Χρήσιμες ερωτήσεις & απαντήσεις για τον πυροσβεστήρα σας

Βαθμολογία

 
Κάθε πότε πρέπει να επιθεωρείται ένας πυροσβεστήρας;

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία κάθε πυροσβεστήρας πρέπει να επιθεωρείται μία (1) φορά τον χρόνο και σε ειδικές περιπτώσεις κάθε δύο (2) χρόνια αλλά όχι περισσότερο και πάντοτε από Αναγνωρισμένη Εταιρεία.

Πότε γίνεται αναγόμωση σε έναν πυροσβεστήρα;

Αναγόμωση κάνουμε σε έναν πυροσβεστήρα φυσικά μετά από χρήση και σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία κάθε 5 χρόνια στους πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως και αφρού και κάθε 10 χρόνια στους πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Aφού η αναγόμωση γίνεται κάθε 5 χρόνια ή άμα χρησιμοποιήσω τον πυροσβεστήρα τότε τι διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο και γιατί είναι υποχρεωτικό από τον νόμο;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να θέσουν έναν πυροσβεστήρα εκτός λειτουργίας ανά πάσα στιγμή χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί σε πυρκαγιά. Γι΄αυτό και έχει οριστεί ετησίως να γίνεται έλεγχος του πυροσβεστήρα (συντήρηση) και του κατασβεστικού του υλικού χωρίς αυτό να αντικαθίσταται.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που επιθεωρήθηκαν τελευταία οι πυροσβεστήρες μου και η βελόνα στο μανόμετρο είναι ακόμα στο πράσινο. Πρέπει να ξαναγίνει επιθεώρηση;

H ένδειξη του μανομέτρου δεν μας εξασφαλίζει την καλή κατάσταση του πυροσβεστήρα εσωτερικά ή εξωτερικά ούτε την ποιότητα του κατασβεστικού υλικού. Το μανόμετρο είναι το όργανο μόνο για την μέτρηση του προωθητικού αερίου του πυροσβεστήρα (ΑΖΩΤΟ) το οποίο ενίοτε «κολλάει» και η ένδειξη που μας δίνει δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Εάν χρησιμοποιήσω έναν πυροσβεστήρα χωρίς όμως να αδειάσει τελείως , παραμένει ενεργός και μετά ή πρέπει να αναγομωθεί;

Αν χρησιμοποιηθεί ένας πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως έστω και στο ελάχιστο πρέπει υποχρεωτικά να σταλεί άμεσα για αναγόμωση. Μετά από οποιαδήποτε χρήση,μερική ή ολική ένας πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως θα χάσει όλο το προωθητικό του αέριο σε λιγότερο από μία ώρα άρα και θα απενεργοποιηθεί εντελώς. Αν παραμείνει στην κατάσταση αυτή ενδέχεται να περάσει υγρασία στο εσωτερικό του , η σκόνη που περιέχει να πετρώσει και τότε ο πυροσβεστήρας θα αχρηστευτεί. Για άλλους τύπους πυροσβεστήρων δεν ισχύει αυτό αλλά για καλό και για κακό θα πρέπει να γίνει άμεσα service.

Έχω τεχνικές γνώσεις και τα χέρια μου «πιάνουν». Να επιχειρήσω να συντηρήσω τον πυροσβεστήρα μου μόνος μου επειδή δεν προλαβαίνω να τον φέρω για service;

Το δοχείο του πυροσβεστήρα μπορεί να περιέχει από 15 μέχρι 70 bar. Οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς ειδικά εργαλεία και από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να σας τραυματίσει ή ακόμα και να σας σκοτώσει. Εξάλλου η διαδικασία της επιθεώρησης δεν παίρνει πάνω από 20 λεπτά και τα χρήματα που θα σας κοστίσουν σίγουρα δεν αξίζουν για να ρισκάρετε την σωματική σας ακεραιότητα.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι ο πυροσβεστήρας μου ελέγχθηκε και δεν αλλάχτηκε μόνο η ετικέτα;

