Επικίνδυνα υλικά: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

 

12/3/2013

Ειδικότης: Ειδικός Επικίνδυνων Υλικών
Περιγραφή Εργασίας: Πρωταρχική ευθύνη είναι η ασφαλής ανάλυση και η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων κατά τη διάρκεια των ερευνών στο πεδίο. Θα πρέπει να έχει την επαγγελματική ικανότητα να πράξει ανεξάρτητα και να λάβει αποφάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ασφάλεια των πρώτων διασωστών επαγγελματιών και εθελοντών και να διασφαλιστεί ότι όλο το προσωπικό είναι ασφαλές από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που μπορεί να μην είναι καν σε θέση να δει ή να μυρίσει.

Χημικές ουσίες βρίσκουμε παντού. Καθαρίζουν το πόσιμο νερό, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών, και απλοποιούν τις δουλειές του σπιτιού. Αλλά οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά ή απελευθερώνονται ανεξέλεγκτα.

Ο κίνδυνος μπορεί να υπάρξει κατά την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά, τη χρήση ή τη διάθεση. Η κοινότητα είναι σε κίνδυνο εάν μια χημική ουσία χρησιμοποιείται με μη ασφαλή τρόπο ή διέρρευσε σε επιβλαβείς ποσότητες για περιβάλλον όπου ζει, εργάζεται, ή παίζει.

Τα επικίνδυνα υλικά στις διάφορες μορφές τους μπορούν να προκαλέσουν θάνατο, σοβαρό τραυματισμό, μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και ζημιές σε κτίρια, σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται στα σπίτια μας. Καθημερινά κυκλοφορούν στις εθνικές οδούς, με το σιδηρόδρομο, στις οδούς των πόλεων, αλλά και με αγωγούς.

Η χημική βιομηχανία είναι μια πηγή επικίνδυνων υλικών, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι, όπως τα πρατήρια καυσίμων, τα νοσοκομεία και οι χώροι απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Διαφορετικές είναι οι ποσότητες των επικίνδυνων υλικών που χρησιμοποιούνται, ή αποθηκεύονται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έως τα στεγνοκαθαριστήρια ή τα καταστήματα ειδών κηπουρικής.

Επικίνδυνα υλικά είναι τα εκρηκτικά, τα εύφλεκτα και καύσιμες ουσίες, τα δηλητήρια και τα ραδιενεργά υλικά. Αυτές οι ουσίες είναι απελευθερώνονται πιο συχνά εξαιτίας ατυχημάτων μεταφοράς ή λόγω των χημικών αστοχιών στα φυτά.

Το ερώτημα συνεπώς είναι πως προστατεύω την κοινότητα από ένα επικίνδυνο υλικό;

Πρόληψη
Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το είδος και τις ποσότητες των επικίνδυνων υλικών που υπάρχουν στην κοινότητα και όλες αυτές τις πληροφορίες τις ανακοινώνει στους πολίτες.
Στη συνέχεια και μέσω του Μνημονίου Ενεργειών Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω χημικού ατυχήματος.
Στη συνέχεια το ΣΤΟ πληροφορεί τους πολίτες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ο καθένας ξεχωριστά ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης συμβάντος.

Τέλος στον προσωπικό εξοπλισμό σας προσθέστε:

 • Μεγάλες πλαστικές σακούλες.
 • Μονωτική ταινία.
 • Ψαλίδι.

  Κατά τη διάρκεια του συμβάντος
  Ακούμε προσεκτικά τις ανακοινώσεις της τηλεόρασης και των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών για να λάβουμε οδηγίες και βεβαίως δεν πλησιάζουμε την πληγείσα περιοχή. Να θυμάστε ότι πολλές επικίνδυνες ουσίες είναι άχρωμες και άοσμες.

  Που βρίσκεστε; Τι κάνετε

  Αν σας ζητηθεί να εκκενώσετε την περιοχή
  Το κάνετε άμεσα.

  Ακούτε συνεχώς και προσεκτικά τις επίσημες οδηγίες από το ραδιόφωνο που αφορούν τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσετε, τους χώρους καταφυγής κλπ λεπτομέρειες.
  Δεν χρησιμοποιούμε διαφορετικές διαδρομές από αυτές που ανακοινώνονται.
  Αν υπάρχει χρόνος κλείνουμε το σπίτι μας ώστε να περιορίσουμε την μόλυνσή του.
  Παίρνουμε μαζί μας τις πιθανά έτοιμες προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
  Φροντίζουμε για ασφαλή εκκένωση όχι μόνο της οικογενείας μας αλλά και εχόντων ανάγκη γειτόνων (ηλικιωμένα άτομα, βρέφη, ΑΜΕΑ, κλπ).

