Άγνωστο (;) Θέμα Διάσωσης Σύνδρομο Καταπλάκωσης

 

 
Το παρόν δεν είναι ιατρικά τεκμηριωμένο άρθρο. Είναι απλά μία προσπάθεια πληροφόρησης με στόχο κυρίως να καταλάβουμε το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε, χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. (Φουσκωτοί ψευδό-διασώστες στην άκρη παρακαλώ).
Το 1941 είναι η χρονιά που το Λονδίνο υφίσταται μεγάλους βομβαρδισμούς, ο Eric George Lapthorne Bywaters, Άγγλος ιατρός – ρευματολόγος (1910 – 2003) λόγω ιδιότητος παρατηρεί αναλύει και τελικώς η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το Bywater’s syndrome ή σύνδρομο καταπλάκωσης θα το συναντήσετε και σαν «crash syndrome» (Σεισμοί Μεσσίνας – Ιταλία 1909)

Μαλακά μόρια τι είναι; Ως μαλακά μόρια χαρακτηρίζονται το δέρμα, το υποδόριο, οι μύες και απονευρώσεις.
Στον πολυτραυματία οι ιστοί αυτοί μπορεί να έχουν υποστεί κακώσεις αναλόγως του τραυματικού μηχανισμού. Είναι δυνατό να υπάρχουν εκτεταμένες θλάσεις, ανοικτά τραύματα, έλλειμμα ιστών σε συνδυασμό με κακώσεις των οστών ακόμα και εγκαύματα.

Μεταξύ άλλων καταστάσεων μπορούν να παρουσιαστούν και δύο σύνδρομα: το «Σύνδρομο Διαμερίσματος» και το «Σύνδρομο Καταπλάκωσης», οι συνέπειες των οποίων δεν είναι συμβατές με τη ζωή.


Σύνδρομο Διαμερίσματος: Η κατάσταση κατά την οποία η αύξηση της πίεσης σε τμήμα του σώματος επηρεάζει αρνητικά την τοπική κυκλοφορία με αποτέλεσμα ισχαιμία (κακή αιμάτωση) των ιστών που περιέχονται σε αυτό. Τμήματα του σώματος που μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο διαμερίσματος είναι : τα άκρα, η ενδοκράνια κοιλότητα, η κοιλότητα της κοιλίας και η θωρακική κοιλότητα (Δεν μένει και τίποτα απέξω). Ψάξτε το θέμα διότι παρουσιάζεται συχνά στη καθημερινή ζωή και απλά το αγνοούμε.

Σύνδρομο Καταπλάκωσης: Πρόκειται για σοβαρή συστηματική εκδήλωση κακώσεως των σκελετικών μυών λόγω παρατεταμένης συμπίεσής τους. Το σύνδρομο αυτό παρουσιάζεται συνήθως μετά από σεισμούς, εκρήξεις, κατάρρευση κτιρίων με παρατεταμένη (>6 ώρες) καταπλάκωση του θύματος αλλά μπορεί να συμβεί και μετά από εργατικά και τροχαία ατυχήματα. Παθοφυσιολογικά η μυϊκή βλάβη οφείλεται σε μηχανισμό «διακοπής» της κυκλοφορίας του αίματος και επαναιμάτωσης όταν ελευθερώνεται το καταπλακωμένο μέλος.

Σημείωση: Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι η συστηματική ενημέρωση – εκπαίδευση του κοινού (ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ από τα σχολεία) και η εκπαίδευση μόνιμου και εθελοντικού προσωπικού πέραν της οργάνωσης της συνεργασίας υπό ενιαία διοίκηση είναι ουσιώδης για τις χρυσές 6 ώρες.

Παραθέτω την προνοσοκομειακή αντιμετώπιση ΟΧΙ για να την εκτελέσετε αλλά για να αντιληφθείτε το σοβαρό του θέματος:

1. Εφαρμόζονται οι αρχές ATLS (Advance Trauma and Life Support)

2. Προτεραιότητα στις απειλητικές για τη ζωή κακώσεις.

3. Η εντατική ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας.

4. Φλεβική γραμμή πριν την απελευθέρωση του μέλους.

5. Στους ενήλικες χορήγηση φυσιολογικού ορού κατά τη διάρκεια του απεγκλωβισμού.

συνεχίζω ΠΡΟΛΗΨΗ για την αποφυγή του συνδρόμου:

1. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του τραυματία σε κίνδυνο για σύνδρομο καταπλάκωσης ελαττώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.

2. Η επαρκής ενυδάτωση ελαττώνει τον κίνδυνο Ολικής Νεφρικής Ανεπάρκειας.

3. Ο ακρωτηριασμός σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του συνδρόμου.

Στον πολυτραυματία παράλληλα παρουσιάζονται και διάφορες λοιμώξεις διότι υπάρχουν ανοικτές πληγές και εξαιτίας αυτών των λοιμώξεων ένα ποσοστό 20% καταλήγει ακόμα και αν υπάρξει έγκαιρη τριτοβάθμια υποστήριξη… διότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος σήψης.

Σήψη: Η κατάσταση της σήψης και της αποσύνθεσης είναι μία δυνητικά θανατηφόρος πάθησης όπου ολόκληρο το σώμα βρίσκεται σε φλεγμονώδη κατάσταση και ιατρικά ονομάζεται “systemic inflammatory response syndrome” ή “SIRS”.
Η μόλυνση με την είσοδο στο αίμα μικροοργανισμών (βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα, μύκητες) είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που απειλεί τη ζωή του ασθενούς.
Στη σήψη η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή διότι λόγω της μόλυνσης δημιουργείται μια έντονη, συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού.

Στη σήψη εκδηλώνονται οι ισχυρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή των μηχανισμών άμυνας εναντίον των μικροβίων που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος διάφορες ουσίες που προκαλούν μια γενικευμένη φλεγμονή.
Στη κατάσταση αυτή υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που βάζουν σε κατάσταση συναγερμού ένα εκπαιδευμένο άτομο για να καλέσει σε βοήθεια όπως:

 • 1. Υποθερμία με θερμοκρασία σώματος κάτω από 360 C.
 • 2. Υπερθερμία με θερμοκρασία σώματος άνω των 380 C.
 • 3. Ταχυκαρδία με άνω των 100 κτύπων της καρδίας ανά λεπτό.
 • 4. Ταχύπνοια με αναπνοές άνω των 20 ανά λεπτό.

  Τέλος οφείλω να σημειώσω ότι λόγω μη εκπαίδευσης και άγνοιας των ανωτέρω έχουν υπάρξει μόνιμες αναπηρίες και χαθεί ζωές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμών μετά από σεισμούς, αλλά και δεν δίνεται η δέουσα προσοχή ούτε σε θεωρητικά ούτες σε πρακτικά σεμινάρια – εκπαιδεύσεις.

  Πηγή:

  Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.