Εθελοντική Ομάδα ΕΘ.Ο.Ρ.Π.

 

13/11/2015

Στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου λειτουργεί Εθελοντική Ομάδα και ειδικότερα Τμήμα Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης, που πιστοποιήθηκε το 2015 και είναι στελεχωμένη από δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές πολίτες. Η δομή της  υπάρχει από το 1995 και με την 132/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η επίσημη ίδρυση της ΕΘ.Ο.Ρ.Π.

Η Εθελοντική Ομάδα  συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου Ρ-Π, με το Πυροσβεστικό Σώμα και με την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και αναφέρεται στον Δήμαρχο.
 Η ΕΘ.Ο.Ρ.Π.  και ειδικότερα το  Τμήμα Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης, Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αποτελεί ένωση εθελοντών, που σκοπό έχουν να συνδράμουν στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας καθώς και στην ενεργή παρέμβαση αποτροπής και καταστολής καταστροφών από δασικές πυρκαγιές.

Η Εθελοντική ομάδα αποτελείται από τρεις κλάδους:

Την πολιτική προστασία (χιονοπτώσεις – πλημμύρες – επαναφορά στην πρωτύτερη κατάσταση από την εκδήλωση του έκτακτου γεγονότος) την δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση.

ΣΤΟΧΟΣ
Η  Ε.Ο.  έχει στόχο, κατά κύριο λόγο:

1. Την προστασία του ευρύτερου δασικού τομέα της περιοχής του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου με την επιτήρηση των δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο (Μάϊο – Οκτώβριο) με 24ωρες βάρδιες  κυρίως του Πυροφυλακείου που λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρ- Π.,  με την συνεχή στελέχωση των πυροφυλακείων  και την δημιουργία νέων μετά από εξέταση και διαπίστωση ότι είναι απαραίτητα και μπορούν να στελεχωθούν χωρίς να υποβαθμιστούν τα ήδη ενεργά και με πεζοπόρες ή αυτοκινούμενες ομάδες.

2. Την δασοπυρόσβεση με την άμεση και αποτελεσματική καταστολή του συμβάντος (δασικές πυρκαγιές και παροχή βοηθείας) μέσα από επιχειρησιακό σχεδιασμό με την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της  Γ. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Αθηνών, την προστασία της δημόσιας – ιδιωτικής περιουσίας καθώς και η βοήθεια πολιτών σε έκτακτες ανάγκες πυρκαγιών και ατυχήματα κατά τη διάρκεια αυτών.

Κάθε εθελοντής που επιθυμεί να ενταχθεί στα προγράμματα ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία :

  • Συμπληρώνει την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή εθελοντικής εργασίας στον τομέα ενδιαφέροντος του.
  • Καταγράφεται αυτόματα στο Μητρώο Εθελοντών του Δήμου, ως δόκιμο μέλος.
  • Αναλαμβάνει εξειδικευμένο ρόλο και δράση.
  • Λαμβάνει Πιστοποιητικό παροχής εθελοντικής εργασίας και συστατική επιστολή.

Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το 22943 21051.

Περισσότερα: Rafina Pikermi News

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.