«Η χώρα με τα πράσινα πυροσβεστικά» Το σύγχρονο παραμύθι του Θανάση Τζοίτη

 

12/12/2012

Μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών στην παρουσίαση του βιβλίου του για τα παιδιά. Ένα σύγχρονο παραμύθι με την συγγραφική έμπνευση του Θανάση Τζοίτη, και την εικονογράφηση του Γιώργου Χαλκιά με τον τίτλο «Η χώρα με τα πράσινα πυροσβεστικά» παρουσιάστηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Τσόγκας, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για τον συγγραφέα και το έργο του, τόσο στον τομέα της επαγγελματικής του ευθύνης όσο και για τους στόχους του βιβλίου μίλησαν, ο κ. Ιωάννης Σταμούλης, Αντιπύραρχος, Πρόεδρος ΕΑΠΣ και Διευθυντής του Πυροσβεστικού Μουσείου και ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης.

Ο κ. Ιωάννης Σταμούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενός πυρήνα φίλων και συναδέλφων του Αθ.Τζοίτη για έναν συνδυασμό της επαγγελματικής τους ιδιότητας και της διεύρυνσης του ρόλου του λειτουργήματός τους, με κινήσεις που φέρουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τα παιδιά σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους στόχους της πρόληψης των πυρκαγιών σε δάση και αστικές περιοχές, σε οικίες και δημόσιους χώρους. Το Μουσείο της Πυροσβεστικής στην Παλλήνη που εγκαινιάστηκε το 2007, ήταν μια από τις πρωτοβουλίες αυτής της ομάδας πυροσβεστών-ανάμεσα στους οποίους και εκ των ιδρυτικών εμπνευστών ήταν ο Αθ.Τζοίτης- που αγκαλιάστηκαν από τις φυσικές και πολιτικές ηγεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και από τους μικρούς μαθητές των σχολείων της Αττικής.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στον χαιρετισμό του εξήρε το έργο της Π.Υ Κρωπίας και τη συμβολή του κ. Τζοίτη στην αντιμετώπιση εξαιρετικά σύνθετων πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών καθώς και τις προσπάθειες Δήμου και Π.Υ στον τομέα της πρόληψης. Ο Δήμαρχος Κρωπίας είπε ότι ο παραμύθι αυτό ήταν μια έκπληξη για τον ίδιο. Σε αυτή την δύσκολη εποχή που η οικονομική επιβίωση επισκιάζει κάθε άλλη προτεραιότητα έρχεται αυτό το βιβλίο να υπενθυμίσει και άλλες προτεραιότητες που είναι βασικές για την επιβίωσή μας και κυρίως για το μέλλον της χώρας μας. Όπως τόνισε : «Είχα πολλά χρόνια να διαβάσω παραμύθι και μάλιστα ένα τέτοιο ξεχωριστό, ασυνήθιστο και τόσο διδακτικό, για τα μηνύματά που παράγει, παραμύθι». Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της εκδήλωσης είπε, ότι ο Δήμος Κρωπίας στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και προέτρεψε τις οικογένειες του Κορωπίου και τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν στις προτεραιότητές τους την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή. Ο Δήμος στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση όπως έκανε και φέτος τον Ιούνιο, με τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε δημοτικά σχολεία για την πρόληψη των πυρκαγιών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου.

Ανάλυση περιεχομένου του βιβλίου έκανε η ειδική επιστήμων κα Σοφία Περδικάρη, διδάκτωρ και σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής.

Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτό MesogiaNews)

