Fire Safety Gaming : όταν η τεχνολογία συναντά την μάθηση

 

21/10/2015

Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε πολλούς τομείς, έχει περάσει για τα καλά στο χώρο του διαδικτύου και των υπολογιστών.  Καθημερινά παρουσιάζονται προγράμματα και εφαρμογές, προσαρμοσμένα στις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το περιοδικό μας παρουσιάζει την εταιρία Pegneon και το πολύτιμο έργο της, Fire Safety Gaming, που αποτελεί το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα με θέμα την πυρασφάλεια, και τους τρόπους αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς στη  καθημερινότητά μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Δανάη Αντωνοπούλου, managing director της Pegneon, για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας όσον αφορά  το educational gaming.

Fire Rescue News. Η Pegneon με τι ασχολείται, και ποιους τομείς καλύπτει; Ποιοι οι στόχοι της εταιρίας;

 Κα Αντωνοπούλου. Η Pegneon είναι μια start up εταιρία που δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους που είχαν ένα κοινό όραμα, την ανάπτυξη περιεχομένου παιχνιδιών με εκπαιδευτικό σκοπό. Στις ημέρες μας που η τεχνολογία μας προσφέρει άπειρες δυνατότητες, το educational gaming γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και αποδοχή από διαφορετικά κοινά. Η αρχή έχει γίνει με το Fire Safety Gaming που βασίζεται στην ασφάλεια και στους τρόπους αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε χώρους που κινούμαστε στην καθημερινότητα μας (γραφείο, σπίτι, σχολείο, εξωτερικοί χώροι, κ.α.)

Fire Rescue News. Πως προέκυψε η ονομασία Pegneon;

Κα Αντωνοπούλου.  Η Pegneon προέρχεται από τη λέξη παίγνιο που σημαίνει παιχνίδι και αποκαλείται η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Η λέξη Παίγνιον έχει ένα βασικό πλεονέκτημα που απορρέει  από τη περιέργεια  των ξένων για τις ελληνικές λέξεις και την προέλευση τους. Χαρακτηριστικά, να σας αναφέρω ότι όταν παρευρίσκομαι στο εξωτερικό σε εκθέσεις, με ρωτούν για την ετυμολογία της λέξης και θέλουν να μάθουν τι σημαίνει στη γλώσσα τους.

Fire Rescue News. Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε το Fire Safety Gaming. Που αποσκοπεί ένα educational gaming;

Κα Αντωνοπούλου.   Πριν από αρκετούς μήνες σ΄ενα ταξίδι  βρεθήκαμε στο αεροπλάνο για ένα ταξίδι στο εξωτερικό και ήμασταν έτοιμοι για την απογείωση. Παρατηρήσαμε πως η πλειοψηφία των επιβατών δεν παρακολουθούσε το ενημερωτικό video για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και μας ενίσχυσε την άποψη μας πως πλέον ο κόσμος αναζητά νέους τρόπους για τη μετάδοση τέτοιων μηνυμάτων.  Μας βασάνιζε εδώ και πολύ καιρό η σκέψη πως θα μπορούμε να μεταδώσουμε όλες τις σημαντικές οδηγίες πυρασφάλειας μ΄έναν διαφορετικό τρόπο εκμάθησης που θα είναι μεταδοτικός και παράλληλα «διασκεδαστικός» για τους χρήστες. Η κατάληξη ήταν η δημιουργία του Fire Safety Gaming όπου είναι το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και της επιμονής μας για να το αναπτύξουμε στην σωστή κατεύθυνση. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη του περιεχομένου έγινε με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούμε όλοι στην καθημερινότητα μας.

