Συνδυασμένη Εκτίμηση & Διαχείριση Πλημμύρων και Πυρκαγιών

 

2/10/2015

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015,  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδάτινων Πόρων Ε.Μ.Π. και την Εταιρεία ALGOSYSTEMS Α.Ε, διοργάνωσαν, στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, το “4ο Συμμετοχικό Εργαστήριο flire :  Συνδυασμένη Εκτίμηση & Διαχείριση Πλημμύρων και Πυρκαγιών”.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης στον χαιρετισμό του που άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, έκανε μεταξύ άλλων μια ιστορική αναφορά στους κινδύνους της περιοχής από πλημμύρες και πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και τόνισε τη χρησιμότητα των εργαλείων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος FLIRE. Σημείωσε ότι η πλατφόρμα του FLIRE δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης φορέων και πολιτών μέσω της ενημέρωσης για τους φυσικούς κινδύνους σε τοπικό επίπεδο και υποστήριξε ότι είναι ένα απαραίτητο βοήθημα στη διαχείριση του κινδύνου από τις τοπικές αρχές.

Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος από την ερευνήτρια του Ε.Μ.Π. κα Βάσω Παγάνα, που ανάλυσε την «Σημασία των αποτελεσμάτων του Έργου FLIRE για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση κινδύνων πλημμυρών και πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος Ραφήνας και των υπηρεσιών του Προγράμματος μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του συστήματος». 
Ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος κύριος Δημήτρης Πουρσανίδης, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, περιέγραψε την  εφαρμογή του συστήματος υποστήριξης του προγράμματος FLIRE στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και έκανε Διαδικτυακή επίδειξη της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.

Με το τέλος των παρουσιάσεων, ο κ. Γιώργος Ευτυχίδης από την ALGOSYSTEMS A.E. συντόνισε  ανοιχτή συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, με κεντρικό θέμα συζήτησης την ανάλυση και χρησιμότητα του συστήματος. Δόθηκαν εξηγήσεις σε πολλά ερωτήματα που κυρίως τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από πολίτες.

Παρών στο συμμετοχικό Εργαστήριο ήταν  ο Καθηγητής του Imperial College, κ. Cedo Maksimovic, που έκλεισε την ημερίδα αναφέροντας την χρηστικότητα του προγράμματος, την δυνατότητα και την αναγκαιότητα της συνεχής επικαιροποίησης του, για να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στα συμβάντα που προκύπτουν.

Στο 4ο Συμμετοχικό Εργαστήριο εκτός από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας-Πικερμίου κ. Παλπατζή, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αραπκιλή, τον Τοπικό Σύμβουλο Πικερμίου κ. Χοβαρδά, παραβρέθηκαν  αξιωματούχοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με επικεφαλής τον  Διοικητή της Π.Υ. Αν. Αττικής κ. Τζοΐτη, στελέχη της Π.Υ. Νέας Μάκρης και του 12ου Πυρ/κου Σταθμού, ο Διοικητής του Α.Τ. Ραφήνας κ. Αλεξανδρόπουλος, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας από την Αντιπεριφέρεια Αν. Αττικής, εκπρόσωπος του Ο.Λ.Ρ. και Εθελοντές.

Πηγή : www.rpn.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.