Γίνε και εσύ δασοφύλακας: 194 νέοι εθελοντές

 

5/9/2015

Υπολογίζεται ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, 194 πολίτες δήλωσαν συμμετοχή σε ομάδες πυροπροστασίας, με τις οποίες συνεργάζεται ο Σκάι με τη δράση “Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον”. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου οι πολίτες να προσφέρουν υπηρεσίες πυροπροστασίας. Το 38% του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και μεγάλα τμήματα της Πεντέλης, του Υμηττού και του Ποικίλου όρους είναι καλυμμένα από δάση.

Ο Σκάι με η δράση “Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον” ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με τη συνεργασία εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας, με στόχο την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές. Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον το 40% της ελληνικής έκτασης αποτελείται από δάση και δασικές εκτάσεις.

Οι εθελοντικές ομάδες οργανώνουν και καλύπτουν βάρδιες στα πυροφυλάκια σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό, Ποικίλο όρος, όπως και σε πολλά άλλα βουνά της Αττικής.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, 194 πολίτες δήλωσαν συμμετοχή σε ομάδες πυροπροστασίας, με τις οποίες συνεργάζεται ο Σκάι με τη δράση “Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον”.


Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής
: www.edasa.gr

Εθελοντικό Κλιμάκιο Δασοπροστασίας Γλυφάδας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-964-3280 από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ
Πληροφορίες: www.dasoprostasiaglyfadas.blogspot.gr
Εmail: pirofilakio@gmail.com

Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-993-0273
Πληροφορίες: www.forestprotection.gr

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρασφάλειας Βάρης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-965-5668
Πληροφορίες: www.dasoprostasiavaris.gr

Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Κούρος»
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22960-24444
Πληροφορίες: www.aokoyros.blogspot.gr
Email: aokoyros@yahoo.gr

Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-724-4042
Πληροφορίες: www.dasoprostasia.gr
Email: eddk@otenet.gr

Εθελοντές Δασοπροστασίας Χαλανδρίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-202-3909
Εmail: politiki.prostasia@halandri.gr

Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-764-4486 Fax: 210-766-5055
Email: info@forestservice.gr

Πελοπόννησος

Εθελοντές Δασοπροστασίας Μεσσηνίας

Email: info@edasme.gr

Οργάνωση Eθελοντών Δήμου Σολυγείας Σοφικού Κορινθίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27413-60124.
Email: info@eods.gr / soligia@otenet.gr

Θράκη

Δίκτυο Εθελοντών Δασοπροστασίας Έβρου

Πληροφορίες: www.dasoprostasia.net
Email: dasoprostasia.evrou@gmail.com

Εύβοια

Εθελοντές Δασοπροστασίας Δήμου Αμαρυνθίων

Email: eddakod@in.gr

Πηγή: www.skai.gr

5 Comments

 1.  

  Αγαπητοί συνάδελφοι,
  Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια στα ίσια, χωρίς να χαϊδεύω αυτιά να χτυπώ στην πλάτη, να σας δουλεύω και να γελάω εις βάρος σας.
  1.Μπορείτε να μου πείτε Κορόιδα τα 410.000 Ευρώ για την Πυροφύλαξη της Πάρνηθας ποιος τα πήρε ;
  2. Ξέρετε για πότε θα γίνετε Ελέφαντες ;
  3.Ξέρετε για πότε μπορούν να σας φορτώσουν ευθύνες ;
  4.Ξέρετε τι καλά είναι να υπάρχετε, να τραβάτε μέρος τις ευθύνης και να μπορούν να σας την πούνε ;
  5.Ξέρετε ότι, ότι ώρα θέλουν, μπορούν να σας βγάλουν στη σέντρα με ψέματα, για να γλιτώσουν κάποιοι και να τρέχετε να αποδείξετε ότι κάποιοι ειδικοί ΑΛΗΤΕΣ, σε κάτι τέτοια που είναι μανούλες, σας τη φέρανε ;
  Αν ΟΧΙ τότε μακριά και μη παρασύρεται τον κόσμο της προσφοράς .
  Πρώτα συνάδελφοι κάλυψη από το Κράτος για Αστική και ποινική ευθύνη για κάποιο λάθος η άλλο λόγο π.χ. αμέλεια και μετά την εθελοντική μας προσφορά.
  Μπορείτε να απαντήσετε σε δύο ερωτήματα ;
  1. Σε ποιο ιδιώτη πληρώθηκαν 410.000 Ευρώ για την Πυροφύλαξη της Πάρνηθας ;
  2. Τη φύλαξε ;
  Και για αυτούς που δεν ξέρουν ΙΣΤΟΡΙΑ. Ποιοι καταδικάστηκαν για τις φωτιές στην Ηλία το 2007 από το κακουργιοδικείο;
  Ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος ΚΑΙ Ο ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΑΣ.
  Δεν σχολιάζω την απόφαση αλλά βασίστηκε στο ότι δεν κάναν ΣΝΟ για να είναι οργανωμένοι.ΧΑ ΧΑ ΧΑ .
  Πολύ οργάνωση τα ΣΝΟ θα γελάσει ο κάθε πικραμένος…… και ο Πυροφύλακας…………… το είχε ρίξει στον ύπνο.
  Καλά, κοιμόταν με διαλείμματα και κάθε λίγο επικοινωνούσε και ενδιάμεσα κοιμόταν.
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ;

