Αξιολόγηση γυαλιών προστασίας… ποιο να διαλέξω;

 

24/2/2013

Την ύψιστη σημασία της σωματικής μας ακεραιότητας σε ένα συμβάν, την γνωρίζουμε όλοι, και πόσο μάλλον την αποφυγή τραυματισμού των ματιών μας. Σε αυτό το άρθρο θα συγκρίνω κάποια μοντέλα γυαλιών προστασίας που χρησιμοποιούν φίλοι συνάδελφοι μου, απέναντι στα νέα γυαλιά της MSA, τα ALTIMETER CLEAR LENSES. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ιωάννη Πολυανίδη και την ΝΕΟΜΕD, που μου παραχώρησε τα γυαλιά της MSA, για να μπορέσω να διεκπεραιώσω τη σύγκριση.
Στην δοκιμή και σύγκριση που έκανα είχα στα χέρια μου τα εξής γυαλιά προστασίας : MSA ALTIMETER με διάφανο φακό, τα 5.11 TACTICAL RAID με σκούρο και διάφανο φακό, τα OREGON με διάφανο φακό (θυγατρική της HUQSVARNA) και ένα μοντέλο εμπορίου με διάφανο φακό αγνώστων στοιχείων.

Η δοκιμή κράτησε αρκετές μέρες και κατόπιν συλλογής πληροφοριών από τους φίλους συναδέλφους μου, πέρασα στο κομμάτι των προσωπικών εμπειριών. Με κριτήρια όσον αφορά δασικό, αστικό συμβάν, άνεση, ευχρηστία και τιμή προσπάθησα να βγάλω τα κάτωθι συμπεράσματα. Να τονίσω πως το συγκεκριμένο ενυπόγραφο άρθρο περιέχει καθαρά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις.
Ας πάρουμε όμως τα προϊόντα ένα ένα να τα παρουσιάσουμε.

5.11 TACTICAL RAID ( τιμή 90,00 €)

Tο μοντέλο αυτό περιλαμβάνει 3 φακούς, διάφανο, κίτρινο, και σκούρο. Και οι 3 είναι μέσα στα πρότυπα ασφαλείας ANSI Z87.1-2003 και EN 166 καθώς προσφέρουν 100 % προστασία UVA –UVB. Ο σκελετός είναι ανοικτού τύπου, μαύρος ματ, κατασκευασμένο με μαλακά υλικά, με ενιαίο φακό και με 2 λεπτούς βραχίονες. Έχει αντιχαρακτική επίστρωση με αντοχή και στις ρωγμές. Συνοδεύονται από θήκη μεταφοράς Slick Stick, θήκη καθαρισμού και ιμάντα συγκράτησης.

Είναι ειδικά κατασκευασμένο για στρατιωτικού και σκοπευτικού τύπου δραστηριότητες, μιας και η συγκεκριμένη εταιρία ασχολείται κυρίως με αυτούς τους χώρους. Η αντοχή του είναι ιδιαίτερα μεγάλη μιας και σε επίσημες δοκιμές, μπορεί και δέχεται από μικρή απόσταση βολή από λειόκαννη καραμπίνα και θραύσματα από οβίδα ή από διάφορα άλλα μέταλλα και αντικείμενα. Θα μου πείτε, αν είναι να σε πυροβολήσει κάποιος ή να σου πετάξει χειροβομβίδα, το γυαλί σε μάρανε αν θα επιζήσει? Είναι πάντως μια αίσθηση σιγουριάς για τους αμερικάνους στρατιώτες στην Μέση Ανατολή και για τους χιλιάδες αθλητές σκοπευτές ανά τον κόσμο. Και σίγουρα αποδεικνύει πόσο σοβαρά παίρνουν το θέμα προστασίας των ματιών τους.

