό δεν θα είστε σε θέση πλέον να ανοίξετε τα παράθυρα και θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους διαφυγής.

Κατά την πτώση του οχήματος μέσα στο νερό το πιο πιθανό είναι να μπλοκάρουν τα ηλεκτρικά και δεν θα δουλεύει τίποτα. Μην χάνετε χρόνο αγοράστε χρόνο ζωής.

Αν δεν καταφέρετε να ανοίξετε το παράθυρο θα πρέπει να προσπαθήσετε να το σπάσετε ούτως ώστε να καταφέρετε να διαφύγετε. Τοποθετείστε το σώμα σας κάθετα στα μπροστινά καθίσματα. Με το αριστερό σας χέρι κρατηθείτε από το σημείο στήριξης της ζώνης ασφάλειας στην κολώνα του οχήματος  και χτυπήστε με δύναμη με  τα τακούνια των παπουτσιών σας στο παράθυρο του οδηγού. Όσο το δυνατόν εφαρμόστε το χτύπημα  στις άκρες του παράθυρου εκεί  σπάει ποιο εύκολα το τζάμι. Αλλά αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε θραύση στα πλαϊνά τζάμια είναι να αφαιρέσετε το προσκέφαλο από το κάθισμα  σας και να χτυπήσετε το τζάμι  με τις δυο μεταλλικές ράβδους  που έχει το προσκέφαλο για να αυξομειώνει το ύψος του. Όπως επίσης  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ αποτελεσματικά την αγκράφα από την ζώνη ασφάλειας και να σπάσετε το τζάμι πολύ πιο γρήγορα  (με το δεξί μας  χέρι απασφαλιζουμε την ζώνη,  έπειτα πιάνουμε γερά την αγκράφα και την σφίγγουμε μέσα στα δάκτυλα μας και  χτυπάμε το τζαμί  στις γωνίες για να διαρραγεί).

Τα  πλαϊνά τζάμια των αυτοκίνητων και του πίσω παρμπρίζ είναι HEATTEMPERED GLASS (υαλοπίνακες που έχουν υποστεί θερμική  σκλήρυνση )

Είναι 4 με 5 φορές πιο δυνατό από ένα κοινό τζάμι ιδίου πάχους.  Το συγκεκριμένο τζάμι θρυμματίζεται σε πολύ μικρά κομματάκια  σε ακανόνιστο αμβλύ σχήμα  και δεν προκαλεί τραυματισμό. Είναι σε μέγεθος ρυζιού  τα υπολείμματα του.

Το  μπροστινό παρμπρίζ είναι LAMINATED GLASS (πολυστρωματικοί συγκολλημένοι υαλοπίνακες ) δυο φύλλα ύαλου συνενώνονται με ένα φύλο πλαστικού ενδιάμεσα  τους.  Το τζάμι αυτό δεν θρυμματίζεται, γιατί τα θραύσματα του συγκρατούνται από το φύλλο πλαστικού, το χαρακτηριστικό του τζαμιού κατά  την σύγκρουση ή όταν προσπαθήσουμε να το σπάσουμε, είναι να ραγίσει και να μοιάζει σαν τον ιστό της αράχνης χωρίς να σπάσει. Οπότε είναι μάταιο να προσπαθήσουμε να  διαφύγουμε από το μπροστινό παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Ούτε να σκεφτείτε να προσπαθήσετε να ανοίξετε τις πόρτες. Από την στιγμή που το κάτω μέρος της πόρτας έχει βυθιστεί, η πίεση του νερού καθιστά σχεδόν αδύνατον το άνοιγμα της & για να διαφύγετε μέσω αυτής θα πρέπει να περιμένετε έως ότου ολόκληρο το όχημα γεμίσει με νερό και εξισορροπηθεί η πίεση σε αυτό. Πάρτε μια μεγάλη αναπνοή ανοίξτε την πόρτα και κολυμπήστε προς την επιφάνεια. Ένα συχνό σφάλμα είναι η απώλεια προσανατολισμού στον βυθό γι’αυτό ακολουθήστε τις φυσαλίδες ή αφήστε το σώμα σας χαλαρό να κατευθυνθεί στην επιφάνεια.

Ο χρόνος που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να βυθιστεί είναι συνήθως από 10 δευτερόλεπτα  έως 1 λεπτό και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος (επιβατικό-ημιφορτηγακι.κτλ) από την κατανομή του φορτίου μέσα στο όχημα (αριθμός επιβαινόντων, αποσκευές) όπως επίσης και από την παλαιότητα του οχήματος. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα στεγανοποιούνται καλυτέρα οπότε ο ρυθμός εισροής του νερού είναι αργότερος σε σχέση με ένα παλαιού τύπου όχημα.  Από την ταχύτητα που έχει το αυτοκίνητο κατά την ώρα της πτώσης του στην επιφάνεια της θάλασσας εξαρτάται ακόμα και ο χρόνος αυτός , από το ύψος του δρόμου ή της προβλήτας κ.τ.λ.