 2.  

  Καλησπέρα σας.
  Προς τον κ. Σαχινίδη απευθυνόμενος, θα ήθελα να πω τα εξής:
  Έχουμε συναντηθεί στο 2ο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης της ΕΟΔ στο Λιτόχωρο σε μια συζήτηση για την εκπαίδευση δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα. Σας θυμάμαι επίσης στην φωτιά στην Μεταμόρφωση το 2001 με μια ομάδα από Freiwilige Feuerwehr της Γερμανίας, να δίνετε την δική σας μάχη στο μέτωπο.
  Είναι γνωστό ότι πρωτοστατήσατε στο χώρο της πυροσβεστικής εκπαίδευσης εθελοντών στο άρτια οργανωμένο και αξιοζήλευτο εκπαιδευτικό κέντρο στα Ριζώματα. Δεν ξέρω κατά πόσο τα καυστικά σχόλια που γράφετε περιοδικά, αφυπνίζουν, προβληματίζουν, σοκάρουν ή τελικά δημιουργούν αντιπάθειες. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι με κινδυνολογίες, φοβέρες, με αναγωγές σε περιστατικά του παρελθόντος και τάση για επανάληψη τους (ότι θα πάθουν οι εθελοντές τα ίδια), δεν εξυπηρετείται και δεν επιτυγχάνεται εξέλιξη. Η εξέλιξη έρχεται με πράξεις, έργα και δράσεις. Εκεί πρέπει όλοι μας να εστιάσουμε.
  Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κενά στη νομοθεσία, τη στιγμή που υπάρχει παράλληλα απίστευτη πολυνομία! Νομίζω πως ο χρόνος θα δείξει τι μέλει γεννέσθαι. Και σύντομα ίσως.
  Για τον Πυροφύλακα στην Ηλεία δεν το γνώριζα κι εγώ και με λυπεί ιδιαίτερα η είδηση αυτή, γιατί θεωρώ την υπηρεσία Πυροφύλακα ως υψίστης σημασίας στον όλο μηχανισμό δασοπυρόσβεσης. Τολμώ δε να πω ότι ο Πυροφύλακας αποτελεί για μένα τον σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα μιας αποτελεσματικής δασοπυρόσβεσης.
  Στην Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει πιλοτικά μία προσπάθεια κατάδειξης στόχων από τους Πυροφύλακες, αζιμουθιακά (με χρήση πυξίδας silva), για να εξοικειωθούν με την διαδικασία και να είναι σε θέση στο μέλλον να δίνουν στο 199 (Κέντρο) τις ενάρξεις πυρκαγιών σε μοίρες.
  Αντίστοιχα με την εφαρμογή της Google (google earth), ο Υπάλληλος του Κέντρου θα είναι σε θέση και φέροντας 2 ευθείες (σύμφωνα με τις μοίρες που πήρε από 2 διαφορετικά πυροφυλάκια), να προσδιορίσει με μικρή απόκλιση το σημείο ενάρξεως της πυρκαγιάς. Κατ αυτόν τον τρόπο η πυρκαγιά αποκτάει “διεύθυνση”. Και ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό από μόνο του.
  Αστειευόμενος θα έλεγα ότι με την διαδικασία-εξάσκηση τους αυτή, τουλάχιστον οι Πυροφύλακες συν τοις άλλοις δεν κινδυνεύουν να αποκοιμηθούν κι έτσι να κατηγορηθούν στο μέλλον όπως ο συνάδελφος στην Ηλεία..
  Κλείνοντας θέλω να πω ότι όταν ένας εθελοντής πράττει συνειδητά το καθήκον του, δεν έχει να φοβηθεί οποιοδήποτε “εμπόδιο” παρουσιαστεί μπροστά. Και η τύχη εξάλλου, ευνοεί τους τολμηρούς.
  Πιστεύω τελικά ότι όλα θα πάνε καλά για όλους μας. Αρκεί να το πιστέψουμε.
  Με εκτίμηση και καλή προαίρεση
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός

 3.  

