Κοινή συνεδρίαση με Πυροσβεστικό Σώμα-Εθελοντές–Δασαρχείο

 

24/5/2013

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκου Χαρδαλιά, Δήμαρχου Βύρωνα, η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) του Συνδέσμου πραγματοποίησε δύο κοινές συσκέψεις με το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Υμηττού την 22η Μαΐου και με τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, της Περιφέρειας Αττικής, του Δασαρχείου Πεντέλης, του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων και της Τροχαίας την 23η Μαΐου.

Εποικοδομητικές οι δύο συσκέψεις, έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να θέσουν ζητήματα και να ανταλλάξουν απόψεις.

Κατά την πρώτη σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε ότι η ένταξη του Συνδέσμου στο δημόσιο λογιστικό και στον προληπτικό έλεγχο είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ευελιξία του. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι στα μέσα Ιουνίου, ο ΣΠΑΥ θα έχει ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς και τις διαδικασίες προμήθειας υπέρ των Εθελοντικών Ομάδων (π.χ. στολές, ασύρματοι, αλυσοπρίονα κ.λπ). Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου όμως δεν επιτρέπεται πλέον στον ΣΠΑΥ να συντηρεί οχήματα πρώτης προσβολής εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, και η ευθύνη αυτή έχει περάσει στους Δήμους.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Βάρης Γιώργος Γραμματικός, ΒορειοΑνατολικού Τομέα Υμηττού (ΣΕΠΠΒΑΤΥ) Ευάγγελος Τσιγκρέλλης, Βούλας Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Βύρωνα Σταύρος Σαλαγιάννης, Γλυφάδας Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Ηλιούπολης (ΕΥΔΠΗ) Κωνσταντίνος Λούσκας, Καισαριανής (ΕΔΔΚ) Σάκης Εξαρχόπουλος, Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) Βαγγέλης Στογιάννης καθώς και άλλοι εθελοντές.

Στο πλαίσιο της δεύτερης σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ τόνισε την ανάγκη να γνωρίζουν όλοι πόσα οχήματα των Δήμων και των Εθελοντικών Ομάδων έχει εντάξει το Πυροσβεστικό Σώμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του. Εξάλλου, ο ΣΠΑΥ λαμβάνει πολύ σοβαρά τις υποδείξεις του Π.Σ. όσον αφορά τους δασικούς δρόμους που χρειάζονται συντήρηση για τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και τους δρόμους που πρέπει να κλείνουν σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς, μέτρο στα οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει η δημοτική αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς από την εύφλεκτη βιομάζα (αποψιλώσεις ξηρών χόρτων), ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ σημείωσε ότι ελλείψει Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί πρόχειρο διαγωνισμό για τον καθαρισμό μικρών μόνο εκτάσεων ανάμεσα στα όρια των 12 Δήμων-μελών του και το βουνό. Η αρμοδιότητα για τη διενέργεια του μεγαλύτερου μέρους των καθαρισμών ανήκει στο δασαρχείο, το οποίο όμως όπως υπογράμμισε ο δασάρχης Θανάσης Ρέππας δεν έχει τους απαραίτητους πόρους.

Στη δεύτερη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Υποστράτηγος Αθανάσιος Ρούμπος, ο Αναπληρωτής του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, Αρχιπύραρχος Δημήτρης Πιερράκος, η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Δρ. Ασπασία Καραμάνου, οΔιοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Αθηνών Αρχιπύραρχος Αθάνασιος Κακαβάς, οΥποδιοικητής Διοίκησης Ανατολικής Αττικής Πύραρχος Άγγελος Κωτσιώρης, οι Διοικητές του 1ου , 4ου, 7ου , 8ου και 12ου Π.Σ. Αθηνών, Αντιπύραρχοι Φώτης Δημαρίτης, Ανδρέας Ζαγγανάς, Γεώργιος Πάλιουρας, Πύραρχος Στέφανος Πιερρακάκης και Αντιπύραρχος Ιωάννης Καρακώστας, αντίστοιχα, ο Διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου Πυραγός Σοφιανός Αδρικόπουλος και ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Ελληνικού Κωνσταντίνος Τούμπας.

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΥ
Φλοράν Σελάϋ (6974367821)
Τηλ: 210.7650413, Fax: 210-7650414
E-mail: press@spay.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.