Όταν η επιθεώρηση του πυροσβεστήρα απαιτεί το άνοιγμά του , τότε είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ενός δακτυλίου επανελέγχου στον λαιμό του πυροσβεστήρα μεταξύ κλείστρου και δοχείου που αποδεικνύει ότι ο πυροσβεστήρας ανοίχτηκε. Ο δακτύλιος αυτός πρέπει να εφάπτεται στον λαιμό του πυροσβεστήρα και να αναγράφει το τρέχον έτος. Επίσης κάθε χρόνο το χρώμα των δακτυλίων είναι διαφορετικό.

Πηγή :  www.pyrexelixi.gr

(Visited 28 times, 1 visits today)

2 Comments

 1.  

  Καλημέρα σας.
  Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι όλα όσα γράφτηκαν σε αυτό το μικρό άρθρο είναι ακριβώς έτσι και δεν υπάρχουν ανακρίβειες και “θολά” σημεία. Κι αυτό το λέω γιατί παλαιότερα δεν λεγόταν ΟΛΗ η αλήθεια για τους πυροσβεστήρες, προφανώς για λόγους σκοπιμότητας (κέρδους). Και αναφέρομαι στα διαστήματα συντήρησης-αναγόμωσης σαφώς. Όποιος όμως λέει την αλήθεια, δεν χάνει.
  Είναι προς τιμήν της για την εν λόγω εταιρία.

 2.  

  το πιο σημαντικό δυστυχώς δεν αναφέρεται πουθενά σχεδόν πλέον στους 8 από τους δέκα πυοσβεστηρές που επιστρέφουν απο την ετήσια συντήρηση τους μπορεί να φέρουν δαχτυλίδι ασφαλείας αλλά το κολπο της εξαπάτησης βρίσκεται στον δαχτυλίδη εάν εξετάσετε με προσοχή θα προσέξετε ότι είναι από εύκαμπτο υλικό και όχι από σκληρό υλικό.
  Αυτό σημαίνει πολλή απλά ότι ο πυροσβεστήρας δεν ανοίχτηκε,σε περίπτωση που επικοινωνήσετε με την εν λόγο εταίρια θα ακούσετε την εξής απάντηση στο φεκ σχετικά με τις διαδικασίες συντήρησης δεν αναγράφεται πουθενά το υλικό του δαχτυλιδιού πρέπει να είναι από σκληρό υλικό και όχι από μαλακό.Στην ερώτηση γιατί τότε οι εταιρίες που τοποθετούν μαλακό εφόσον ανοίγονται οι πυροσβεστήρες να γίνει τοποθέτηση σκληρού ώστε να μην προκύπτει αυτή η αμφιβολία οι απαντήσεις που θα λάβεται είναι ξεκαρδιστικές….
  Δυστυχώς η υπηρεσία του κράτους διεύθυνση γενικού εμπορίου ενώ έχει εκδόση ανακοίνωση σχετικά με τον τύπο του δαχτυλιδιού που πρέπει να φέρει ο πυροσβεστήρας δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα κάποια τροποποίηση στο σχετικό φεκ που παρεμένει χώρις κάποια αλλάγη απο το 2005.
  Εκτός απο τους επαγγελματικούς χώρους δυστυχώς στα περισσότερα δημόσια κτήρια συμβαίνει λόγο της πτώσης της τιμής που σε πολλές φορές δεν ξεπερνάει τα δύο ευρώ το τεμάχιο και κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει το γιατί μίας και οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί δηλαδή η πιο χαμηλή τιμή.
  Νοσοκομεία υπουργεία αστυνομία μέχρι κι στην πυροσβεστική το συναντάς πλέον και κανείς δεν ενδιαφέρεται.Μηχανισμοί ελέγχου δυστυχώς δεν υπάρχουν σε κάτι τόσο σημαντικό.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.