  Αξιότιμε Κε Επιπυραγέ Παπαγεωργίου,
  Χαίρομε ιδιαίτερα για την δημοσίευση της επιστολής σας στο περιοδικό. Πραγματικά, σας απαντώ με μεγάλο σεβασμό στην άποψή σας, αντιπαραθέτοντας μια γνωστή και σε εσάς πραγματικότητα.

  Αναφέρομαι σε μια κοινή διαπίστωση, όλων εκείνων που έφεραν την ευθύνη και των εμπλεκομένων εθελοντικών οργανώσεων στο θέμα των δασικών και όχι μόνο πυρκαγιών.

  Από το ξεκίνημα του εθελοντικού κινήματος στην Πολιτική Προστασία – Πυρόσβεση, διαπιστώνεται αδιαμφισβήτητα έως σήμερα, ότι η όλη προσπάθεια, βασίστηκε σε πρωτοβουλίες εθελοντών και επαγγελματιών, στη συνεργασία μεταξύ τους, με καλή προαίρεση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρχει το καλό επιχειρησιακό και όχι μόνο αποτέλεσμα.

  Κινδυνεύετε επί χρόνια και παίζατε τις καριέρες και τα κεφάλια σας, χρησιμοποιώντας κάθε καλό και αποδοτικό τρόπο και μέθοδο και κάθε εθελοντή, απλά για να ανταποκριθείτε στο εξαιρετικά επικίνδυνο έργο σας.
  Η συνεργασία Π.Σ. και Εθελοντικών Οργανώσεων, στηρίχτηκε κυρίως στο νόμο 3013 του 2002 και στο συμπλήρωμα του 3536 του 2007.
  Δυστυχώς όμως, παρά τις προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων (Κοινές επιστολές για το Ασφαλιστικό, επανειλημμένα αιτήματα κ.τ.λ. από το 2005 έως σήμερα…) δε κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουν, αυτοί που μάχονται στηρίζοντάς σας, το αυτονόητο.
  Δεν είναι και σήμερα ασφαλισμένοι οι εθελοντές από ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ η ΑΤΥΧΗΜΑ.
  Δεν κινδυνολογώ.
  Αναφέρομαι με απλά λόγια και παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους μου και από το Π.Σ. ότι :
  Δεν μπορείς, δεν είναι ηθικό ενώ γνωρίζεις, να ρίχνεις στη μάχη ανθρώπους που έχουν ως ιδανικό την βοήθεια στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο και να τους χρησιμοποιείς σε δράσεις που μπορεί να έχουν βαριές επιπτώσεις στη ζωή τους, χωρίς να τους παρέχεις ως πολιτεία την ελαχίστη εξασφάλιση.
  Ακόμη και τους τρελούς η πολιτεία τους προστατεύει και προσπαθεί να τους θεραπεύσει.
  Είναι ξεκάθαρη η εκμετάλλευση της επιθυμίας για προσφορά. Αυτό όμως πρέπει να έχει και κάποια όρια.
  Δεκατέσσερα χρόνια δεν αφήνουν περιθώρια δικαιολογίας για την αμετροέπεια αυτή.
  Ο νέος νόμος του Φεβρουαρίου του 2014 δεν καταφέρνει σχεδόν τίποτα, παρά τις κάποιες προσπάθειες που κάνει, δεν θα μπορέσει να σταθεί.
  Κατά την άποψή μου, εάν δεν αλλαχτούν αρκετά άρθρα, θα δώσει θανάσιμο πλήγμα, σε κάθε προσπάθεια.
  Ίσως κάποιοι το αποζητούν.
  Αυτό όμως, μπορούμε να το συζητήσουμε σαν ένα άλλο ξεχωριστό θέμα.
  Δεν κινδυνολογώ, αλλά προβάλω την πραγματικότητα μέσα από απλά παραδείγματα και πραγματικά γεγονότα.

  Συμφωνούμε απόλυτα, στο θέμα της πρόληψης και των πυροφυλακίων και θέλω να ενημερώσω.

  Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι:
  Είναι γνωστό ότι πρωτοστατήσατε στο χώρο της πυροσβεστικής εκπαίδευσης εθελοντών στο άρτια οργανωμένο και αξιοζήλευτο εκπαιδευτικό κέντρο στα Ριζώματα.

  Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

  Σχετικά με την προσπάθεια που αναφέρεστε που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη ( Με χρήση πυξίδας κ.τ.λ. ). Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή η εκπαίδευση, γινόταν από το 2003 στα Ριζώματα και μάλιστα, ο τρόπος αυτός, περιγράφεται, στο εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο του ΕΣΕΠΑ για τη Δασοπυρόσβεση εκτενέστατα.
  Πρόληψη και Αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών (360 Σελίδες ) έκδοση 2007. Έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και Γερμανικά ενώ έχει δοθεί άδεια σε Ιταλικά ( Ιταλικό Τιρόλο και άλλους φορείς για χρήση και μετάφραση κ.τ.λ.).

  Έχω την άποψη, ότι η χρήση απλής πυξίδας, μπορεί να δώσει μεγάλη απόκλιση και για το λόγο αυτό, στη διεθνή πρακτική, χρησιμοποιείται μια απλή κατασκευή με σκόπευτρο και μοιρογνωμόνιο. (Υπάρχει φωτογραφία στο εκπαιδευτικό μας εγχειρίδιο )

  Εδώ θα ήθελα να προτείνω, να συμπεριληφθεί στην εκπαίδευση, η χρήση Ασυρμάτου, εάν δεν γίνετε.
  Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω, την εξαιρετική δουλειά του Γιάννη Ρέτσιου, σχετικά με το αντικείμενο των επικοινωνιών και οφείλω, να ενημερώσω, ότι κατόπιν αδείας του, το κεφάλαιο περί χρήσης ασυρμάτων στο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. είναι δικό του και τον ευχαριστώ θερμά .

  Σε γενικές γραμμές δεν υφίστανται διαφορές απόψεων στο θέμα του εθελοντισμού, αλλά επιλογές.
  Συμφωνούμε απόλυτα, ότι ο Εθελοντής πράττει συνειδητά το καθήκον του, αλλά οφείλει και συνειδητά , να προστατεύει την οικογένειά του και την προσωπικότητά του από κακοτοπιές.

  Εμείς που έχουμε την ατυχία – τύχη να γνωρίζουμε την κατάσταση και κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε και Ηθικοί Αυτουργοί, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε.
  Ο νέος Νόμος μεταξύ άλλων λέει:
  Για την καταλληλότητα των εθελοντών την ευθύνη την έχουν τα Δ.Σ. των Οργανώσεων .

  Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι ο Εθελοντής Διάσωσης η Πυρόσβεσης, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ, να βασίζει τις ενέργειές του στην τύχη.
  Όταν αφήνεις κάτι στην τύχη στο αντικείμενό μας, εισπράττεις Θύματα και για αυτό το λόγο, ας είμαστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ και επιφυλακτικοί .

  Και μια ερώτηση: Γιατί σε κανένα Δελτίο Τύπου του Π.Σ. περί κατάσβεσης πυρκαγιάς κ.τ.λ. δεν αναφέρετε τουλάχιστον για την Αθήνα, το τελευταίο 45ήμερο τίποτα για τη συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ τους είδαμε και στις Τηλεοράσεις και παντού ;

  Τι μήνυμα είναι αυτό ;
  Προσωπικά, θα ήθελα να ενστερνιστώ την άποψή σας, ότι όλα θα πάνε καλά.
  Πολύ φοβάμαι όμως, ότι σύμφωνα με κάποιες Διαδόσεις και Φήμες που ακούγονται, όλα θα πάνε καλά για τον ιδιώτη, που θα αναλάβει το Πυροσβεστικό Έργο της επαρχίας σε πρώτη Φάση.

  Συνάδελφοι, υπάρχει η πολυεθνική εταιρία που είναι σε 48 κράτη και έχει αναλάβει κομμάτια ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ την ξέρετε ;
  ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΔΟΥΛΙΕΣ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ.
  Σουτ μη μας ακούσουν και οι ΘΕΣΜΟΙ…
  Η δοκιμή έγινε με τυχαία δειγματοληψία ;
  Φήμες και πάλι και δεν ξέρω τι να πιστέψω .
  Βρήκε άραγε συνεργάτη στην Ελλάδα η εταιρία, θα έρθει; η κανονίστηκε το πακέτο αλλιώς…;

  Κατά τα άλλα, οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ… (Κακό πράμα ο ιδιώτης εθελοντής στην Ελλάδα. Θέλουμε ΙΔΙΩΤΗ- ΙΔΙΩΤΗ. ΟΧΙ Εθελοντή, είμαστε περήφανοι, θέλουμε να πληρώσουμε όχι αμάκες, ΑΜΕΕΕΕ όπως λένε και στην Αθήνα.)

