Τι θα γινόταν αν οι Εθελοντές σταματούσαν να προσφέρουν εθελοντικά;

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Ταυτόχρονα οι φυσικές καταστροφές μη γνωρίζοντας κρίσεις και οικονομικές δυσπραγίες ή μνημόνια, συνεχίζουν να παρουσιάζονται ολοένα σε μεγαλύτερο βαθμό και κλίμακα έντασης, δημιουργώντας όχι μόνο μεγάλο κόστος στην αντιμετώπιση τους αλλά και σημαντική φθορά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα παρουσιάζεται στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όταν και εφόσον αυτό χρειαστεί να επέμβει σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών. Το ερώτημα λοιπόν είναι “τι θα γινόταν αν οι Εθελοντές σταματούσαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην Κοινωνία;”

Ομιλώ ειδικότερα για τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τους εθελοντές ανεξαρτήτων σωματείων και συλλόγων που δεν είναι ενταγμένοι στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Έχοντας θητεύσει για πάνω από 20 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες του εθελοντισμού γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα που διέπουν τον εθελοντισμό αναφορικά με την πυρόσβεση και την διάσωση στην χώρα μας. Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή θα θυμηθώ την επίμαχη φράση που είχε πει ο κ. Φούρλας όταν ήταν υπεύθυνος στην Γ.Γ.Π.Π. λέγοντας «έχω 60.000 εθελοντές!» οι παλιότεροι θα την θυμάστε σίγουρα… Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και σίγουρα ο αριθμός των εθελοντών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των οικονομικών & κοινωνικών προβλημάτων δεν παύει όμως να είναι εξαιρετικά σημαντικός για την Ελλάδα μια χώρα που βάλλεται συχνά πυκνά από μεγάλου μεγέθους φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.).

Με δεδομένο ότι στα χρόνια που πέρασαν δημιουργήθηκαν διάφορες ομοσπονδίες, ενώσεις από τους εθελοντές με σκοπό να διεκδικήσουν αυτονόητα πράγματα όπως ασφάλιση κατά την εθελοντική τους υπηρεσία, υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις ανάγκες πυρόσβεσης, διάσωσης κλπ.., ο κόσμος που έπρεπε να συρρεύσει μαζικά στις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε σημαντικά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και με ένα καλοκαίρι να έρχεται, η δύναμη των εθελοντών να είναι όχι μόνο μειωμένη Πανελληνίως αλλά αποδιοργανωμένη & ανίσχυρη σε θέματα εξοπλισμού αλλά το σημαντικότερο απογοητευμένη από το ενδιαφέρον του κρατικού μηχανισμού.

Αν λοιπόν αύριο ή σε ένα μήνα οι Εθελοντές σε όλο το Πανελλήνιο σταματούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τι θα γινόταν; Αυτό και αν είναι ένα πολύ καλό σενάριο (έστω και εικονικό) για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα ειδικότερα! Υπολογίζοντας λοιπόν την δύναμη των Εθελοντών Πυροσβεστών στους 1500 (ενεργούς) περίπου ανά την επικράτεια που ως 3ος κλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος μετά τους μονίμους και τους πενταετής συμβάλουν στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος θεωρώ ότι οι 13.000 περίπου πυροσβέστες θα είχαν σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισης ειδικά των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Ερχόμενος τώρα στην μεγαλύτερη δύναμη εθελοντών που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία με περίπου 300+ συλλόγους και αριθμό εθελοντών περί τους 50.000 με 60.000 ενεργούς (καθώς δεν υπάρχει αναλυτική καταγραφή του στόλου τους και του ανθρώπινου δυναμικού τους) σκεφτείτε τι θα γίνει αν όλοι αυτοί σταματούσαν αύριο να προσφέρουν!


Εικονικό σενάριο Παύσης Εθελοντισμού
Καλοκαίρι 2013, μήνας Ιούλιος

1η ημέρα

Πυρκαγιά αναπτύσσεται σε Πελοπόννησο και Εύβοια ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αναπτύσσονται ταυτόχρονα και στα δύο μέτωπα. Τα πεζοπόρα ήδη επιχειρούν νυχθημερόν χωρίς ξεκούραση. Το ΕΚΑΒ στέλνει μονάδες για ενίσχυση όπου μπορεί. Η Γ.Γ.Π.Π ενεργοποιεί τους Δήμους με υδροφόρα οχήματα χωρίς την ενίσχυση τους από εθελοντές (ως βοηθητικό προσωπικό).

2η ημέρα

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν και τα δύο μέτωπα πυρκαγιάς και απαιτείται εκκένωση του πληθυσμού.

3η ημέρα

Μικρές Πυρκαγιές αναπτύσσονται και στην Αττική σε διάφορα προάστια της Πεντέλης, και του Υμηττού αναγκάζοντας όλες τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος να συνδράμουν ακόμα και με οχήματα αστικού τύπου (που έχουν κρατηθεί για πυρκαγιές αστικές) να επιχειρήσουν σε δύσβατους δασικούς δρόμους.

