“Οχι” στην ίδρυση κλιμακίου ΕΜΑΚ στα Χανιά

 

4/11/2015

Αρνητικό στη δημιουργία κλιμακίου της ΕΜΑΚ στα Χανιά εμφανίζεται το αρχηγείο της Πυροσβεστικής με έγγραφο που απέστειλε στην Περιφέρεια Κρήτης που είχε διατυπώσει και επίσημα το σχετικό αίτημα.
Παρά του ότι στο αίτημα της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζονται τα περιστατικά και τα προβλήματα που προκαλούνται στη Δυτική Κρήτη και για τα οποία υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κλιμακίου της ΕΜΑΚ, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής έχει άλλη άποψη.
Ειδικότερα στο απαντητικό έγγραφο του Αρχηγείου σημειώνεται μεταξύ άλλων
«…σας γνωρίζουμε αφενός ότι το νησί της Κρήτης καλύπτεται επιχειρησιακά από την 3η ΕΜΑΚ με έδρα το Ηράκλειο και τομέα ευθύνης ολόκληρο το νησί και αφετέρου στο Νομό Χανίων λειτουργούν 3 πυροσβεστικές υπηρεσίες (1ο Π.Σ. Χανίων, Π.Υ. Βρυσσών, Π.Υ. Καστελίου Κισάμου) και δύο πυροσβεστικά κλιμάκια (Π.Κ. Καντάνου και Π.Κ. Καμπανού Αν. Σελίνου) που αντιμετωπίζουν με επάρκεια συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού σώματος. Για τους ανωτέρω λόγους δεν κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση κλιμακίου της ΕΜΑΚ στον Νομό Χανίων…».

Η Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
Για τη σημασία της δημιουργίας κλιμακίου της ΕΜΑΚ στα Χανιά ο αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Βουλγαράκης είχε στείλει έγγραφο στο οποίο σημείωνε μεταξύ άλλων πως από την 1η Μαΐου του 2015 έως τις 6 Οκτωβρίου του 2015 στα Χανιά είχαν τα παρακάτω περιστατικά:

• Αναζητήσεις σε βουνά 6
• Διασώσεις τραυματιών σε βουνά 25
• Μεταφορές τραυματιών σε ορεινές περιοχές 8
• Τροχαία απεγκλωβισμοί 10
• Διασώσεις από άλλα αίτια 18
• Διασώσεις ζώων 15

«Στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο από μονοπάτια εκτός του ευρωπαϊκού Ε4 από τα οποία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες περιπατητές, επίσης έχει 20 περίπου κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα υψόμετρα, καθώς και 7 φαράγγια ιδιαιτέρου κάλλους αλλά και μεγάλης επικινδυνότητας κατά τη διάβασή τους. Υπάρχουν ακόμα αρκετά σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα στα οποία έχουν συμβεί κατά το παρελθόν θανατηφόρα ατυχήματα. Εδώ επίσης βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς με το φαράγγι το οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας τη σημασία της δημιουργίας κλιμακίου της ΕΜΑΚ.
Μετά πάντως την αρνητική απάντηση από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι τοπικοί φορείς σκέπονται να επανέλθουν αυτή τη φορά ζητώντας την απόσπαση κατά τη θερινή περίοδο αριθμού αντρών από την 3η ΕΜΑΚ στα Χανιά (3-4 ατόμων) προκειμένου να μπορούν να επέμβουν άμεσα όπου τους ζητηθεί.

Πηγή : www.haniotika-nea.gr

1 Comment

 1.  

  Καλησπέρα σας.
  Θα ήθελα να διατυπώσω το εξής σχόλιο: Όπου υπάρχει διάσπαση, προκύπτει αναποτελεσματικότητα κι όπου ο καθένας τραβάει το σχοινί του, την πληρώνει ο πολίτης που υπηρετούμε.
  Από την πλευρά μου θα πρότεινα τις παρακάτω λύσεις
  1) Ανάληψη σοβαρής προσπάθειας, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Χανίων και τις εθελοντικές ομάδες του Νομού (μεταξύ άλλων και του Ερυθρού Σταυρού), για σήμανση, καταγραφή, χαρτογράφηση δικτύου μονοπατιών, καθώς και κατασκευή έντυπου πληροφοριακού υλικού για τους επισκέπτες περιηγητές-πεζοπόρους-ορειβάτες-σπηλαιο-φαραγγολάτρεις, για την αποτροπή αποπροσανατολισμού (να μην χάνονται εύκολα). Νομίζω ότι με ένα πολύ μικρότερο κονδύλι (συγκριτικά με αυτό της απόσπασης ή άλλο μέτρο), αφού θα συνδράμουν συντεταγμένα και συντονισμένα οι εθελοντές (τεράστια δύναμη!…), η Αντιπεριφέρεια θα μπορέσει να καταφέρει πολλά.
  2) Ενεργοποίηση της “κρυφής” αναρριχητικής δυνάμεως του Νομού, η οποία απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη αναρριχητών. Ενθαρρύνοντας την ένταξη τους στο δίκτυο εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας (εφόσον ο Ορειβατικός Χανίων δεν προβλέπει στο καταστατικό του παράγραφο για “συμμετοχή των μελών του στην διάσωση”, εντασσόμενος έτσι στην ΓΓΠΠ), θα μπορούν να συνδράμουν σε περιστατικά έρευνας-διάσωσης, συνεπικουρώντας το έργο των Πυροσβεστών της ΕΜΑΚ. Κοστίζει και λιγότερο και οι ίδιοι οι εθελοντές θα νοιώθουν ικανοποίηση από την προσφορά τους αυτή, αλλά και θα κερδίζουν σε γνώσεις και εμπειρία, αφού θα υλοποιούν τεχνικές που έμαθαν στις Σχολές Ορειβασίας.
  Το κλειδί είναι να υπάρξει θέληση για συνεργασία επαγγελματιών με τους εθελοντές, γεφύρωμα σχέσεων προς όφελος του πολίτη και ασφάλιση των εθελοντών!
  3) Τέλος αν δε μπορούν να συμβούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση αερομεταφοράς των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τάχιστα και χωρίς χρονοκαθυστερήσεις, σε κάθε γωνιά της Κρήτης.
  Σας ευχαριστώ.
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.