Εκπαιδεύονται 114 νέοι εθελοντές σαμαρείτες

 

4/12/2012

Εκατόν δέκα τέσσερις νέοι εκπαιδευόμενοι Εθελοντές των Περιφερειακών Τμημάτων Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Κλιμακίου Αμαρίου, βρέθηκαν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου στα Σκουλούφια Ρεθύμνου και εκπαιδεύτηκαν στη Βασική Υποστήριξη Ζωής.

Η αντιμετώπιση θυμάτων με απώλεια αισθήσεων, η αντιμετώπιση απόφραξης αεραγωγού (πνιγμονή), η αντιμετώπιση θυμάτων Καρδιοαναπνευστικής Ανακοπής και η Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (AED), τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά και βρέφη, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της βασικής εκπαίδευσης των Εθελοντών που παρακολουθούν το πρόγραμμα των Σχολών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Με καινούριο και αναθεωρημένο εποπτικό υλικό, σύγχρονα προπλάσματα, τελευταίας τεχνολογίας αυτόματους εξωτερικούς απινιδιστές και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, οι Εθελοντές εκπαιδεύτηκαν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά αναλύοντας και αντιμετωπίζοντας καθημερινά ή και πιο ιδιαίτερης δυσκολίας σενάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, κάθε χρόνο στηνΕυρώπη συμβαίνουν περίπου 700.00 καρδιακές ανακοπές με το ποσοστό των επιζώντων (μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο) να μην ξεπερνά το 5% – 10%.
Κρίνεται ζωτικής σημασίας η εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από πολίτες ή εκπαιδευμένους εθελοντές πριν την άφιξη των συνεργείων διάσωσης.
Με σωστή προνοσοκομειακή αντιμετώπιση στα πρώτα κρίσιμα λεπτά το ποσοστό των επιζώντων μπορεί να ξεπεράσει το 60%.

Στη χώρα μας, η μη σωστή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 219/τΒ/22.2.2007 (ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ), που συν τοις άλλοις προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδιστών σε Δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους, αποτελεί σημαντικό μέρος του προβλήματος.Στο Ρέθυμνο, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, διαθέτει δυο Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδιστές εκ των οποίων ο ένας σύντομα θα μεταφερθεί στον Φουρφουρά και θα ενταχτεί στον εξοπλισμό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών – Κλιμακίου Αμαρίου.
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπονεί από το 2008 πρόγραμμα εκπαίδευσης Ανανηπτών με σκοπό να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των εκπαιδευμένων πολιτών κάθε ηλικίας στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή.

Υλοποιείται από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη τη χώρα και η ύλη του είναι προσαρμοσμένη, εναρμονισμένη και σύμφωνη με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC)
Η διάρκεια του προγράμματος είναι έξι ώρες και το κόστος συμμετοχής 35 ευρώ.
Οι εκπαιδευόμενοι μετά τη θεωρητική και πρακτική τους εξάσκηση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή σε εξειδικευμένα προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδιστές τελευταίας τεχνολογίας μετά από εξετάσεις αποκτούν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο ισχύει για πέντε χρόνια.

Πληροφορίες: www.samarites.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Μελχισεδεκ 6 – ΤΚ 74100, Ρέθυμνο
Τηλ. +30.28310.35083, Fax +30.28310.52303, Κινητό +30.69400.33340,
e-mail: rethymno@samarites.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.