  Αν βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο
  Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα από την επικίνδυνη ζώνη ειδοποιώντας και βοηθώντας και άλλους.
  Μην αγγίζετε υγρά και μην περνάτε μέσα από «συννεφάκια».
  Να καλύψετε κατά το δυνατόν το αναπνευστικό σύστημα.
  Μην ακουμπάτε τυχόν θύματα.

  Αν βρεθείτε στο όχημά σας
  Σταματάμε το όχημα
  Αναζητείστε καταφύγιο σε οίκημα
  Αν δεν μπορείτε διαφορετικά μείνετε στο όχημα κλείνοντας παράθυρα και αεραγωγούς καθώς και τον κλιματισμό του οχήματος.

  Αν σας ζητηθεί να μείνετε μέσα στο σπίτι
  Φέρνετε τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι.
  Κλείνετε προσεκτικά Πόρτες, Παράθυρα, Καμινάδες Τζακιών και κάθε άλλο αεραγωγό του σπιτιού σας.
  Κλείστε κλιματιστικά και στα μεγάλα κτίρια φροντίστε να εργάζονται ΜΟΝΟ στην ανακύκλωση του αέρα εάν δεν είναι δυνατόν τα απενεργοποιούμε.Mbr>
  Συγκεντρωνόμαστε στο «Δωμάτιο Έκτακτης Ανάγκης» που πρέπει να είναι το δωμάτιο του σπιτιού με τα λιγότερα ανοίγματα αλλά και πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
  Σφραγίζουμε με πλαστικές σακούλες και μονωτική ταινία, βρεγμένες πετσέτες ή και αλουμινόχαρτο κάθε πιθανή είσοδο αέρα (αποροφητήρες, στεγνωτήρια, εξαεριστήρες, κλπ)
  Αποφεύγουμε τη κατανάλωση στερεάς ή υγρής τροφής αν έχουμε υποψία μόλυνσης.

  Πόσο ασφαλές είναι ένα κλειστό δωμάτιο;
  Ένα τετραγωνικό μέτρο χώρου σε ένα δωμάτιο παρέχει επαρκεί αναπνεύσιμο αέρα έως και 5 ώρες για ένα, σε ήρεμη κατάσταση, κανονικό άτομο. Ωστόσο πρακτικά δεν πρέπει η παραμονή να ξεπεράσει τις 3 ώρες διότι το δικαιολογημένα ελλιπές σφράγισμα του χώρου αφήνει τον εξωτερικό μολυσμένο αέρα να μπαίνει. Συνεπώς χρειάζεται εκκένωση της περιοχής μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Πλέον του γεγονότος ότι περιοδικά χρειάζεται αερισμός λόγω αύξησης του CO2 στο χώρο.

  Μετά το τέλος του συμβάντος

 • Με το που το επιτρέψουν οι Αρχές επιστρέφουμε στο σπίτι μας και ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα για να το αερίσουμε
 • Πετάμε ότι έχει μολυνθεί χωρίς δεύτερη συζήτηση και ακολουθούμε τις Οδηγίες των Αρχών
 • Οδηγίες απολύμανσης
 • Οδηγίες προσωπικής φροντίδας
 • Οδηγίες Ιατρικής φροντίδας
 • Ζητείστε οδηγίες για τη χρήση των ενδυμάτων σας
 • Οδηγίες όσον αφορά επαφή με άτομα άλλων περιοχών.
 • Οδηγίες απολύμανσης της γης.
 • Οδηγίες για κάθε απορία σας.

  Στη χώρα μας και ειδικές υπηρεσίες και ειδικοί κανονισμοί υπάρχουν αλλά ποιος τους εφαρμόζει;

  Κλασσικό παράδειγμα το ατύχημα της βιομηχανίας ΧΥΜΑ στις 26 Ιουλίου 2006.

  Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Κάρολου Παπούλια γίνεται το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας στις 17 – 19 Μαρτίου 2008 όπου οι κκ Λέκκας, Εβρένογλου και η κα Παρτσινεβέλου αναπτύσσουν το θέμα: «Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ΧΥΜΑ ΑΕ».
  Επισυνάπτω το άρθρο σε μορφή pdf http://www.elekkas.gr

  Τα συμπεράσματα δικά σας, εγώ έχω βγάλει τα δικά μου και επειδή είμαι κακός ρωτάω ποιοι αποφάσισαν να μην υπάρχει σχέδιο Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.;

  Πηγή: http://firelink.monster.com
  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.