Καλαμάτα 13 Σεπτεμβρίου 1986, 6.2R

 

13/9/2015

Σαν σήμερα η Καλαμάτα χτυπήθηκε απο τον φονικό Εγκέλαδο. Σαν σήμερα ο κόσμος πάγωσε στο θέαμα που αντίκρυσε μόλις πέρασε το μένος του.Σαν σήμερα η Ελλάδα έθαψε στο χώμα της ψυχές αδικοχαμένων ανθρώπων. Φόρος τιμής του περιοδικού μας, το αφιέρωμα σε εκείνη την τραγική ημέρα, που άφησε ανεξίτηλη χαρακιά στις μνήμες και στις καρδιές  χιλιάδων Ελλήνων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1986, Σάββατο,  και ώρα 20:21 μμ, η λαίλαπα του εγκέλαδου ερείμωσε την πόλη της Καλαμάτας. Τα 6,2 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους 35  νεκρούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες. Η οικοδομική σύνθεση της πόλης, είχε υποστεί τρομακτικές ζημιές. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Το 70% των οικοδομημάτων  κρίνονται πλέον ακατάλληλα για διαβίωση: από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας, το 20% κρίθηκε κατεδαφιστέο, το 16% υπέστη σοβαρές ζημιές, το 36% γνώρισαν μικρότερης έκτασης φθορές και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες. Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης-Καλαμάτας για 24 ώρες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην παλιά πόλη και στην παραλιακή συνοικία Αρμένικα.

Και αυτό ήταν απλά η αρχή. Η πόλη δονήθηκε εν συνεχεία απο πολλούς μετασεισμούς,με κορύφωση  της ολικής καταστροφής, την Δευτέρα  15 Σεπτεμβρίου που σημειώθηκε μετασεισμός της τάξης  5,6 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι κατατρεγμένοι, μέσα σε ένα απόλυτο χάος ερειπίων και θυμάτων, προσπάθησαν να βρουν γλυτωμό, σε παρακείμενα χωριά, σε λυόμενα σπίτια, σκηνές , σε σχολεία ακόμα και σε στρατόπεδα, στον πιο βαρύ ομολογουμένως χειμώνα που θυμάται η πόλη μέχρι και σήμερα.

Μετά τους σεισμούς του 1986 οι μόνες εγκαταστάσεις εφημερίδας που στοιχειωδώς στέκονταν όρθιες ήταν του «Θάρρους».

Ο Γιάννης Αποστολάκης, εκδότης και διευθυντής του «Θ», τότε, με το ήθος που τον διέκρινε, έκρινε πως θα ήταν απαράδεκτο να εκμεταλλευθεί την τραγική εκείνη κατάσταση της πόλης του, αφήνοντας τις άλλες εφημερίδες («Ελευθερία» και «Σημαία») να μην μπορούν να εκδοθούν.

Έτσι, κάλεσε τους υπόλοιπους εκδότες, προκειμένου στις εγκαταστάσεις του «Θ» να βγαίνει κοινή έκδοση, για όσο χρόνο χρειαστεί, με τον τίτλο «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ ΝΕΑ».

*Ακολουθούν βίντεο ντοκουμέντα παραγωγής του Δήμου Καλαμάτας καθώς και απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τίτλο «Σεισμοί στην Ελλάδα» που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha το 2005 και  φωτογραφικό υλικό που ανήκει στον κύριο Νίκο Ηλιόπουλο* που με την άδεια του παραχωρήθηκε στο «Θάρρος».

*Ο Νίκος Ηλιόπουλος φωτογράφισε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας, κυρίως τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον κύριο σεισμό του Σαββάτου, 13 Σεπτεμβρίου 1986. Μέρος του φωτογραφικού του αρχείου από τους σεισμούς του 1986 παρουσιάζεται σήμερα.
Ο Νίκος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν… ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Καλαμάτα και την Αθήνα. Έχει, επίσης, επιμεληθεί πολλών φωτογραφικών εκθέσεων στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο καφέ «Κούνιες», ενώ έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με το Δήμο Καλαμάτας και πολλούς φορείς πολιτισμού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού κ.ά.
Ακόμα, φέρει την ευθύνη σύστασης της φωτογραφικής ομάδας στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο οποίο τα τελευταία 5 χρόνια μεταφέρει την εμπειρία του σε νέους φωτογράφους μέσα από σεμινάρια φωτογραφίας.

Πηγές:

  • «Οι σεισμοί της Ελλάδας», των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (1989)
  • «Atlas of isoseismal maps for strong shallow earthquakes in Greece and surrounding area (426BC – 1995)», Papazachos B.C., Papaioannou Ch. A., Papazachos C.B., Savvaidis A.S. (1997)
  • «The Earthquakes of Greece», Papazachos B.C., Papazachou C. (1997)
  • Φωτογραφίες: Αρχείο Ο.Α.Σ.Π. 
  • Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 15/9/1986
  • Εφημερίδα «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ ΝΕΑ», 20/9/1986

Διαδικτυακές πηγές : 

για το Fire.gr, Συμεών Μπανός

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.