Ο ίδιος ο συγγραφέας ο Αθανάσιος Τζοίτης, εμφανώς συγκινημένος από την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της παρουσίασης του βιβλίου αναφέρθηκε στον τρόπο που εμπνεύστηκε αυτό το παραμύθι και στην διαχρονική εναγώνια ροπή του για την ανάπτυξη μιας παιδείας πρόληψης κυρίως στην παιδική ηλικία. Ο συγγραφέας σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές τους συζητήσεις θεωρεί ότι αυτή η παιδεία αναπτύσσεται σταδιακά και στο βαθμό που το παιδί έρχεται σε επαφή με τους πυροσβέστες και το έργο τους, με τα αντικείμενα της εργασίας τους, δηλαδή τη φύση, το ανθρωπογενές περιβάλλον δηλ. τις οικίες, τους δημόσιους χώρους κα. Η διάσωση της ελληνικής φύσης και της ανθρώπινης ζωής από τις πυρκαγιές είναι στόχοι του «πυροσβεστικού λειτουργήματος». Ο κ. Τζοίτης σε δηλώσεις του είπε ότι ανάμεσα στους στόχους του παραμυθιού είναι να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο- εφόδιο για τους εκπαιδευτικούς και να αξιοποιηθεί στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής.
Τέλος, ευχαρίστησε ονομαστικά όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή και τον βοήθησαν στην συγγραφή και έκδοση του βιβλίου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαος όπου και απηύθυνε χαιρετισμό. Στον χαιρετισμό του μίλησε για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν το φυσικό περιβάλλον και εξήγγειλε την έναρξη μιας προσπάθειας προώθησης των στόχων του βιβλίου στις τοπικές κοινωνίες της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί αιρετοί εκπρόσωποι των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, λειτουργοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενοριακοί ιερείς. Διακρίναμε τη βουλευτή Αττικής κα Γεωργία Μαρτίνου, τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής κ. Γεώργιο Σμέρο, τον επίτιμο Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, συγγραφέα και λαογράφο κ. Χρήστο Μητροπέτρο, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής κ.Μιχαήλ Μαθιουδάκη, τον Πρόεδρο του ΔΣ Κρωπίας κ.Γεώργιο Σπέλλα, τον αντιδήμαρχο Σπατών-Αρτέμιδας κ. Αθανάσιο Μαργέτη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Παιανίας κ. Ισίδωρο Μάδη, τον δημοτικό σύμβουλο Σπάτων-Αρτέμιδας κ.Χρ. Τσαντήλα, τους αντιδημάρχους Δήμου Κρωπίας, Eμμανουήλ Γρινιεζάκη, Θοδωρή Γρίβα, Αθανάσιο Πουλάκη, τους δημοτικούς συμβούλους Ελένη Αδάμ, Βασίλη Γούλα, Γεωργία Μπούτση, Κωνσταντίνο Δήμου, την πρώην γραμματέα του Ν.Σ Αν. Αττικής και Αντιπρόεδρο του ΝΠΔΔ «Σφηττός» Δήμου Κρωπίας κα Αγγελική Γκιόκα, μέλη του ΔΣ του Σφηττός, ενοριακοί ιερείς του Δήμου Κρωπίας, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εθελοντές δασοπυροπροστασίας Κορωπίου και της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος-παράρτημα Κορωπίου, πλήθος πολιτών και οικογενειών από το Κορωπί και τους όμορους Δήμους των Μεσογείων.

Ποιο είναι το θέμα του σύγχρονου αυτού παραμυθιού που απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών και σε ειδικούς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής : Σε ένα νησάκι πολύ μακριά, στη μέση του ωκεανού, συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο… Γιατί εκεί τα πυροσβεστικά είναι πράσινα και παίζουν τραγούδια; Γιατί οι στολές των πυροσβεστών είναι τόσο διαφορετικές; Γιατί οι άνθρωποι είναι πάντα χαρούμενοι και χαλαροί; Γιατί το νησί είναι καταπράσινο, γεμάτο όμορφα δέντρα και λουλούδια; Οι Αρχηγοί της Πυροσβεστικής όλων των χωρών αποφασίζουν να το επισκεφτούν για να διερευνήσουν την υπόθεση από κοντά. Ένα παραμύθι από τις εκδόσεις «Μικρή Μίλητος» για μία από τις πιο καταστροφικές δυνάμεις της φύσης μας, και πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε.

Συγγραφέας: Θανάσης Τζοίτης

Εικονογράφηση: Γιώργος Χαλκιάς

Ευχαριστούμε το MesogiaNews και τον κ. Θανάση Σωφρόνη για την παραχώρηση του υλικού (φωτογραφίες και κείμενα)

Fire Rescue News

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.