Πυροσβέστες θα εκπαιδευτούν σε τεχνικές αφόπλισης πυροβόλων όπλων

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Πολλές φορές δυστυχώς και εντελώς απροσδόκητα το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος ή ενός ασθενοφόρου μπορεί να γίνει στόχος βίαιων συγκρούσεων ακόμα και καταστάσεων επαπειλούμενων για την ζωή των διασωστών. Τον Ιούλιο του 2013 το πλήρωμα των πυροσβεστών προνοσοκομειακών της πολιτείας της Ομάχα, ανταποκρίθηκε σε ένα συμβάν για μια γυναίκα που βρισκόταν σε κρίση (πιθανώς επιληψίας). Όταν την έβαλαν στο ασθενοφόρο η γυναίκα αυτή τράβηξε περίστροφο και πυροβόλησε εναντίον ενός των διασωστών και τον τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά.
Η γυναίκα αυτή προσποιήθηκε την κρίση ή το λιποθυμικό επεισόδιο για να αποφύγει την σύλληψη καθώς είχε διαπράξει το ποινικό αδίκημα της κλοπής αυτοκινήτου πρωτύτερα.

Μετά το γεγονός του πυροβολισμού ενός προνοσοκομειακού πυροσβέστη στην Ομάχα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοινώθηκε από επισήμους στην Πυροσβεστική αλλά και από το Omaha.com ότι τις επόμενες εβδομάδες όλοι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος και τα πληρώματα των ασθενοφόρων θα εκπαιδευτούν υποχρεωτικά σε τεχνικές αυτοάμυνας και ειδικότερα τεχνικές αφόπλισης πυροβόλων όπλων από τους ανθρώπους που τους απειλούν.«Αυτή η ειδική εκπαίδευση προορίζεται για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη περίπτωση που η αστυνομία είτε θα έχει αργήσει να έρθει είτε θα απειλείτε άμεσα η ζωή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Brandon Wilson και συνέχισε, «αυτές οι τεχνικές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον υπάρχει άμεση απειλή για την σωματική ακεραιότητα των διασωστών».


Η δράστης Justine Dubois

Οι πυροσβέστες θα εκπαιδευτούν σε διάφορες τεχνικές αφόπλισης πυροβόλου όπλου ενώ βρίσκονται υπό απειλή με ειδικούς εκπαιδευτές και φυσικά ψεύτικα εκπαιδευτικά πιστόλια για αυτό το σκοπό.

Ο Πυροσβέστης Marcus Johnson λέει «δεν έχω εκπαιδευτεί ποτέ μου σε κάτι τέτοιο σε όλη μου την ζωή.. το συμβάν που έγινε πριν λίγο καιρό μας έκανε όλους να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της εργασίας μας και αυτή η εκπαίδευση σίγουρα θα μας φανεί χρήσιμη».

Ο πυροσβέστης Johnson συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για να έχει νόημα και να γίνει κατανοητή από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Με μια φορά το χρόνο δεν θα μπορέσουμε να θυμηθούμε τίποτα αν κάτι μας συμβεί.»

Πηγή: Omaha News & FireRescue1.com
Απόδοση κειμένου – Μετάφραση για το Fire.gr, Ρέτσιος Ιωάννης
Photos : Matt Miller & James R. Burnett – THE WORLD-HERALD

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.