Τεχνικός Επείγουσας Ιατρικής (Emergency Medical Technician, ΕΜΤ)

 

30/1/2013

Ο όρος «Τεχνικός Επείγουσας Ιατρικής» ή και «Τεχνικός Ασθενοφόρου» (Ambulance Technician) είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς στο απλό πολίτη έχει περάσει μια υποτιμητική έννοια στην οποία περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό ενός ασθενοφόρου (οδηγός, τραυματιοφορέας και συνοδός).
Οι αρμοδιότητες του ποικίλουν από χώρα σε χώρα ανάλογα με τις κατευθυντήριες γραμμές του αρμόδιου ιατρικού συμβουλίου με βάση συγκεκριμένα ιατρικά πρωτόκολλα. Οι άνθρωποι αυτοί, άνδρες και γυναίκες, έμμισθοι ή εθελοντές που υπηρετούν σε ιατρικές υπηρεσίες αλλά και στη πυροσβεστική ή την αστυνομία έχουν εκπαιδευτεί στο να μπορούν να εκτιμήσουν τη κατάσταση του ασθενούς και να εκτελούν ορισμένες ιατρικές πράξεις όπως η διατήρηση του αεραγωγού για επαρκή οξυγόνωση του σώματος και τον έλεγχο της κυκλοφορίας του αίματος έως ότου να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη, απινίδωση, τον έλεγχο σοβαρής εξωτερικής αιμορραγίας, πρόληψη σοκ, ακινητοποίηση του σώματος για την πρόληψη βλάβης του νωτιαίου μυαλού και των καταγμάτων των οστών.Ιστορία

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης EMT άρχισε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 70, σαν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου του «Σχεδίου Αλεξάνδρεια» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξανόμενων τραυματισμών λόγω των τροχαίων ατυχημάτων. Εκείνη τη εποχή η ιατρική ειδικότητα «Επείγουσα Ιατρική» ήταν στα σπάργανα. Τμήματα επειγόντων περιστατικών είχαν αρχίσει να οργανώνονται από τη δεκαετία του 1960 στα νοσοκομεία όπου εκ περιτροπής εκτελούσαν βάρδιες Γενικοί Χειρούργοι, Παθολόγοι, Δερματολόγοι και Ψυχίατροι. Οι γιατροί που στελέχωναν τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ήταν απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων και νοσηλευτές. Η ειδικότητα γεννήθηκε μέσα από την προσπάθεια του προσωπικού να ανταποκριθεί στο χαοτικό περιβάλλον των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Σιγά – σιγά διάφοροι γιατροί εγκαταλείπουν το μέχρι τότε έργο τους και αφιερώνονται στη νέα «ειδικότητα».
Η πρώτη ομάδα που δημιουργείται είναι αυτή του Δρ Τζέιμς DeWitt Mills ο οποίος μαζί με τους 4 συνεργάτες τους Δρ Α. Loughridge Chalmers, ο Δρ William Weaver, ο Δρ John McDade, και ο Δρ Steven Bednar δημιουργεί μία μονάδα έκτακτης ανάγκης και 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρεια» στη Βιρτζίνια από όπου και το «Σχέδιο Αλεξάνδρεια». Θα περάσουν μερικά ακόμη χρόνια για να καταρτιστούν τα απαραίτητα ιατρικά προγράμματα εκπαίδευσης και τη δημιουργία του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Έκτακτης Ανάγκης» και το 1979 η αμερικανική επιτροπή ιατρικών ειδικοτήτων σε ιστορική ψηφοφορία την αναγνωρίζει σαν ανεξάρτητη ειδικότητα.

Στο ίδιο νοσοκομείο δημιουργείται και η πρώτη ομάδα Τεχνικών Επείγουσας Φροντίδας με εκπαίδευση που ονομάστηκε εκπαίδευση «Επίκουρου Ιατρού» και στη συνέχεια δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της «Επείγουσας προ-Νοσοκομειακής Φροντίδας». Το «Σχέδιο Αλεξάνδρεια» στις 24 Ιουνίου 20011 γιόρτασε τα 50α του γενέθλια.

Πιστοποίηση

Όλη η εκπαιδευτική διαδικασία και η πιστοποίηση ενός EMT ορίζεται από κανόνες του «National Highway Traffic Safety Administration’s (NHTSA)» (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Εθνικών Οδών) και το πρόγραμμα των εξετάσεων διαμορφώνει το «The National Registry of Emergency Medical Technicians (NREMT)» (Εθνικό Μητρώο EMT). Οι επιτυχόντες έχουν αναγνώριση του πτυχίου τους σε 46 κράτη.

Επίπεδα

Όλοι οι EMT δεν έχουν τα ίδια προσόντα – αρμοδιότητες και η αναρρίχηση περνά από επίπεδα

 • EMT-B (Βασικό)
 • EMT-I/85 (Ενδιάμεσο)
 • EMT-I/99 (Ενδιάμεσο – Προχωρημένο)
 • EMT-P (παρά-Ιατρικός)

  Άλλα επίπεδα «παρά-Ιατρικός Μεγάλης Εμπειρίας» «παρά-Ιατρικός Εντατικής Θεραπείας». Τέλος οι πιστοποιήσεις όπως «EMT μεγάλων καταστροφών», «παρά-Ιατρικός Μεγάλων Καταστροφών» και «Ιπτάμενος παρά-Ιατρικός». (Διασώστης = παρά-Ιατρικός, για τους Αμερικανούς, αποκλείοντας τους υπόλοιπους EMT, για να γνωρίζουμε που και πως χρησιμοποιούμε διάφορους όρους).

  Αυτά τα επίπεδα είναι σε διαμόρφωση ώστε να ανταποκρίνονται με τη ιατρική πρόοδο και γνώση.

  Πηγή http://en.wikipedia.org
  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • 2 Comments

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.