Αναφορικά με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών

Βαθμολογία

3/3/2013

Σχετικά με το Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Τοπική Εφημερίδα, “Κηφισιά” (www.kifisianews.gr), 01/03/2013, αριθμός φύλλου 1170, σελίδα 3 που αφορά μια υποτιθέμενη διαμάχη μεταξύ του συλλόγου με την επωνυμία «Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών» (ΟΕΔΔ), που εδρεύει στον Δήμο Κηφισιάς, και την Υπηρεσία Πρασίνου του οικείου Δήμου θα θέλαμε να τοποθετηθούμε μιας που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σχετικό έγγραφο που καταγγέλλει το συγκεκριμένο ζητήμα αλλά δεν μας έχει κοινοποιηθεί:

Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, η υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε την Παρασκευή 15/02/2013 και περί ώρας 17:46μμ από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Ανέστη Νικολέλη, για την πτώση μεγάλου δέντρου επί της οδού Αριστοτέλους 18 στην Πολιτεία στον Δήμο Κηφισιάς. Όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πρωτόκολλο, πριν αποσταλεί δύναμη για την αντιμετώπιση του περιστατικού, ειδοποιήθηκε το 199 Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.) μέσω ασυρμάτου το οποίο έλαβε πλέον γνώση. Κατά την άφιξη του πρώτου οχήματος της ΟΕΔΔ διαπιστώθηκε ότι η φύση του συμβάντος έχρηζε την παροχή επιπλέον δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά και με ασφάλεια.

Ενημερώθηκε άμεσα τηλεφωνικός ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του 199 ΣΕ.Κ.Υ.Π.Σ. από τον επικεφαλής της ΟΕΔΔ που βρισκόταν στο σημείο ο οποίος ζήτησε επιπλέον δυνάμεις και να ενημερωθεί ο Δήμος Κηφισιάς. Ταυτόχρονα υπήρχε συνεχή επικοινωνία με τον προαναφερόμενο Αντιδήμαρχο ο οποίος ενημερώθηκε τόσο για την κατάσταση όσο και για τις ανάγκες που έχρηζε το συγκεκριμένο συμβάν.

Aπό μεριάς Πυροσβεστικής, κινητοποιήθηκαν: το δεύτερο όχημα της ΟΕΔΔ, ένα όχημα της Πυροσβεστικής από την Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κάτω Κηφισιά, ένα καλαθοφόρο όχημα της Π.Υ. και η ΔΕΗ. Στην δεδομένη φάση θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας, έχει αναλάβει την διοίκηση και τον συντονισμό του περιστατικού.

Οι ενέργειες της ΟΕΔΔ, αφού συνεννοήθηκε με τον αξιωματικό υπηρεσίας του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., ήταν να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του περιστατικού μιας που το δέντρο διέσχιζε αιωρούμενου την οδό Αριστοτέλους και είχε παρασύρει μαζί καλώδια της ΔΕΗ. Συνεπώς απαγορεύτηκε η διέλευση πολιτών από το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που ενόχλησε τους υπαλλήλους του Δήμου που αφίχθησαν λίγο αργότερα. Όταν έφτασε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς, ενημερώθηκε με λεπτομέρεια για το περιστατικό και τις ενέργειες της υπηρεσίας μας. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε καμία διαμάχη και κανένα απολύτως ζήτημα στην όποια συνεργασία μας.

Αφού ξεκίνησε η ΟΕΔΔ να κόβει τα κλαριά του δέντρου προκειμένου να το ελαφρύνει σε πρώτη φάση, ο Προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχείρησε να αναλάβει τον συντονισμό του περιστατικού. Υπέδειξε σε έναν εθελοντή της ΟΕΔΔ το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το περιστατικό και αυτός, ο οποίος δεν ήταν ο επικεφαλής από μεριάς ΟΕΔΔ, του απάντησε ότι “αν θέλει να αναλάβει το περιστατικό, θα πρέπει να βγουν τα πληρώματα των εθελοντών που παρήγαγαν έργο εκείνη την ώρα, ώστε να αναλάβει ο Δήμος”. Το ζήτημα τέθηκε σε επίπεδο ασφάλειας. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα κατέφθανε εντός λεπτών να αναλάβει επισήμως την συνολική διαχείριση του περιστατικού. Αυτή ήταν η αφορμή για το έναυσμα της όποιας παρεξήγησης.

Ξεκίνησαν από μεριάς Δήμου φωνές και αντιπαραθέσεις στις οποίες δεν συμμετείχαν οι εθελοντές και απλώς παρέπεμψαν τους προϊσταμένους τόσο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όσο και της Υπηρεσίας Πρασίνου στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής που είχε καταφτάσει πλεόν στο σημείο. Εν συνεχεία ζήτησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής να επιλέξει ποιους θα κρατήσει στο περιστατικό, τους εθελοντές ή το Δήμο με την απειλή ότι αν κρατήσει τους εθελοντές θα κάνει καταγγελία στην Περιφέρεια.