Σίγουρα λοιπόν πρόκειται για ένα γυαλί πολύ καλό, με 3 φακούς να αλλάζουν, με τον ίδιο σκελετό πάντα, και δοκιμάζοντας και τους τρείς, δεν παρατηρείς καμία παραμόρφωση ή έλλειψη οπτικής γωνίας. Διαθέτει ενιαίο σώμα φακού δίχως χώρισμα στη μέση του σκελετού. Ανθεκτικό στις γρατζουνιές και σε πεσίματα σε σκληρό έδαφος και επίσης δεν σε κουράζει μετά από πολύωρη χρήση είτε στους βραχίονες ( πίσω από τα αυτιά) είτε στη μύτη μιας και η γέφυρα του σκελετού είναι αποσπώμενη και από μαλακό ελαστικό. Καλύπτει περιμετρικά ολόκληρη την περιοχή των οφθαλμών μέχρι και 4 εκατοστά πιο έξω από την κόχη των οφθαλμών δεξιά και αριστερά. (σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος του κρανίου κάθε φορά).

Ξεκούραστος και διαυγής θα έλεγα ο σκούρος φακός στον ήλιο (UV ) και το φοράς άνετα σαν γυαλί ηλίου καθημερινά και επίσης τα εύσημα παίρνει και την νύχτα ο κίτρινος φακός κυρίως στην οδήγηση. Θα το κρατούσα λοιπόν σαν ένα γυαλί καθαρά ηλίου και σκοποβολής.
Στον δικό μας τομέα της διάσωσης και της πυρόσβεσης δεν θα έλεγα ότι με κάλυψε αρκετά. Είναι χρονοβόρο και σπαστικό θα έλεγα να αλλάζεις φακούς ανάλογα την χρήση που θέλεις και φανταστείτε τι μπινελίκια ρίχνεις όταν βιάζεσαι και ο σκελετός είναι σκληρός και δεν ξεκουμπώνει εύκολα ο φακός. Και συνάμα θα πρέπει να φέρεις μαζί σου τη θήκη με τους υπόλοιπους φακούς συνέχεια. Όσον αφορά καπνό και απώλειες αερίων επικίνδυνων για τα μάτια, καμία προστασία πλευρική.

Είναι ένα γυαλί όπως όλα του εμπορίου που απλά εφάπτεται στη μύτη. Σε καταστάσεις αιώρησης και γενικής φύσεως συμβάντος που πρέπει να εργαστείς αναποδογυρισμένος, αν δεν έχεις βάλει τον ιμάντα συγκράτησης των βραχιόνων, από τον ιδρώτα αρχίζουν και γλυστράνε από τα αυτιά και είσαι σε μια διαδικασία να τα σπρώχνεις συνέχεια προς τη μύτη. Θα μου πείτε εντάξει, βάλε το διάφανο φακό και άστα, αλλά 90 € για ένα γυαλί προστασίας που με καλύπτει μόνο σε μετωπική προστασία από θραύσματα, δεν θα τα έδινα.

ΓΥΑΛΙ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΕΜΠΟΡΊΟΥ ΝΟ ΝΑΜΕ ( Τιμή 5,00 €)

Σε αυτή τη κατηγορία γυαλιού προστασίας, δεν μπορώ να πω και πολλά. Πρόκειται για μια αγορά γυαλιού που ονοματίζεται προστασίας, άνευ προδιαγραφών και εταιρίας. Φέρει μια ονομασία SOFT POINT αλλά βάζω στοίχημα πως το ίδιο προιόν θα υπάρχει στο εμπόριο και με δεκάδες άλλα ονόματα.
Φέρει σκελετό ανοικτού τύπου, με διάφανο φακό, λεπτούς βραχίονες, κατασκευασμένο από μαλακά υλικά και μία άκομψη γέφυρα ρινικής στήριξης που καταλήγει σε καρφάκια πλαστικά.

