Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Ζηλανδίας

 

 
Νέα Ζηλανδία μια χώρα 17.519,1 χλμ ή κάπου 22 ώρες και 30 λεπτά με το αεροπλάνο μακριά από τη Ελλάδα και περίπου 2.000 χλμ μακριά από την Αυστραλία. Η χώρα του «Μακριού Λευκού Σύννεφου» (Αοτεαρόα στη γλώσσα των Μαορί, αυτόχθονες κάτοικοι). Περισσότερες πληροφορίες ξέρετε εσείς: http://el.wikipedia.org
Στη περιεκτική ιστοσελίδα της υπηρεσίας το πρώτο θέμα μάλιστα κινούμενο ώστε να τραβά την προσοχή «if your child is lighting fires we can help then stop» (εάν το παιδί σας ανάβει φωτιές μπορούσε να το βοηθήσουμε να σταματήσει), είναι η πρώτη φορά που το συναντώ σε ιστοσελίδα πυροσβεστικής υπηρεσίας τόσο τονισμένο το θέμα, στην Ελλάδα δε …

Πάμε όμως στη ιστορία της Υπηρεσίας, στη ιστοσελίδα της έχει κατανεμημένη την ιστορία σε δεκαετίες από το 1850 έως το 2000. Θα είμαι όσο πιο περιληπτικός γίνεται.

Δεκαετία του 1850
Στο Όκλαντ το 1854 δημιουργείται η πρώτη εθελοντική μονάδα πυρόσβεσης που γρήγορα την ενισχύουν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και οι Ασφαλιστικές εταιρείες. Στο Γουέλινγκτον πάλι λαμβάνεται απόφαση ώστε ο κάθε κάτοικος να έχει δύο κουβάδες με νερό με υποχρέωση να προστρέξει για βοήθεια. Μια χειροκίνητη αντλία αποκτά η αστυνομία.

Δεκαετία του 1860
Μετά από ζυμώσεις το 1860 υπάρχει πλέον ο πρώτος έμμισθος πυροσβέστης ο Έφορος Robertson.
Το 1865 αποκτάται η πρώτη ατμοκίνητη αντλία από την υπηρεσία του Dunedin
Το 1867 με δημοτικές αποφάσεις ορίζονται κανόνες πυρασφαλείας και επιθεωρητές εφαρμογής τους, αυτό δε το σύστημα κρατά μέχρι το 1900.
Το 1868 στο Christchurch δημιουργείται πλέον πυροσβεστική υπηρεσία με υποχρεωτική παρουσία των ανδρών μέσα σε σταθμό.

Δεκαετία του 1870
Το 1878 γίνονται σοβαρές προσπάθειες ένωσης των κατά τόπους υπηρεσιών ώστε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός με πρωτεργάτες τις υπηρεσίες των Christchurch, Dunedin, Mornington, Rangiora, Port Chalmers, Waimate, Lyttleton, Timaru.
Τέλος αποκτούν και την πρώτη σκάλα διαφυγής ύψους 49 ποδών.

Δεκαετία του 1880
Αποκτώνται 12 ηλεκτρικοί συναγερμοί δρόμου και αντικαθιστούν τις καμπάνες και τα παρατηρητήρια.

Δεκαετία του 1890
Το 1898 το ξενοδοχείο Royal Oak τη οδό Cuba καταστρέφεται από φωτιά με 2 νεκρούς, οι προσπάθειες της υπηρεσίας αποβαίνουν σωτήριες για πολλούς άλλους.

Δεκαετία του 1900
Το 1903 κάνει την εμφάνισή του το πρώτο αυτοκίνητο και είναι το καμάρι της υπηρεσίας και το 1906 αποκτώνται 3 ακόμη. Το 1906 υπογράφεται διάταγμα με τους απαραίτητους όρους πυρασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται και θεσπίζεται η θέση του επιθεωρητή της πυροσβεστικής.

Δεκαετία του 1910
Το σύστημα συναγερμού στους δρόμους αυτοματοποιείται και πλέον ο συναγερμός κτυπά σε μια κεντρική υπηρεσία η οποία στέλνει όχημα στη περιοχή, αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει για τα 50 επόμενα χρόνια σε μερικές δε πόλεις ακόμη και μέχρι τα τέλη της 10ετίας του 70.

Δεκαετία του 1920
Το 1926 οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αποκτούν τομέα δράσης και επίσημη χρηματοδότηση.

