Σκυρόδεμα Topmix, απορροφά το νερό !

 

27/9/2015

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Το σκυρόδεμα είναι σπάνια το πιο συναρπαστικό των θεμάτων, αλλά μια περίεργη και «διψασμένη» εκδοχή αυτού του υλικού μετατρέπεται σε κάτι μάλλον συναρπαστικό.
Το σκυρόδεμα Topmix έχει σχεδιαστεί για να έχει μια υπερ-απορροφητική επιφάνεια κάλυψης, η οποία επιτρέπει στο νερό να διαρρεύσει μέσα από αυτό αντί να κάθεται πάνω του σε μια προσπάθεια στην καταπολέμηση των πλημμυρών.

Ένα βίντεο από αυτό το υλικό που δοκιμάζεται σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων δείχνει το σκυρόδεμα να δέχεται 880 γαλόνια (4.000 λίτρα) του νερού σε περίπου ένα λεπτό, με το μεγαλύτερο μέρος του να εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως μόλις φτάσει στο έδαφος. Λειτουργεί έχοντας ένα διαπερατό στρώμα σκυροδέματος στην κορυφή που επιτρέπει στο νερό να στραγγίξει μέσω μιας μήτρας από σχετικά μεγάλα βότσαλα σε μια χαλαρή βάση από μπάζα κάτω.
Δήλωση της εταιρείας ανέφερε ότι θα μπορούσε όχι μόνο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πλημμυρών σε αστικές περιοχές, αλλά επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η θέρμανση στην άσφαλτο όταν έχει ζεστό καιρό.


«Κατά τη διάρκεια των περιόδων των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των έντονων βροχοπτώσεων, το νερό που αποθηκεύεται στο σύστημα της ασφάλτου εξατμίζεται δημιουργώντας ψύξη μειώνοντας τις θερμοκρασίες της επιφάνειας.»


Το διαπερατό σκυρόδεμα είναι ιδανικό για μεγάλες επιφάνειες όπου το νερό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όπως είναι οι χώροι στάθμευσης ή οι δρόμοι. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του φαινόμενου με τις λακκούβες αλλά θα ήταν και ιδανικό για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Ωστόσο, σε περιοχές που υποφέρουν από ακραίες θερμοκρασίες το σκυρόδεμα είναι πιθανό να υποστεί ζημιά, καθώς το νερό κάτω από το σκυρόδεμα προκαλεί πάγο και μπορεί να λυγίσει και να σπάσει.

Μετάφραση ελεύθερη απόδοση για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Πηγή : www.dailymail.co.uk

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.