H Π.Ε.Ε.Π.Σ. στο 17ο Συνέδριο της Ε.Α.Π.Σ.

 

6/3/2013

Στο 17o Συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 στο ξενοδοχείο ΙΛΙΣΙΑ στην Αθήνα, προσκλήθηκε και παρευρέθηκε η Ένωσή μας εκπροσωπούμενη από τον Γεν. Γραμματέα Δημήτρη Ζέρβα και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Συμεών Μπανό.
Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς, Χαρά Καφαντάρη, ο εκπρόσωπος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Μαστρογιάννης, ο εκπρόσωπος από το ΚΚΕ κ. Αγκαβανάκης, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Π.Σ. Δημήτρης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ. Γιώργος Δριβάκος, ο Γεν. Γραμ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Δημήτρης Κατσιαμάγκας, ο Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. κ. Ευαγγελίδης και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Π.Σ. κ . Τσούνας.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση όπου έχουν περιέλθει οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι μετά την έλευση του μνημονίου, καθώς και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Π.Σ. και της Πολιτικής Προστασίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε τόσο στην άσχημη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι περισσότεροι εθελοντές πυροσβέστες ως εργαζόμενοι στις προσωπικές τους εργασίες, απο τις περικοπές και την φορολογία, με αρκετούς να είναι πλέον άνεργοι. Στην επιχειρούμενη συρρίκνωση του Π.Σ. μέσω της ίδρυσης Δημοτικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και στην τροχοπέδη που μπαίνει στην δημιουργία Εθελοντικών Π.Υ. με την τροποποίηση διάταξης του Ν.4029 ώστε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους Εθελοντές Πυροσβέστες που υπηρετούν σε αυτές να χορηγούνται από τον Δήμο και όχι από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Απο το Γραφείο Τύπου

της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Ακολουθεί το κείμενο χαιρετισμού του Γεν. Γραμ. της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών Ενώσεων,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

Αγαπητό Προεδρείο,

Αγαπητοί Αξιωματικοί

Εκ μέρους του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος χαιρετίζουμε το 17ο Συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και ευχαριστούμε το προεδρείο για την πρόσκλησή μας σε αυτό.

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μια παρά πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι Έλληνες έχουν «εξεγερθεί» προσπαθώντας να αντιταχθούν στους σύγχρονους «Σκίρωνες», που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας έχουν στερήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και έχουν περικόψει στο έπακρον μισθούς και συντάξεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού, σήμερα βρίσκεται υπό αναδιοργάνωση και αναβάθμιση, διότι όπως λένε οι «ειδικοί» πρέπει να «συμμαζευτεί». Μάλιστα, Προ ολίγων ημερών όπως είναι γνωστό, δημοσιεύθηκε το σχέδιο νόμου για την Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Μελετώντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόθεση της Πολιτείας να οργανώσει αποτελεσματικά τον τομέα του εθελοντισμού στην Πολιτική Προστασία, διαμορφώνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο που θέτει τις προϋποθέσεις τόσο για την σωστή λειτουργία των Εθελοντικών Οργανώσεων, όσο και τους κανόνες εμπλοκής τους σε επιχειρήσεις Δασοπυρόσβεσης, Έρευνας και Διάσωσης και άλλες. Ωστόσο, έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά στην δημιουργία «Δημοτικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων», καθώς και η προτεινόμενη τροποποίηση του Ν. 4029 για την προμήθεια, από τον οικείο Δήμο και όχι από το Σώμα, των Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους υπηρετούντες συναδέλφους μας σε Εθελοντικές Υπηρεσίες.

Όταν πριν ενάμιση χρόνο ψηφίστηκε ο νέος νομός για τον Εθελοντή Πυροσβέστη, ως στόχο είχε να ανάδειξη τον εθελοντισμό και να τον αξιοποιήσει, κάνοντας μια πιο ορθολογική κατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, μέσω της δημιουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Σήμερα λοιπόν αναρωτώμεθα:

Τι είναι αυτό που άλλαξε μέσα σε ενάμιση χρόνο και τώρα το Υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει άλλη μια κατηγορία πυροσβεστών;

Τι παραπάνω θα προσφέρει μια «Δημοτική Πυροσβεστική Υπηρεσία» από μια «Εθελοντική ή Επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία»;

Αγαπητό Προεδρείο, και αξιότιμοι παρευρισκόμενοι,

Επειδή ο πολιτικός λόγος έχει πλέον εκπέσει και τίθεται εν αμφιβολία πλέον η όποια πρόθεση ή εξαγγελία, επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε για τις αγνές προθέσεις του Υπουργείου περί αναβάθμισης. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι οι παραπάνω διατάξεις και περιττές είναι, αλλά και εμπόδιο αποτελούν, τόσο στην ανάπτυξη του θεσμοθετημένου Εθελοντισμού εντός του Σώματος, όσο και στην εν γένει παρουσία του ίδιου του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας. Μάλιστα, αυτό το διάστημα, που έχει αναπτυχτεί μια δυναμική ίδρυσης Εθελοντικών Υπηρεσιών, μήπως τελικά κάποιοι αυτό δεν το θέλουν, γιατί με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται το Πυροσβεστικό Σώμα;

Ως Ένωση ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην αφαίρεση των δύο σχετικών διατάξεων, από τον υπό κατάρτιση νόμο, καθότι με την εφαρμογή τους είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα εκλείψει κάθε ενδιαφέρον για ίδρυση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, θα επιταχυνθεί η συρρίκνωση του Σώματος και θα δημιουργηθούν βλέψεις & προσδοκίες, προσλήψεων & μονιμοποιήσεων, καθιστώντας την πυρασφάλεια της πατρίδας μας όργανο πελατειακών σχέσεων μέσω των δήμων.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή οι “σωτήριες δυνάμεις” επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις για το «κάλο του τόπου» όπως λένε. Εξαιτίας αυτών των μεταρρυθμίσεων οι Εθελοντές Πυροσβέστες, ως εργαζόμενοι στις ατομικές τους εργασίες, όπως άλλωστε και οι έμμισθοι συνάδελφοί μας, έχουν υποστεί τεράστιες και άδικες περικοπές στο όνομα του ανταγωνισμού, με έναν μεγάλο αριθμό να έχουν χάσει και την δουλειά τους και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οικογενειακής επιβίωσης. Παράλληλα βλέπουν ένα Σώμα, το όποιο αγάπησαν, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν, στο όνομα της αναδιοργάνωσης να ανοίγονται κερκόπορτες και μονοπάτια που οδηγούν στην αποδόμηση του εθνικού του χαρακτήρα και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε τρίτους.

Μία θλιβερή πραγματικότητα που δυστυχώς είχαμε εντοπίσει εδώ και 3 χρονιά και που αρκετοί τότε μας λοιδορούσαν.

Αγαπητό Προεδρείο,

Σήμερα επιλέξαμε να μην μιλήσουμε για το κομμάτι και τα προβλήματα των Εθελοντών μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα διότι αυτή την στιγμή το σημαντικότερο είναι η διασφάλιση του εθνικού και ενιαίου χαρακτήρα του. Εκεί είναι που πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις να εστιάσουν την προσοχή και τον αγώνα τους.

Ευχόμενοι καλή επιτυχία στις διεργασίες του Συνεδρίου, δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και δίπλα σας σε αυτό τον αγώνα.

Σας ευχαριστώ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.