Αν καταφέρατε να βρείτε μια οδό διαφυγής, είστε πολύ κοντά στην σωτηρία. Βγάλτε πρώτα τα παιδιά – απελευθερώστε τα από το παιδικό κάθισμα και βγάλτε τα από το παράθυρο ή την πόρτα. Βγείτε κι εσείς μαζί τους στην επιφάνεια και απομακρυνθείτε για να αποφύγετε κάποια πιθανή δίνη.

Αν τα πράγματα πάνε στραβά κάτω από το νερό, δεν υπάρχει χρόνος για δεύτερη ευκαιρία. Να θυμάστε πάντα ότι το μυαλό σας είναι το σημαντικότερο εργαλείο επιβίωσης και πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Φραγκίσκος Δακτυλίδης
Επαγγελματίας ναυαγοσώστης – εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής
Εθελοντής πυροσβέστης στο Π.Σ.

6 Comments

 1.  

  Καλησπέρα σας.
  Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το άρτια γραμμένο άρθρο σας, αλλά και για τον εμπλουτισμό του (εναλλακτικές ενέργειες), ως προς τις 2 βασικές περιπτώσεις που μπορεί να συμβούν στον καθένα.
  Πριν από 30 περίπου χρόνια στην εκπομπή “Εκπαιδευτική Τηλεόραση” της ΕΡΤ, υπήρχε μια σειρά μαθημάτων οδικής συμπεριφοράς, η οποία ήταν άκρως εκπαιδευτική και ωφέλιμη και ήταν αποτέλεσμα μιας συνεργασίας του τότε Υπουργείου Συγκοινωνιών και του Υπουργείου Μεταφορών Καναδά. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι αυτές τις δύο τεχνικές, σα να ταν χθες! Και έχει τύχει αρκετές φορές σε συζητήσεις σε παρέες να τους μεταφέρω όσα είδα. Γιατί δυστυχώς ο κόσμος δεν το γνωρίζει.
  Και μάλιστα οι δοκιμές τότε (σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν προσκέφαλα με μεταλλικές ράβδους) γινόταν σε πραγματικές συνθήκες (πτώση οδηγού-αυτοκινήτου από προβλήτα) και χωρίς αναπνευστικές συσκευές…
  Μολονότι η 2η τεχνική (εξίσωση πιέσεων) έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι εφικτό. Κι αυτό επειδή το είδα. Χρειάζεται ασφαλώς ατσάλινη ψυχραιμία, αλλά βοηθός για να την αποκτήσεις είναι το “να γνωρίζεις” και όχι απλά να στο πουν.
  Και πάλι συγχαρητήρια, να είστε γερός.
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός

 2.  

  σασ ευχαριστω γι τα καλα σασ λογια κυριε παπαγεωργιου
  το παρον αρθρο ειναι προσωπικη μελετη και με μεγαλο κοπο φραμενο για να ειναι κατανοητο και απλο και το οποιο διδασκεται στουσ ναυαγοσωστεσ απο την πανελληνια σχολη ναυαγοσωσστικησ ΠΑΣΧΝΑ . θεωρω οτι με αυτα που εγραψα βοηθω ωστε ο κοσμοσ να ειναι ενημερωμενοσ και να μην πανικοβληθει την στιγμη του ατυχηματοσ οσο μπορει

  δακτυλιδησ φραγκισκοσ
  εθ πυροσβεστησ 3 πσ πειραια
  επαγγελματιασ ναυαγοσωστησ – εκπαιδευτησ ναυαγοσωστικης

 3.  

  Πολύ καλό άρθρο, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι πέραν του εξαιρετικού ResQme πλέον υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα και ίσως πιο αξιόπιστα εργαλεία απεγκλωβισμού όπως το Holmatro Safetypen

  Μια παρουσίαση του εργαλείου είναι διαθέσιμη στο http://neomed.gr

 4.  

  Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά ισχύουν όταν το αυτοκίνητο πέσει σε ήρεμα νερά, λίμνης, ή θάλασσας. Αν παρασύρει το αυτοκίνητο το ορμητικό νερό χειμάρρου, που θα το περιστρέφει συνεχώς, θα το κατρακυλάει και θα το κοπανάει σε διάφορα σταθερά αντικείμενα, οι επιβαίνοντες θα είναι πολύ δύσκολο να απελευθερωθούν από αυτό, αφού το αυτοκίνητο θα είναι τη μια στιγμή όρθιο και την άλλη ανάποδα, με τον ουρανό κάτω.

 5.  

  Πολυ χρησιμες πληροφοριες που σωζουν ζωες θα ηθελα και εγω να πω κατι που ειναι πολυ ευκολο να εχει καποιος προλυπτικα στο αμαξι του κατι που σπαει παρα πολυ ευκολα το τζαμι του αυτοκινητου χωρις καν να βαλουμε δυναμη ειναι ενα κοματι απο την πορσελανη που εχουν τα μπουζι

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.