Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων.

 

11/10/2015

Το AMBER ALERT HELLAS είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Tο Child Alert, Amber Alert ή Child Rescue Alert (Το “Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων”) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ειδοποίηση των πολιτών σε περιστατικά ανησυχητικής για τη ζωή τους εξαφάνισης ανηλίκων. Η ειδοποίηση διαδίδεται κατόπιν αποφάσεως της εντεταλμένης διωκτικής αρχής ή επίσημα αναγνωρισμένο ή πιστοποιημένου οργανισμού (1) σχετικά με τα εξαφανισμένα παιδιά, που είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σε περιστατικά ανησυχητικών εξαφανίσεων ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών. Τα συστήματα αυτά αποσκοπούν στη γρήγορη διάδοση των σχετικών πληροφοριών για μια πολύ ανησυχητική εξαφάνιση ανήλικου στο ευρύ κοινό εν γένει, μέσω διάφορων διαύλων επικοινωνίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εύρεσης του ανήλικου. Η προέλευση των συστημάτων τύπου Amber Alert εντοπίζεται στις ΗΠΑ, όπου η 9 ετών Amber Hagerman απήχθη και δολοφονήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1996.

Η βασική ιδέα του Προγράμματος Amber Alert, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στη χώρα μας στις 25 Μαΐου 2007, συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού (Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000) σχετικά με αυτό.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβε την πρωτοβουλία και συγκρότησε την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) καθώς και πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων (Ενδεικτικά: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).

Όπως παρουσιάστηκε επίσημα την 25ηΜαϊου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στόχος της Ομάδας είναι ο συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο των ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού σε αστικό ή σε φυσικό περιβάλλον. Όλοι όσοι συμμετέχουν θέτουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση της Ομάδας, που σαν βασικό σκοπό έχει την άμεση ανταπόκριση και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων.

Πώς μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά:

Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται εγγραφόμενοι στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ AMBER ALERT HELLAS μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Ισχύει για τους συνδρομητές COSMOTEVODAFONEWIND

Πιο συγκεκριμένα για να εγγραφούμε πρέπει να αποστείλουμε ΜΟΝΟ τον/τους Τ.Κ. της/των περιοχής/ών, στην/ις οποία/ες κατοικούμε ή/και εργαζόμαστε έτσι ώστε σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου να λάβουμε SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του εξαφανισμένου παιδιού.

Εγγραφή στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο με τον/ους Τ.Κ., που επιθυμούμε (χρέωση απλού SMS)
Λήψη απαντητικού SMS (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή μας στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
 Σε περίπτωση ενεργοποίησης AMBER ALERT HELLAS ο κάθε εγγεγραμμένος συνδρομητής θα λαμβάνει ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου ανήλικου (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή)

Διαγραφή από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
 Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο γράφοντας ΟΧΙ. Αυτόματα θα διαγραφούμε από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS. (χρέωση απλού SMS)

Πηγή : www.hamogelo.gr

(1) Έγγραφο εργασίας για το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Βέλτιστες πρακτικές για τη δρομολόγηση ενός διασυνοριακού προγράμματος συναγερμού σε περιπτώσεις απαγωγής ανηλίκων» SEC (2008) 2912 τελικό, σ.3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.