Fire Rescue News. Πείτε μας λίγα λόγια για τα educational games;

 Κα Αντωνοπούλου.  Τα educational games γνωρίζουν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό από διαφορετικά κοινά (νέους, μεγάλους, άτομα με ειδικές ικανότητες) αλλά και από εταιρίες που θέλουν να περάσουν βασικές εκπαιδευτικές αξίες και αρχές στους εργαζόμενους τους. Να σας αναφέρω ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής τα μαθήματα διεξάγονται μέσω educational games σε  interactive  επίπεδο. Μ’ αυτόν τον τρόπο η μετάδοση του εκπαιδευτικού μηνύματος γίνεται πιο άμεσα και οι μαθητές ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη διάθεση στην παρακολούθηση των μαθημάτων. Επίσης, πολλές εταιρίες στο εξωτερικό έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη τέτοιων πρακτικών προς τους εργαζόμενους τους. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη σε εμβρυακή μορφή τέτοιων εφαρμογών αλλά εταιρίες όπως η Pegneon θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη  και στην εφαρμογή τους.

Fire Rescue News. Υπάρχει απήχηση του Fire Safety Gaming στον ελλαδικό χώρο ή στο εξωτερικό;

Κα Αντωνοπούλου.  Έχουμε παρουσιάσει ήδη το Fire Safety Gaming σε αρκετές εταιρίες και έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την υιοθέτησή του και την εφαρμογή του στους εργαζόμενους τους. Όπως σας είπα, θεωρώ πως μέσα από ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, το μήνυμα μεταδίδεται πιο άμεσα και με μετρήσιμα στοιχεία. Η Pegneon έχει αναπτύξει έναν κώδικα με ποσοτικά και ποιοτικά μετρήσιμα στοιχεία όπως π.χ. ο χρόνος ανταπόκρισης ανά στάδιο ανάπτυξης του παιχνιδιού. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η ανάπτυξη της παρουσίας μας στο εξωτερικό όπου μέσω του δικτύου των πολυεθνικών εταιριών θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε.

Fire Rescue News. Μπορεί το Fire Safety Gaming να χρησιμοποιηθεί και σε οικιακό επίπεδο,δηλαδή σε οικογένειες και παιδιά;

Κα Αντωνοπούλου.  Το Fire Safety Gaming  έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί και σε οικιακό επίπεδο αλλά θεωρούμε σημαντικό και απαραίτητο να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας σε Β2Β επίπεδο σε πρώτη φάση. Η περαιτέρω ανάπτυξη του παιχνιδιού θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα και στην εξάπλωση του σε πλατφόρμες όπως το IOS  & Android που θα μπορεί  όποιος επιθυμεί να το κατεβάσει στη συσκευή του και να γνωρίσει το περιεχόμενο του.

Fire Rescue News.  Σκέπτεστε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμά σας και για σχολεία;

Κα Αντωνοπούλου.  Η Pegneon έχει ως βασικό άξονα την ανταποδοτικότητα σε ειδικές ομάδες της κοινωνίας. Μια απ’ αυτές είναι και οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου όπου με τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε θα επιλέγουν εκπαιδευτικές κοινότητες όπου τα εξειδικευμένα στελέχη της Pegneon θα κάνουν σεμινάρια με βάση το περιεχόμενο του Fire Safety Gaming. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000 σχολεία μέσα στο 2016.

Fire Rescue News.  Ποια είναι τα επόμενα σας στάδια ?

Κα Αντωνοπούλου.   Το πλάνο ανάπτυξης της Pegneon βασίζεται στην εξέλιξη του Fire Safety Gaming αλλά και άλλων θεματικών παιχνιδιών όπου θα βασίζονται στην αμεσότητα και στην  αξιοπιστία των μηνυμάτων προς τους χρήστες. Το τελευταίο 3μηνο του 2015, θα είναι για εμάς ο προπομπός ενός επιτυχημένου 2016 αναφορικά με την δημιουργία των νέων θεματικών παιχνιδιών από την εταιρία μας.

Social media channels- Fire safety game
https://twitter.com/Pegneon
https://www.facebook.com/PegneonGames/

για το Fire.gr, Συμεών Μπανός.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.