Ο φακός μπορώ να πω όμως ότι είναι ευκρινής, ενιαίου τύπου και καλύπτει τις κόχες των οφθαλμών μέχρι και 4 εκατοστά (ανάλογα το μέγεθος του κρανίου).
Στην πολύωρη χρήση δεν είναι κουραστικό και οι βραχίονες είναι λεπτοί με υποτυπώδη μαξιλαράκια στο σημείο των αυτιών. Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ ελαφρύ γυαλί, με ένα φακό, δίχως περιφερειακά και θήκη, που μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύ ήπιες μορφές μέτρων ασφαλείας.

Σαν φακός είναι ευάλωτος στις γρατζουνιές , ο σκελετός αν τον πιέσεις στραβώνει εύκολα και δεν επανέρχεται, και σε περιπτώσεις διάσωσης και πυρόσβεσης δεν είναι και ότι καλύτερο. Φέρεται όπως ένα κλασσικό γυαλί που εφάπτεται στη μύτη, και όπως το 5.11 με τον ιδρώτα αρχίζει και γλυστράει.
Σε περίπτωση δυνατού χτυπήματος, πχ σε κάποιο αστικό συμβάν, τα καρφάκια της γέφυρας της μύτης μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, ενώ δίχως να υπάρχουν στοιχεία πιστότητας και κατασκευαστικής αντοχής , δεν θα έλεγα ότι είναι σίγουρης προφύλαξης από κάποιο εκτινασσόμενο υλικό προς τα μάτια μας.

Κατ’εμέ ένα γυαλί προστασίας φθηνό, για απλές οικιακές δουλειές, δεν θα το συνιστούσα ούτε σε εργασιακό χώρο.

OREGON CLEAR LENSES (Τιμή 10,00 €)

Σε αυτό το γυαλί προστασίας περίμενα εξ’αρχής κάτι περισσότερο μιας και η εταιρία αυτή είναι θυγατρική της HUQSVARNA, και είπα αφού το δίνει μια μεγάλη εταιρία, θα πληρεί κάποιες προϋποθέσεις. Ας τα πάρουμε αναλυτικά.
Κατασκευασμένο από πολυανθρακικά μονομπλόκ, διαθέτει διάφανο φακό, και φέρει βραχιόνες τύπου σπάτουλας εύκαμπτους. Διαθέτει γέφυρα μύτης πολυανθρακική ενσωματωμένη και κάλυμμα πολυανθρακικό πλευρικής προστασίας.

Σαν γυαλί είναι ελαφρύ, κατασκευασμένο από σκληρό υλικό, με ενιαίου τύπου φακό, ενώ οι βραχίονες αυξομειώνονται κατά μήκος και αγκαλιάζουν στο τελείωμά τους τα αυτιά. Επίσης στο τελείωμα υπάρχουν και μικρές οπές για να περαστεί ίσως ένα κορδόνι γυαλιών. Στα πλαϊνά υπάρχει πλήρης κάλυψη των οφθαλμών που είναι κατ’εμέ πολύ βασικό ενώ η μια καμπυλοειδής σχεδίαση του φακού δεν κουράζει. Σε συμβάντα του δικού μας χώρου και αναποδογυρισμένος να είσαι δεν φεύγουν από την θέση τους.

Ναι μεν σκληρό γυαλί αλλά πολύ ευαίσθητο σε γρατζουνιές, και επίσης αν “παίξεις” μερικές φορές του βραχίονες εμπρός πίσω, σου μένουν στο χέρι στο τέλος. Οι βάσεις στήριξης των βραχιόνων κουμπώνουν με απλά πλαστικά clips, που με μια απότομη κίνηση φεύγουν από τις πλαϊνές τρύπες και ενδέχεται αν σπάσουν τα clips να μην ξανακουμπώσουν.

Γενικά σου δίνει μια αίσθηση ψεύτικου γυαλιού αλλά για εργασίες κήπου, κοπών μετάλλων, συγκολλήσεων και άλλων, θα σε καλύψει. Απλά δεν θέλει ζορίσματα και πέταμα από δω και από κει. Έρχεται στην τιμή των 10,00 €, μια πολύ καλή και λογική τιμή.

