Περί πυροπροστασίας, εθελοντικών οργανώσεων και Δήμων

 

17/9/2015

Στο Geopolitics & Daily News αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με Ελληνικά κακώς κείμενα όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας καθώς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια ιστοσελίδα να αφιερώσει το 100% του περιεχομένου της για να δώσει μια εικόνα με σαφήνεια.

Όμως, εδώ πραγματικά χρειάζεται να θιχτεί λίγο το ζήτημα, καθώς αφορά την ασφάλεια και προστασία του πολίτη στην καθημερινότητα του αλλά και στο γεγονός πως όλοι ως πολίτες συνεισφέρουμε με χρήματα δια φόρων για την συντήρηση κάποιων πραγμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Ο λόγος λοιπόν γίνεται για τους δήμους και την Πολιτική προστασία, ειδικά όσον αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Πριν προχωρήσουμε στο κυρίως μήνυμα που μας ήρθε , ανώνυμα δια πληκτρογραφημένης επιστολής και αφορά συγκεκριμένο δήμο και υπηρεσία, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής.

1. Οι εθελοντικές υπηρεσίες δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης που υπάγονται στην ΓΓΠΠ , συμμετέχουν πλέον ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ και ενεργά στον σχεδιασμό του Π.Σ. λειτουργώντας επικουρικά του έργου της στην προστασία δασών, ζωών και περιουσιών σε αντίστοιχες δράσεις. Σύμφωνα με τον νόμο (Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) οι εθελοντικές υπηρεσίες που συμμετέχουν σε αυτόν τον σχεδιασμό, υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν πιστοποιήσεις εκπαίδευσης από το Π.Σ. και να έχουν νόμιμα καταστατικά εγκεκριμένα από ειρηνοδικείο καθώς και ενεργή δράση που θα πιστοποιείται και αυτή από τον εκάστοτε πυροσβεστικό σταθμό όπου και θα υπάγεται επιχειρησιακά. Άνευ πιστοποίησης δεν έχουν το δικαίωμα επιχείρησης και φυσικά δεν καλύπτονται νομικά από το κράτος.

2. Οι δήμοι και οι κοινότητες στο πλαίσιο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης πήραν κονδύλι 18.400.000 ευρώ για την λειτουργία και τον σχεδιασμό επιχειρησιακής προστασίας/πυρόσβεσης όπου θα έδιναν και αντίστοιχες χορηγίες στις εκάστοτε εθελοντικές οργανώσεις των περιοχών τους. Το κονδύλι διατέθηκε από το ΥΠΕΣ προς την ΓΓΠΠ και από εκεί στους δήμους που θα αναλάμβαναν αυτό το έργο.

3. Σε μια επιχείρηση που αφορά την προστασία πολιτών, η ευθύνη που φέρει κάθε αντίστοιχη εθελοντική μονάδα υπάγεται στο Π.Σ. που με την σειρά του υπάγεται στην ΓΓΠΠ. Αυτό σημαίνει πώς κάθε εθελοντική οργάνωση φέρει νομική ευθύνη έναντι των Αρχών αυτών αλλά και των πολιτών που υπηρετεί με το κοινωφελές και αφιλοκερδές έργο της.

Στο μήνυμα λοιπόν που μας ήρθε , ανώνυμα δυστυχώς, στις 28.8.2015 επισημαίνονται τα παρακάτω.

