Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους γνωμοδοτεί αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

 

12/10/2015

Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ρυθμίζεται οριστικά το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με την άμεση νομική ισχύ των διατάξεων που ρυθμίζουν την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Το 2002 με το νόμο περί Πολιτικής Προστασίας θεσμοθετήθηκε το Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής  Προστασίας, σύμφωνα με το οποίο οι Εθελοντικές Οργανώσεις θεωρούνται πόροι και συμμετέχουν ενεργά με την επιχειρησιακή ένταξή τους στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων.

Με τις διατάξεις του νόμου περί Πολιτικής Προστασίας προβλεπόταν η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης, για την ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών πολιτικής προστασίας, η οποία ουδέποτε εκδόθηκε. Με νεότερο νόμο (άρθρο 14 του Ν. 4249/2014) ρυθμίζονται εκ νέου τα θέματα που αφορούν τις διαδικασίες πιστοποίησης και ένταξης των Εθελοντικών Οργανώσεων σε νέο Μητρώο, μεταξύ των οποίων είναι και η ασφαλιστική κάλυψη και η αστική ευθύνη.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής: «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα, το δε ατύχημα θεωρείται ότι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κύριας απασχόλησης τους, εξαιτίας αυτής και γι αυτήν …… Με δαπάνη του Δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου ατυχήματος που προκλήθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους …..»

Η ισχύς της ανωτέρω διάταξης δεν είχε μέχρι σήμερα καμία εφαρμογή ,  αφού σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου, οι Εθελοντικές Οργανώσεις παραμένουν στο προϊσχύσαν νομοθετικό καθεστώς μέχρι την πιστοποίηση και ένταξή τους στο νέο Μητρώο.

Όμως το νομικό συμβούλιο του Κράτους σε πρόσφατη γνωμοδότησή του, (Αρ Γνμ. 187/2015) διευκρίνισε  ότι η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης που αφορά την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη των Εθελοντικών Οργανώσεων πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή. Η πιστοποίηση των εθελοντών πολιτική προστασίας, σύμφωνα με τις νεότερες διατάξεις, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο αποκλεισμού των ήδη ενταγμένων ειδικευμένων εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων.

Η εν λόγω γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της για τη Διοίκηση.

Διαβάστε εδώ την γνωμοδότηση σε μορφή PDF

Για το Fire.gr, Δρ Ασπασία Καραμάνου

1 Comment

  1.  

    ” H διάταξη του άρθρου118 του Ν.4249/12014 (ΦΕΚ 73 Α΄) έχει άμεση νομική ισχύ για τους ήδη ενταγμένους εθελοντές, ώς προς την ασφαλιστική κάλυψη και αστική ευθύνη αυτών.”

    Συνάδελφοι, αγαπητή συντάκτρια, αυτο σημαίνει πως ισχύει για όσους έχουν ήδη εκπαιδευτεί απο την Πυροσβεστική Ακαδημία…για όσους ΘΑ εκπαιδευτούν φέτος …τί ισχύει;

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.