MSA ALTIMETER CLEAR LENSES (Τιμή 22,50 €)

Στο γυαλί προστασίας της MSA βρήκα πιο πολλά στοιχεία κατασκευής και προδιαγραφών και θα τα παραθέσω πιο κάτω. Η δοκιμή μου έγινε με βάση το διάφανο φακό ενώ κυκλοφορεί και με σκούρο.

 • Πιστοποιημένα κατά CE και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές EN 166, EN 170 και 172.
 • Σύμφωνα με τα πρότυπα κλάσης 2C-1,2 MSA 1 FT CE
 • Hybrid Design : Η δυνατότητα της άμεσης αντικατάστασης των βραχιόνιων με λάστιχο, επιτρέπει τη χρήση του Altimeter ώς κλασσικό γυαλί ασφαλείας ή ώς μάσκα προστασίας, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη.
 • Αnti-scratch : Η ειδική επεξεργασία Αnti-scratch προστατεύει απο τους φακούς απο γρατζουνιές. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η διάρκεια ζωής του προϊόντος και μειώνεται το κόστος για την ασφάλεια του εργαζομένου.
 • Αnti-Fog : Η ειδική επεξεργασία Αnti-fog προστατεύει τους φακούς απο θάμπωμα ακόμα και σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία. Η διασφάλιση καθαρής όρασης είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην αποφυγή ατυχημάτων. Δεκαοχτώ ειδικές οπές αερισμού, φροντίζουν για την αποτροπή θαμπώματος των κρυστάλλων.
 • Αnti-static : Η αντιστατική επεξεργασία δεν επιτρέπει τη σκόνη να “κάθεται” επάνω στους φακούς και διασφαλίζει την καθαρή όραση χωρίς να απαιτείται ο συνεχής καθαρισμός των γυαλιών.
 • Αnti-UV : Τα γυαλιά της MSA χαρακτηρίζονται από την απόλυτη προστασία (99.9%) που προσφέρουν έναντι στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία που μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει τα μάτια.
 • Angle Position Ratchet: Η ειδική κατασκευή των γυαλιών επιτρέπει στο χρήστη να δώσει την επιθυμητή κλίση στο σύστημα στερέωσης έτσι ώστε να επιτύχει την άριστη εφαρμογή των γυαλιών επάνω στο πρόσωπο.

  Τα προσφερόμενα γυαλιά ασφαλείας Altimeter συνοδεύονται από :

 • Ρυθμιζόμενους Βραχίονες
 • Ελαστικός ιμάντας στερέωσης για χρήση ως μάσκα.

  Στην πράξη ,πρόκειται για ένα ελαφρύ γυαλί προστασίας, κατασκευασμένο από μαλακά υλικά, με ενιαίου τύπου φακό, ο οποίος είναι ευκρινής. Ο ελαστικός σκελετός που παρέχει πλευρική προστασία των οφθαλμών μπορεί να αφαιρεθεί και να μείνει ένα απλό γυαλί μιας και στον φακό επάνω υφίσταται γέφυρα μύτης. Στο φακό επάνω κουμπώνουν με clips οι βάσεις των βραχιόνων οι οποίοι αυξομειώνονται κατά μήκος .
  Το τελείωμά τους είναι κατασκευασμένο από μαλακά υλικά . Στις ίδιες βάσεις των βραχίονων, μπορείς να ξεκουμπώσεις εύκολα τους βραχίονες και να τοποθετήσεις ελαστικό ιμάντα και το γυαλί μεταμορφώνεται σε μάσκα.