  Έγινε όμως και η δοκιμή:
  Πάρνηθα 410.000 Ευρώ τα σκάσαν για φέτος, σε ιδιώτη για την ΠΥΡΟΦΥΛΑΞΗ .
  Διαγωνισμός έγινε ;
  Ποιός είναι ο ιδιώτης ;
  Θα μας πεί κανείς ;
  Που στην Αθήνα ;
  Με τους χιλιάδες Εθελοντές… Κατάλαβες φίλε Επιπυραγέ ;
  Κάτσε χωρίς λάστιχα στα αυτοκίνητα και βγες στη γύρα και ζητιάνεψε ….
  Έγινε και ερώτηση στη Βουλή για τα 410 χινόπουλα… Απάντηση ;
  Η σιωπή των αμνών…

  Με Εκτίμηση και πολύ καλή προαίρεση.
  Νίκος Σαχινίδης

 4.  

  Ως απάντηση στο σχόλιο του κ. Ν. Σαχινίδη ο ΕΔΑΣΑ (www.edasa.gr) θέλει να επισημάνει τα εξής:

  1. Δεν γνωρίζουμε ποιος ιδιώτης πήρε (αν πήρε) 410.000 Ευρώ για την πυροφύλαξη της Πάρνηθας. Εμείς πάντως κατά την καθημερινή μας παρουσία στην Πάρνηθα σε πυροφυλάκια και περιπολίες, δεν αντιληφθήκαμε κανέναν ιδιώτη να έχει αναλάβει την πυροφύλαξη της Πάρνηθας επ’ αμοιβή. Ο κ. Σαχινίδης ας μιλήσει με ονόματα για να ενημερωθούμε και οι υπόλοιποι.

  2. Έστω και αν αληθεύει η καταγγελία (δηλ. αν κάποιος ιδιώτης πράγματι απέσπασε το παραπάνω ποσό για την πυροφύλαξη της Πάρνηθας), αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν να αποκαλεί κορόιδα τους εθελοντές. Όσοι προσφέρουμε από το υστέρημα χρόνου και χρημάτων μας για να προστατέψουμε εθελοντικά το περιβάλλον που αγαπάμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ανεξαρτήτως τι κάνουν κάποιοι άλλοι. Τα δικά μας κίνητρα είναι γνωστά και διάφανα, και δεν αλλάζουν επειδή ίσως κάποιοι άλλοι απομυζούν το δημόσιο χρήμα. Εμάς μας ικανοποιεί αυτό που κάνουμε εθελοντικά, γνωρίζουμε τι προσφέρουμε και έχουμε κερδίσει την αναγνώριση όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων – ως εκ τούτου δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας αποκαλεί κορόιδα.

  3. Σε σχέση με τα ζητήματα νομικών ευθυνών, ασφάλισης των εθελοντών κλπ καλό είναι να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Ο νόμος (άρθρο 14Ι του ν. 3013/2002 όπως προστέθηκε με το άρθρο 118 του ν. 4249/2014) προβλέπει ρητώς την ασφάλιση των εθελοντών και ιδρύει αξίωση των εθελοντών σε ασφαλιστική κάλυψη, εν ανάγκη διεκδικήσιμη δικαστικώς ακόμη και πριν την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κλπ. Επιπλέον, από την αναφορά του κ. Σαχινίδη στην ποινική καταδίκη του πυροφύλακα για την πυρκαγιά της Ηλείας το 2007 λείπει (εκ παραδρομής ελπίζουμε) το κρίσιμο στοιχείο ότι ο εν λόγω πυροφύλακας δεν ήταν εθελοντής αλλά αμειβόμενος εποχικός πυροσβέστης, ιδιότητα που συνεπάγεται διαφορετικές ποινικές ευθύνες.

  4. Η αυξανόμενη προσέλευση πολιτών στις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας είναι ένα φαινόμενο ελπιδοφόρο και υγιές. Δεν ενισχύει μόνο το σύστημα πυροπροστασίας, αλλά επιπλέον προάγει το εθελοντικό πνεύμα και την κοινωνική συνοχή σε μια δύσκολη εποχή. Όποιος λοιπόν απογοητεύει, απαξιώνει ή τρομοκρατεί τους εθελοντές, εν τέλει τους αποτρέπει από την εθελοντική δράση και προξενεί εύλογα ερωτήματα ως προς τα κίνητρά του. Εμείς θα μπορούσαμε να τα εικάσουμε, αλλά θα ήταν ανάξιο της ιστορίας του ΕΔΑΣΑ να εμπλακούμε σε διαμάχες τέτοιου είδους.

  5. Ο ΕΔΑΣΑ ευχαριστεί όλους τους πολίτες που στήριξαν και φέτος με τη συμμετοχή τους τις εθελοντικές πυροφυλάξεις που διοργανώνει στην Πάρνηθα, και τους υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.