Δεκαετία του 1930
Ιδρύεται Πυροσβεστική Ακαδημία

Δεκαετία του 1940
Το Δεκέμβριο του 1942 ξεσπά φωτιά σε ψυχιατρείο με 37 θύματα. Αμέσως λαμβάνεται απόφαση να εγκατασταθούν συστήματα αυτόματου καταιονισμού σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Το 1947 ξεσπά φωτιά σε κατάστημα με 41 θύματα και πλέον τίθεται σοβαρά το θέμα της τυποποίησης του κανονισμού πυροπροστασίας και της εν γένει οργάνωσης διοίκησης και χρηματοδότησης. Δημιουργείται πλέον Εθνικό Συμβούλιο με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των Τοπικών αρχών, των Ασφαλιστικών εταιρειών, κλπ και ορίζουν τον Τ. Α. Varley ως τεχνικό σύμβουλο του συμβουλίου.

Δεκαετία του 1950
Το 1954 τίθενται οι βάσεις για ενιαίο εξοπλισμό και εκπαίδευση όλων των υπηρεσιών και το 1957 αρχίζει τη λειτουργία της πυροσβεστική σχολή υποχρεωτική τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους εθελοντές πυροσβέστες.
Το 1954 επίσης υπογράφεται με την τηλεφωνική εταιρεία πρωτόκολλο συνεργασίας και στις 29/11/1958 αρχίζει η δημιουργία κοινού αριθμού κλήσης το «111».

Δεκαετία του 1960
Το 1960, 7 ηλικιωμένες γυναίκες χάνουν τη ζωή του σε οίκο ευγηρίας και εξαιτίας του γεγονότος δημιουργείται ο κανονισμός πυρασφάλειας και εγκατάλειψης κτιρίων.

Δεκαετία του 1970
Το 1970 αρχίζει η χρήση αναπνευστικών συσκευών λόγω της αστικοποίησης.
Το 1973 διαρροή χημικών τραυματίζει 41 πυροσβέστες και απομακρύνει από τα σπίτια τους 600 άτομα με αποτέλεσμα η υπηρεσία να εξετάσει το θέμα και να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες.
Το 1974 – 75 δημιουργείται επιτροπή που παρακολουθεί τον χάρτη επικινδυνότητας ώστε να υπάρξουν πλέον τα ανάλογα μέτρα.

Δεκαετία του 1980
Μια δεκαετία με μεγάλες αλλαγές για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το 1984 λόγω χημικού συμβάντος στο οποίο τραυματίζονται 60 πυροσβέστες βελτιώνεται ο ατομικός εξοπλισμός και δημιουργείται ο θεσμός του Αξιωματικού Ασφαλείας Συμβάντος
Το 1985 ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής κάνει την εμφάνισή του.
Το 1989 εξαιτίας συμβάντος με θύματα σε οίκο ευγηρίας γίνονται υποχρεωτικοί οι ανιχνευτές καπνού και οι αυτόματοι καταιονιστήρες.

Δεκαετία του 1990
Η δεκαετία αυτή φέρνει πάλι αλλαγές. Η επιτροπή ελέγχου αποτελείται πλέον από έξω-πυροσβεστικούς παράγοντες υπό τον Υπουργό των Εσωτερικών, αλλά και θεσπίζεται η θέση του επιβλέποντος πυρασφαλείας για τις εκτός οικισμών περιοχές.
Το 1995 υπάρχει ριζική ανακατανομή των περιοχών ευθύνης των υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία Αστικής Μονάδας Έρευνας Διάσωσης.
Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα απασχολήσει ποικιλοτρόπως την υπηρεσία μέχρι το τέλος της 10ετίας.
Τέλος κάνουν την είσοδό τους οι πρώτες κάμερες θερμικής απεικόνισης.

Δεκαετία του 2000
Το 2001 αρχίζει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα πυροσβεστικής εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών.
Το 2002 μια σειρά θανατηφόρων πυρκαγιών κάνει την υπηρεσία να δημιουργήσει πρόγραμμα επισκέψεων ώστε ο κόσμος να εκπαιδευτεί στη διαφυγή, να εγκαταστήσει ανιχνευτές καπνού και γενικά να είναι γνώστης όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης. Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια ώστε ο κόσμος να καταλάβει όλες τις επικίνδυνες παραμέτρους της φωτιάς.
Το 2008 η Πυροσβεστική εορτάζει τα 50 χρόνια του ενιαίου αριθμού κλήσης «111».
Το Μάρτιο του 2008 αρχίζει η εκπομπή τηλεοπτικών μηνυμάτων διάρκειας 15 δευτερολέπτων ώστε να προλαμβάνονται κυρίως οι αστικές πυρκαγιές.

Πηγή: http://www.fire.org.nz
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.