Απαντήστε μου τώρα ως ορθά σκεπτόμενα άτομα και με την εμπειρία σας από τουλάχιστον δύο δασικές πυρκαγιές, χωρίς τους εθελοντές θα είχαμε την μεγαλύτερη ιστορικά καταστροφή σε δασικό πλούτο αλλά και ανθρώπινες ζωές ή όχι;

Χωρίς τους Σαμαρείτες του ΕΕΣ να προσφέρουν πρώτες βοήθειες και να συνδράμουν το ΕΚΑΒ τόσο ιατρικά όσο και στην εκκένωση πληθυσμού, χωρίς την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, χωρίς τους Εθελοντές Πυροσβέστες να ενισχύουν τους κατά τόπους πυροσβεστικούς σταθμούς, χωρίς τις τόσες αξιόλογες Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης Δήμων & Κοινοτήτων με χρόνια εμπειρίας, χωρίς τις Εθελοντικές Ομάδες που φέρνουν υδροφόρα οχήματα στον τόπο του συμβάντος, νερό και φαί στους πυροσβέστες, χωρίς τους εθελοντές ραδιοερασιτέχνες να ενισχύουν τις τηλεπικοινωνίες, χωρίς τους ανεξάρτητους εθελοντές που κάνουν τους τροχονόμους στα οχήματα που περνούν διασταυρώσεις και τα κατευθύνουν στο μέτωπο, χωρίς τις τόσες και τόσες εθελοντικές ομάδες που στέλνουν τα μέλη τους στην φωτιά αφήνοντας τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους μόνο και μόνο για να προσφέρουν στην Πατρίδα τους και να ανακουφίσουν τον πλησίον τους τι θα κάνατε ΚΥΡΙΟΙ ;

Για να μην ξεχνάμε!

Την απάντηση δεν θα την δώσω εγώ… αλλά θα αφήσω να την σκεφτούν όσοι και όσες υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, στην Πολιτική Προστασία, στα Υπουργεία, στον Κρατικό μηχανισμό γενικότερα… αν έχετε ίχνος ευαισθησίας καθίστε κάτω και αξιοποιήστε αυτό το υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό. Ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ακόμα αν και δεν έχουν λεφτά για βενζίνα να πάνε στην βάση της εθελοντικής τους ομάδας, θα κόψουν από τα τσιγάρα τους θα κόψουν από την έξοδο τους μόνο και μόνο για να αισθανθούν ότι προσέφεραν τα μέγιστα στην προστασία της πατρίδας μας και να έχουν τα μούτρα να κοιτάξουν την επόμενη γενιά κατάματα χωρίς ντροπή.

Αυτή την Άνοιξη επιθυμία μου θα ήταν να γίνει μια Πανελλήνια συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων και φορέων με αντικείμενο όχι την αντιπαλότητα μεταξύ μας (καθώς μια παθογένεια που έχουμε στην Ελλάδα είναι να βγάζουμε τα μάτια μας δικαίως ή αδίκως) αλλά την οργάνωση και συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα με συγκεκριμένα αιτήματα για την απαράδεκτη στάση που έχει ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στους εθελοντές. ΑΝ θέλουμε πραγματικά να διεκδικήσουμε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας ως ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ο μόνος δρόμος να το κάνουμε σαφές στην κυβέρνηση είναι ότι … “αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται…”

Ρέτσιος Σ. Ιωάννης

2 Comments

  1.  

    Μονο να συμφωνησω μπορω!!!!! Ανεργη εξι χρονια, τεσσερισιμιση χρονια εθελοντρια!!!!! Καμια παροχη απο πουθενα! Δεν σταματω ομως, αγαπω τον τοπο μου κ οσο τα ποδια μου θα με σηκωνουν θα δινω παντα το παρων

  2.  

    Δυστυχως ακομα και σε αυτον τον τομεα ειμαστε πολυ πισω. Εθελοντης, ο ανθρωπος που προσφερει πολλα χωρις ανταλαγματα, ο ανθρωπος που εχει σαν μονη “ανταμοιβη” ενα ευχαριστω. Θα επρεπε να θεωρειται “ειδικη κατηγορια” προσωπικου που με σωστη αξιοποιηση του θα καλυπτοταν τρυπες και αδυναμιες του συστηματος και των διαφορων υπηρεσιων σε διαφορα συμβαντα. Στον τοπο μας ομως το μονιμο προσωπικο υπηρεσιων τον βλεπει ανταγωνιστικα, καλλιεργείται κλιμα ανταγωνισμου και μη συνεργασιας τοσο μεταξυ μονιμου προσωπικου και υπηρεσιων οσο και μεταξυ εθελοντικων ομαδων, ενω δεν εχουν διαμορφωθει απο την Πολιτεια οι καταλληλες συνθηκες για την αναπτυξη του εθελοντισμου

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.