Αναφέρεται στον Δήμο Κηφισιάς και στην οργάνωση προστασίας πολιτών που έχει σχηματιστεί απο έμμισθο προσωπικό του Δήμου (πηγή: www.kifissia24.gr) που προφανώς δεν αποτελεί εθελοντικό οργανισμό πλέον, αλλά μισθωτό προσωπικό υπαλλήλων του δήμου. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πώς οι παραπάνω συμβασιούχοι ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ από το Π.Σ. προς την εκπαίδευση τους σε επεμβάσεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας καθώς το αντικείμενο πρόσληψης τους είναι αποψίλωση και καθαρισμός καύσιμου υλικού από περιαστικές και δασικές περιοχές του δήμου. Στο μήνυμα λοιπόν αναφέρεται η παρουσία διαφόρων οχημάτων του Δήμου με σκοπό την συμμετοχή σε πυροσβεστικό έργο με ελλειπή εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται όχημα που σταθμεύει στα σύνορα της παλαιάς κοινότητας Εκάλης και Δροσιάς, όπου με πλήρωμα που απαρτίζεται μόνο από ένα(1) άτομο ως οδηγό που δεν είναι εθελοντής καθώς ανήκει στην παραπάνω ομάδα νεοπροσληφθέντων λειτουργεί προστατευτικά ( ;;; ) προς τους δημότες, ενώ το ίδιο δεν φέρει πλήρη εξοπλισμό ώς οφείλει για τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. σετ από μάνικες πυρόσβεσης, διασωστικά κιτ, εργαλεία κτλ. ) ενώ προφανώς δεν πληρεί και νομικές προϋποθέσεις, καθώς η επιχειρησιακή του ικανότητα σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο δεν φέρει πιστοποίηση από το Π.Σ. Μας μεταφέρθηκε επίσης δια του μηνύματος αυτού πώς παρατηρήθηκε πώς το ένα και μοναδικό άτομο του πληρώματος του οχήματος δεν έφερε ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) που είναι απαραίτητα για την δική του ασφάλεια για συμμετοχή σε δράση πυρόσβεσης ενώ ταυτόχρονα το όχημα φέρεται να είναι 24/7 σταθμευμένο στο ίδιο σημείο προφανώς για να υπάρχει ως “έκθεση” προς την καλή υπηρεσία του Δήμου προς τους δημότες του.

Τα ερωτήματα μας λοιπόν προς το ΥΠΕΣ , την ΓΓΠΠ και τον Δήμο Κηφισιάς ως Geopolitics & Daily News είναι τα ακόλουθα:

1. Ισχύει πώς η παραπάνω υπηρεσία φέρεται να είναι στο μητρώο της ΓΓΠΠ ώς εθελοντική και να λαμβάνει κονδύλια χορηγίες ενώ στην ουσία είναι έμμισθοι υπάλληλοι του Δήμου με συμβάσεις;

2. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο , οι μονάδες επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στο Π.Σ. πρέπει να έχουν πιστοποιήσεις εκπαίδευσης. Είναι αλήθεια πως τα πληρώματα των οχημάτων αυτών δεν φέρουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις;.. Και αν ισχύει ποιός φέρει την νομική ευθύνη της δράσης τους αν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα ή λάθος;

3. Ισχύει πως τα οχήματα του Δήμου που φέρουν και σημάνσεις πυροπροστασίας ώς Μηχανήματα Ειδικού Έργου, δεν πληρούν προϋποθέσεις όσον αφορά πληρότητα εξοπλισμού και ικανής λειτουργίας; Αν ισχύει μπορεί να δοθεί ένας απολογισμός της παροχής κονδυλίων προς πυροπροστασία καθώς πρόκειται για δημόσιο χρήμα που προκύπτει από φορολόγηση του Έλληνα πολίτη;

Θεωρούμε πως τα παραπάνω ζητήματα και ερωτήσεις είναι καίρια καθώς δεν αποσκοπούν σε πολιτικά ζητήματα ή άλλες τοποθετήσεις παρόμοιου ύφους, αλλά σε καθαρές ερωτήσεις με αντικείμενο την επίδειξη χρήσης των κονδυλίων που χορηγούνται από το Ελληνικό κράτος προς δήμους και κοινότητες με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, καθώς και στο γεγονός πως τα παραπάνω δίνονται για την προστασία του πολίτη και όχι για άλλες χρήσεις και σκοπούς, στο πλαίσιο μάλιστα ενός ευαίσθητου θέματος εθνικής σημασίας όπως είναι ο δασικός πλούτος και η ανθρώπινη ζωή. Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να γίνουν και για άλλες περιπτώσεις δήμων και κοινοτήτων , όμως εδώ επικεντρώνονται στον συγκεκριμένο δήμο καθώς για αυτόν λάβαμε την επιστολή.

Editorial Team — Geopolitics & Daily News

Πηγή : www.geopolitics.com.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.