Ζωντανεύει η ιστορία της Πυροσβεστικής

Βαθμολογία

2/7/2013

Oταν το επάγγελμα γίνεται μεράκι και το μεράκι χόμπι, τότε αυτό που προκύπτει είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής από τον οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις και που τον ακολουθείς πιστά σε όλη σου τη ζωή. Τα παραπάνω τα έχει υιοθετήσει εδώ και 19 χρόνια ο συντοπίτης μας, πυρονόμος στην 115 Π.Μ. Γιάννης Μπούχλης

H αγάπη για τη δουλειά του τον έκανε να ξεκινήσει να συλλέγει αντικείμενα και οχήματα που έχουν σχέση με την πυροσβεστική. Έτσι λοιπόν, χρόνο με το χρόνο, η συλλογή όλο και μεγάλωνε, όπως επίσης
τα παιδιά του και οι υποχρεώσεις της οικογένειας. Χώρος πλέον στο σπίτι δεν υπήρχε άλλος. Έτσι σιγά-σιγά με πολλή προσοχή, μετέφερε τη συλλογή του σε ένα ξεχωριστό χώρο – Πυροσβεστικό Μουσείο που του διέθεσε η υπηρεσία του στις εγκαταστάσεις της πυρασφάλειας της 115 Π.Μ.

Χθες λοιπόν το πρωί, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια σεμνή εκδήλωση τα εγκαίνια της ομολογουμένως ξεχωριστής αυτής έκθεσης, που ίσως να είναι και η μοναδική στο ελλαδικό χώρο, όσον αφορά την ποσότητα των αντικειμένων που έχουν σχέση με το πυροσβεστικό σώμα. Τα εγκαίνια ήταν “κλειστού” χαρακτήρα, όμως ο φακός των “Χ.Ν.” ήταν… εκεί! Αν και ο χώρος του μουσείου, έχει ικανοποιητικές διαστάσεις, εν τούτοις φαντάζει μικρός μπροστά στις 600(!) μοναδικές και διαφορετικές μεταλικές μινιατούρες πυροσβεστικών οχημάτων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και άλλων αντικειμένων. Μετά από αρκετή ώρα περιήγησης (αν σου αρέσει το αντικείμενο μπορεί να κάθεσαι με τις ώρες να χαζεύεις) ο Γιάννης μίλησε στα “Χ.Ν.” για το χόμπι του αυτό υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το πάθος για τη δουλειά μου με έκανε να ασχοληθώ με τη συλλογή αυτών των αντικειμένων. Ετσι κατάφερα η δουλειά να με ακολουθεί μέσα από τον μικρόκοσμο της συλλογής μου και στις ελεύθερες ώρες μου», ενώ πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι θα μου λείψει να μη βλέπω τη συλλογή στο σπίτι μου,
αλλά από την άλλη όμως χαίρομαι που θα μπορούν να τη βλέπουν οι συνάδελφοί μου, που γνώριζαν το πάθος μου αλλά δεν την είχαν δει ποτέ»
.

Πατήστε για Μεγέθυνση

Σε ερώτησή μας εάν θα συνεχίσει να συγκεντρώνει και στο μέλλον μινιατούρες απάντησε ότι «πιστεύω ότι έχω αποκτήσει σημαντικό αριθμό διαφορετικών πυροσβεστικών οχημάτων από όλο τον κόσμο. Όμως πάντα
κάτι νέο “βγαίνει” το οποίο δεν θα υπάρχει στη συλλογή μου και θα το ήθελα. Αλλά οι μινιατούρες αυτές για όσους γνωρίζουν, στοιχίζουν αρκετά και επειδή οι υποχρεώσεις της οικογένειας είναι αυξημένες, δεν νομίζω ότι θα συνεχίσω να συλλέγω με τον ίδιο ρυθμό, όπως παλιά. Ομως αν βρω κάποια ιδιαίτερα και πρωτότυπα κομμάτια πυροσβεστικών οχημάτων, ε! τότε θα το σκεφτώ», σημείωσε ο ίδιος.

Πατήστε για Μεγέθυνση

Λίγο πριν το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, ο υποδιοικητής του 2ου Πυροσβεστικού σταθμού αντιπύραρχος Εμμανουήλ Ακουμιανάκης στη ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων «έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τα εκθέματα του Πυροσβεστικού Μουσείου του Σταθμού μας, να δούμε την εξέλιξη ενός Σώματος στα 83 χρόνια της αυτόνομης ύπαρξης του και της συνακόλουθης τεράστιας προσφοράς του στον Έλληνα πολίτη. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Κρήτης, τα αεροπορικά εκθέματα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτό το χώρο. Θα δούμε από πού ξεκινήσαμε, πώς πορευθήκαμε στον ιστορικό χρόνο και να σχεδιάσουμε το που θέλουμε να πάμε στο μέλλον» ενώ τόνισε «είμαστε εδώ για να θαυμάσουμε τη δουλειά ενός μόνο ανθρώπου που έχει καταθέσει την ψυχή του, έχει αφιερώσει πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του σε ένα ευγενή σκοπό και έχει ξοδέψει άπειρους υλικούς και ψυχικούς πόρους».

Πατήστε για Μεγέθυνση

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 115 Π.Μ., ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν. Χανίων Γιάννης Μαραγκάκης, ο διοικητής και υποδιοικητής του 1ου πυροσβεστικού σταθμού, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του 2ου πυροσβεστικού σταθμού, ο προϊστάμενος του κλιμακίου Καντάνου καθώς και πολλοί συνάδελφοι με τα παιδιά τους.
Τιμής ένεκεν το μουσείο ονομάστηκε Ιωάννης Ν. Μπούχλης.

Του Μανώλη Μαρκαντωνάκη
Αναδημοσίευση κατόπιν άδειας από : Χανιώτικα Νέα

Πατήστε για Μεγέθυνση

(Visited 1 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.