Αποφασίστηκε ότι θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες στο περιστατικό για την αντιμετώπιση του. Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου αποχώρησε από το συμβάν απευθύνοντας ύβρις προς τους εθελοντές, φωνάζοντας και διαμαρτυρόμενοι ότι “οι εθελοντές τους έδιωξαν”. Κάποιοι άλλοι υπάλληλοι του δήμου πλησίασαν κάτοικους και δυσφήμιζαν συκοφαντικά τους εθελοντές με αισχρό τρόπο παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, λασπολογίες κοκ.

Ειπώθηκε επίσης ότι κάποιος εθελοντής της ΟΕΔΔ επιτέθηκε φραστικά στους υπαλλήλους του Δήμου λέγοντας ότι “ήρθαν αυτοί μόνο να μαζέψουν τα ξύλα, γι αυτό κάνουν έτσι”. Διερευνώντας το ζήτημα περισσότερο, διαπιστώσαμε ότι όντος ειπώθηκε κάτι τέτοιο από εθελοντή της ΟΕΔΔ αλλά απεφάνθη ότι τελικά αυτή την πληροφορία του την είχε μεταφέρει υπάλληλος του Δήμου που βρισκόταν στο σημείο και απλά ο εθελοντής την επανέλαβε.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η ομάδα εθελοντών από την μέρα που στεγάστηκε στο Δήμο Κηφισιάς (2011) έχει προσπαθήσει με ποικίλους τρόπους να θέσει ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας τόσο με πρωτοκολλημένα έγγραφα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ποτέ, τόσο με δεκάδες συναντησείς με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου που όμως έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Επίσης στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι επικρατεί μια διαιωνιζόμενη διαμάχη μεταξύ των εθελοντών και των υπαλλήλων του Δήμου, κάτι το οποίο ισχύει εν μέρει, αλλά θα ήταν αξιοσημείωτο να διερευνήσει κανείς από που προκύπτει αυτή η διαμάχη, τους λόγους και από ποια πλευρά δημιουργείτε η όλη κατάσταση που οδηγεί στην δυσκολία στην όποια συνεργασία μας.

Τέλος θα ήθελε η ΟΕΔΔ κλείνοντας να διευκρινήσει τα εξής:

• Η ΟΕΔΔ αναγνωρίζει ότι βάσει νόμου (Ν.3013/2002), ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη και τον συντονισμό για την πρόληψη, αντιμετώπιση/καταστολή και αποκατάσταση περιστατικών σε επίπεδο πολιτικής προστασίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου του. Αυτό όμως αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δυνάμεις που υπάγονται στο Δήμο και όχι τους εμπλεκόμενους φορείς.

• Ο συντονισμός όλων των φορέων σε ένα δεδομένο περιστατικό έγκειται στον εκάστοτε ανώτερο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο οποίος φέρει συνολικά την ευθύνη για την ομαλή περάτωση του συμβάντος.

• Ο Δήμος δεν μπορεί να κινητοποίηση ή/και να συντονίσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες διότι δεν μπορεί να αναλάβει καμία ευθύνη σε περίπτωση που τραυματιστεί κάποιος, πέρα από το προσωπικό του.

• Η ΟΕΔΔ αναγνωρίζει το έργο που παράγει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου Κηφισιάς εδώ και δεκαετίες για την αντιμετώπιση περιστατικών στην διοικητική τους αρμοδιότητα.

• Η ΟΕΔΔ αν και συνεργάζεται με τον Δήμο Κηφισιάς στο πλαίσιο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει καμία οργανική σχέση μαζί του, αν και το έχει επιδιώξει, μάταια.

• Η ΟΕΔΔ είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2000.

• Η ΟΕΔΔ συντονίζεται αποκλειστικά και μόνο, βάσει νόμου, από τον αρμόδιο επιχειρησιακό φορέα, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας.

• Η ΟΕΔΔ δραστηριοποιείται με δικά του ιδιόκτητα μέσα τα οποία έχουν αποκτηθεί μέσω δωρεών και εισφορών μελών.

• Η ΟΕΔΔ λειτουργεί σε 24ώρη βάση και μόνο το 2012 αντιμετώπισε συνολικά 355 περιστατικά εκ των οποίων η πλειονότητα τους εκδηλώθηκαν στον ευρύτερο Δήμο Κηφισιάς.

• Η ΟΕΔΔ αντιμετωπίζει περιστατικά από δασικές – αστικές πυρκαγιές, κοπές πεσμένων δέντρων, αντλήσεις υδάτων, τροχαία ατυχήματα, διασώσεις κτλ.

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.