  Όντως όσο και αν ιδρώσεις το γυαλί δεν θολώνει, φέροντας φυσικά το ελαστικό περικάλυμμα του φακού. Προστατεύει και στα πλαϊνά τους οφθαλμούς σε μεγάλο βαθμό και σου εμπνέει μια εμπιστοσύνη. Όταν φέρεις τους βραχίονες μη περιμένεις και 100% να εφάπτεται τελείως στο δέρμα σου, αφήνει ένα ελάχιστο, αλλά εκεί που βεντουζάρει τελείως είναι όταν βάζεις τον ελαστικό ιμάντα. Η αποσυναρμολόγηση από βραχίονα σε ιμάντα είναι παιχνίδι, και μπορείς κάλλιστα αντι για μάσκα σε δασικό κράνος να φέρεις αυτά. Είναι πιο ελαφριά σε σχέση με μια μάσκα πάνω σε ένα F2.

  Προσπάθησα να χαλάσω τους βραχίονες που αυξομειώνονται κατά μήκος αλλά τίποτα, έμειναν στην θέση τους. Αυτό που λίγο υστερεί είναι η βάση των clips των βραχίονων που μπορούν εύκολα να σπάσουν τα δοντάκια τους.

  Όταν φοράς το ελαστικό περικάλυμμα τον ενιαίο φακό τον χωρίζει στα 2 ένας υμένας και κάπως αυτό σε ξενίζει, αλλά μετά από κάποια δευτερόλεπτα δεν σε κουράζει καθόλου, ήδη τώρα που συντάσσω το άρθρο τα φορώ και δεν με προβλημάτισαν καθόλου.

  Σε συνθήκες του χώρου μας, θεωρώ ότι καλύπτει υπέρ του δέοντος τις ανάγκες μας, τόσο σε δασικό όσο και σε αστικό. Είδα και έπαθα να το χαράξω, είναι πολύ ανθεκτικό, και αν τινάξεις στάχτη τσιγάρου επάνω στο φακό , με ένα απλό τίναγμα φεύγει αμέσως. Ως είπα δεν θολώνει καθόλου και μετά από πολύ ώρα εργασίας. Μου έκανε επίσης εντύπωση πως και μετά από πολλές πτώσεις δεν παρατήρησα κανένα στράβωμα στο σκελετό.

  Στην έκδοση με το σκούρο φακό φαντάζομαι ότι θα είναι ιδανικό για ομίχλη.
  Σαν επίλογο θα έλεγα πως το OREGON και το no name του εμπορίου δεν θα τα έπαιρνα ποτέ για επιχειρησιακό σκοπό. Φθηνά και απλά γυαλιά προστασίας για ήπιες οικιακές και κήπου εργασίες.

  Το RAID της 5.11 είναι ένα καταπληκτικό γυαλί που αξίζει στα 90,00 €, που για τέτοια τιμή θα το κρατούσα σαν γυαλί ηλίου για τη βόλτα μου παρά να το ταλαιπωρώ βάλε βγάλε φακούς και μετά να το κλαίς αν πάθει κάτι.

  Το ALTIMETER της ΜSA ότι λέει το τηρεί , και για την τιμή του στα 22,50 € είναι αγορά best value for money. Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους εύκολα και γρήγορα και είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε κατ’εμέ στην διάσωση και στην πυρόσβεση.

  Αξιολόγηση – Παρουσίαση για το Fire.gr, Μπανός Συμεών

 • 1 Comment

  1.  

   Γεια σας , κανετε πολυ ωραιες αναλυσεις και αρθρα . Σκεφτομαι να παρω τα msa altimeter clear . Εξακολοθει η γνωμη σας να ειναι θετικη , υπαρχει καποιο αλλο ανταγωνιστικο προιον με παρομοια χαρακτηριστικα και τιμη? Εψαξα λιγο τα χαρακτηριστικα του και ενω πολυ αναφερουν την πυροσβεση βλεπω οτι το υλικο του δεν αναφερεται ως πυριμαχο η πυραντοχο και μου εκανε εντυπωση . Ευχαριστω πολυ , συνεχιστε την καταπληκτικη δουλεια

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.