Ο σταυρός της Μάλτας σύμβολο Πυροσβεστικής αξίας

 

12/1/2013

Ο σταυρός έχει οκτώ ακίδες συμβολίζοντας τους οκτώ μακαρισμούς της Επί του Όρους ομιλίας του Ιησού Χριστού. (Ματ. 5:3-10). Οι τέσσερις ακίδες που δείχνουν προς το κέντρο συμβολίζουν τέσσερις αρετές.


Ματθαίος 5: 3 – 10.

 • 3 Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.
 • 4 Μακάριοι είναι εκείνοι που πενθούν
 • 5 Μακάριοι είναι οι πράοι, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη
 • 6 Μακάριοι είναι αυτοί που κάνουν την πείνα. δίψα και μετά δικαιοσύνη
 • 7 Μακάριοι οι ελεήμονες:… για να λαμβάνουν έλεος
 • 8 Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία
 • 9 Μακάριοι οι ειρηνοποιοί:… για αυτά πρέπει να ονομάζεται τα παιδιά, του Θεού
 • 10 Μακάριοι είναι αυτοί που διώκονται για χάρη της δικαιοσύνης »

Τέσσερεις αρετές:

 • Σοφία
 • Δικαιοσύνη
 • Θάρρος
 • Μετριοφροσύνη

Σήμερα λίγο τροποποιημένο φέρεται υπερήφανα στο στήθος του προσωπικού πολλών πυροσβεστικών υπηρεσιώνΌταν μια θαρραλέα μονάδα σταυροφόρων γνωστών ως Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, πολέμησε τους Σαρακηνούς για την κατοχή των Αγίων Τόπων, αντιμετώπισε ένα όπλο άγνωστο στους ευρωπαίους πολεμιστές. Ήταν μια απλή, αλλά φρικτή συσκευή του πολέμου, προκαλούσε βασανιστικό πόνο και μαρτυρικό θάνατο στους γενναίους μαχητές του Σταυρού. Το όπλο ήταν Σαρακηνών ήταν φωτιά.

Οι σταυροφόροι προχωρώντας προς στα τοίχοι της πόλης, χτυπήθηκαν από βόμβες φτιαγμένες από γυαλί που περιείχαν νάφθα. Όταν γινόταν κορεσμένο από ατμούς το δοχείο με το εξαιρετικά εύφλεκτο υγρό, οι Σαρακηνοί το εκσφενδόνιζαν και σαν ένας φλεγόμενος πυρσός έπεφτε στους κόλπους των Ιπποτών. Εκατοντάδες Ιππότες κάηκαν ζωντανοί, άλλοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν τους αδελφούς τους από τον επώδυνο και φλογερό θάνατο.

Έτσι, αυτοί οι άνδρες αυτοί έγιναν οι πρώτοι πυροσβέστες – διασώστες και οι πρώτοι από μια μακρά λίστα γενναίων πυροσβεστών. Οι ηρωικές προσπάθειές τους αναγνωρίστηκαν από τους ανά τους αιώνες συναδέλφους τους «σταυροφόρους – πυροσβέστες» που απονέμουν το Σταυρό της Μάλτας σαν ένδειξη τιμής παρόμοια με τη σημερινή φθορά ενός πυροσβέστη.

Οι Ιωαννίτες Ιππότες, γνωστοί και ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ της Ρόδου και της Μάλτας, Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, Οσπιταλιέροι και Ιππότες της Μάλτας, (Γαλλικά Ordre Des Hospitaliers), είναι Ιπποτικό Τάγμα, που ξεκίνησε ως Αμαλφικό(*) νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ το 1080 για να παρέχει φροντίδα στους φτωχούς, άρρωστους ή τραυματισμένους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Μετά τη Χριστιανική εκστρατεία στην Ιερουσαλήμ το 1099, κατά την πρώτη Σταυροφορία, έγινε θρησκευτικό και πολεμικό τάγμα με δική του διοίκηση αναλαμβάνοντας την προστασία των Αγίων Τόπων. Μετά την ήττα και την εκδίωξη των Χριστιανικών δυνάμεων, το τάγμα συνέχισε τη δράση του αρχικά στη Ρόδο και μετέπειτα στη Μάλτα.

Όταν ο Ναπολέων κατέλαβε τη Μάλτα το 1798, οι Ιωαννίτες έπαψαν να έχουν εδάφη υπό την κατοχή τους και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας.

*Το Αμάλφι (ιταλικά: Amalfi) είναι πόλη και δήμος της Ιταλίας, στην περιφέρεια της Καμπανίας, στην επαρχία του Σαλέρνο. Βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Τυρρηνικής θάλασσας. Η “ακτή του Αμάλφι” έχει χαρακτηριστεί από το 1997 από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Αμάλφι αναφέρεται για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα ως μια σημαντική ναυτική δύναμη, γνωστή για το εμπόριο δημητριακών, αλατιού, ξυλείας αλλά και το δουλεμπόριο. Σημαντικός εμπορικός εταίρος εκείνη την περίοδο ήταν το Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ιδιαίτερα με το εμπόριο του μεταξιού που μέσω του Αμάλφι έφτανε από την Ανατολή στη Δύση. Οι έμποροι του Αμάλφι εξάλλου ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον χρυσό για την απόκτηση γης, όταν στην υπόλοιπη Ιταλία ως εκείνη την περίοδο υπήρχε ακόμα η ανταλλαγή ειδών ως μέσο συναλλαγής. Κατά τον 8ο και 9ο αιώνα ουσιαστικά κυριαρχούσε στη Μεσόγειο και στο εμπόριο με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όταν ακόμα η Βενετία έκανε τα πρώτα βήματα ανάπτυξης. Το 848 ο στόλος του Αμάλφι συμμετείχε στην εκστρατεία του Πάπα Λέοντα Δ’, εναντίον των Σαρακηνών.

Πηγή: http://www.nyc.gov
Πηγή: http://el.wikipedia.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.