Στο υπουργείο Υγείας το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Δαφνί

 

3/10/2015

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά θα διαβιβαστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας αναφορικά με το συμβάν της πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) στις 4 Σεπτεμβρίου που είχε κοστίσει τη ζωή τριών ασθενών και τον τραυματισμό άλλων δύο νοσηλευομένων.

«Φορτωμένο» με καταθέσεις τουλάχιστον 50 μαρτύρων, κυρίως εργαζόμενων του ψυχιατρείου, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το πόρισμα επικεντρώνεται στο διάτρητο όπως αποδεικνύεται σύστημα φύλαξης των ακαταλόγιστων ασθενών, δηλαδή των ασθενών που είναι παράλληλα κρατούμενοι για την τέλεση εγκληματικής πράξης, αποφεύγοντας διαπιστώσεις και συμπεράσματα για τυχόν παραλείψεις εργαζομένων της συγκεκριμένης κλινικής όπου κρατούνταν ο ακαταλόγιστος ασθενής δράστης της πυρκαγιάς. Σε ό,τι αφορά τον δράστη το ΣΕΥΥΠ προτείνει στους αρμοδίους, δηλαδή υπουργεία Υγείας και Δημόσιας Τάξης, να εξετάσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του σε κατάστημα φύλαξης δεδομένου ότι κρίνεται επικίνδυνος για το νοσοκομειακό περιβάλλον.

Το πόρισμα έχει περισσότερο επιστημονικό χαρακτήρα και ουσιαστικά καταγράφει τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό του Ψυχιατρείου αλλά και γενικότερα του τομέα της ψυχικής υγείας. Το μόνο που καταλογίζεται εμμέσως στους εργαζόμενους είναι η άγνοια τους για το σχέδιο έκτακτων καταστάσεων «Περσέας» και τις συνθήκες ενεργοποίησης του, με τους Επιθεωρητές να υπονοούν ότι η γνώση και η εφαρμογή του πιθανόν να απέτρεπαν τη μοιραία έκβαση της πυρκαγιάς.

Το ΣΕΥΥΠ διαπιστώνει ότι «τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ληφθεί στο ΨΝΑ τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρά οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό να αντιμετωπισθεί η επικινδυνότητα του ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά». Επίσης, ότι επιβάλλεται η συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη «ακαταλόγιστων» εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον από αναρμόδιο προσωπικό που δεν έχει καθήκοντα φύλαξης.

Οι προτάσεις των Επιθεωρητών είναι να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό στο Σχέδιο «Περσέας», να συσταθεί Ομάδα Εργασίας των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αντικείμενο την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 69 ΠΚ ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον και τέλος το Υπουργείο Υγείας και το ΨΝΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, να εξετάσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του εν λόγω ασθενή σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Πηγή : www.protothema.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.