Επιτυχής η φετινή αντιπυρική περίοδος, ελάχιστα τα καμμένα στρέμματα στα Χανιά

 

4/11/2015

Η πιο επιτυχημένη αντιπυρική περίοδος εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων.
Ειδικά τα στρέμματα που κάηκαν ήταν τα λιγότερα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όπως ανάφερε στα «Χ.Ν.» ο διοικητής της Π.Υ. Χανίων κ. Γιάννης Μαραγκάκης: «η χρονιά που πέρασε ίσως ήταν η πιο καλή από τότε που πήραμε τις δασικές πυρκαγιές το 1998. Παρότι είχαμε αρκετές πυρκαγιές αλλά κάηκαν ελάχιστα στρέμματα αυτό σημαίνει ότι είχαμε καλό υπηρεσιακό σχεδιασμό, καλύψαμε με τις υπηρεσίες μας όλο το Νομό και είχαμε άμεση επέμβαση παντού. Με το παραμικρό θέταμε το προσωπικό μας σε επιφυλακή που σημαίνει ότι η επέμβαση μας ήταν άμεση ».

Σε όλο το Νομό Χανίων είχαμε με βάση τα στοιχεία της Π.Υ. για το 2015:
• 101 δασικές και αγροτοκτηνοτροφικές πυρκαγιές.
• Κάηκαν μόλις 235 στρ. σε όλο το Ν. Χανίων.
• Ανάλογα είναι τα στοιχεία από το Νομό Ρεθύμνου αλλά και για όλη την Κρήτη.

«Η φετινή χρονιά ήταν πολύ επιτυχημένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας τώρα που τέλειωσε η αντιπυρική περίοδος να καίει αφειδώς και να θέτει σε κίνδυνο την περιουσία του ίδιου και των γειτόνων του. Τώρα η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών θα πρέπει να γίνεται εφόσον έχουμε πάρει τα μετερεωλογικά δελτία 3 και 4 ημερών, εφόσον είμαστε σε αποψιλωμένη περιοχή, εφόσον ο καιρός είναι υγρός και αφού έχουμε πάρει μέτρα (νερό, φτυάρι για χώμα κα.)» υπογράμμισε ο διοικητής της Π.Υ. Χανίων.

ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Ο μικρός αριθμός πυρκαγιών είχε ως αποτέλεσμα πέρα την μείωσης της περιβαλλοντικής καταστροφής να υπάρξει και σημαντική μείωση των εξόδων για το δημόσιο. Χαρακτηριστικά το πυροσβεστικό ελικόπτερο που κάθε καλοκαίρι κατεβαίνει στα Χανιά χρειάσθηκε να χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. «Γλιτώσαμε πάρα πολλά χρήματα γιατί το ελικόπτερο πληρώνεται καθημερινά 500-1000 ευρώ, αλλά για κάθε ώρα που πετάει χρεώνεται 2.000 ευρώ και επιπλέον 2.500 ευρώ η ρίψη νερού! Όλα αυτά προς όφελος του νομού μας και περιβαλλοντική και οικονομική» κατέληξε ο κ. Μαραγκάκης. Επίσης δεν χρειάσθηκε η κάθοδος πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Πηγή : www.haniotika-nea.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.